Winelovers

Bornyitás level 1000: forró fogóval

8 eszköz és 3 perc kell hozzá

2019. január 18. - Winelovers

porttong.jpg

Igencsak látványos borbontást láthat a szerencsés vendég, aki a New yorki Eleven Madison Park éttermében egy palack portói bort kér. A sommelier itt úgy kezdi, hogy melléd tol egy guéridont, és hozza eszköz-arzenálját, hogy kinyissa a borod. 

Borítókép forrása

A parafadugóval lezárt italok bontására számtalan módszert és eszközt láttunk már. Ilyen például, amikor a cipődbe állítva, és a falhoz verve bontják ki a bort, vagy amikor szablyával, netán karddal nyitnak pezsgőt.

Akik a régi tételeket és a klasszikus módszereket preferálják, azoknak lehet, nem mondok újat: a tűzön hevített, forró fogókkal való nyitás korábban ugyanis teljesen hétköznapi és megszokott módszer volt a legidősebb borok bontására. És nem azért, mert akkor még nem voltak drekók.

Hanem azért, mert egy mondjuk 120 éves portóiban már lehet, hogy kiszáradt a dugó. Azt pedig nem akarjuk, hogy bontáskor beletörjön a borba. 

Portugália egyik legfontosabb export terméke, a portói bor ugyanis mindig is hosszan érlelhetőségéről volt híres. Az olykor sok tíz éves tételek kibontása során pedig komoly fejtörést okozott a kiszáradt dugók porzása és borba morzsolódása. A Portugáliából származó eljárás lényege, hogy egy sima, határozott vágással nyitják ki a palackot: egy tűzön hevített, fogóra szerelt, vékony vasgyűrűvel fél percig hevítik a palack nyakát, majd jeges vízbe mártott ecsettel lehűtik, hogy az letörjön. Ez persze elképesztően látványos is egyben az éttermekben, amennyiben helyesen hajtják végre. A lépések tehát a következők:

  1. nyílt láng fölött felforrósítjuk a fogót
  2. a forró fogót rászorítjuk a palack nyakára (alul)
  3. gyorsan hideg vízben lehűtjük a fogót
  4. jeges vízbe mártott ecsettel körbetöröljük a palack felforrósított nyakát - eközben ujjunkkal továbbra is helyén tartjuk a palack nyakát
  5. finoman, forgatva lepattintjuk (letörjük) a palack nyakát
  6. egy szűrőn áttöltve dekantáljuk a bort

A teljes folyamat itt is látható, a videón Jonathan Ross, az Eleven Madison Park sommelier-je mutatja be az ősi módszert:

Te kipróbálnád a bontást? És megkóstolnád az így kibontott bort? 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása