Winelovers

20 év alatt 50 szüret a szőlőben! Lehetséges ez?

A válasz: Tahiti

2019. január 22. - Winelovers

un_tahitia011719_1600.jpg

Polinézia egyetlenegy szőlőföldje a napokban ünnepli 50. szüretét. Ha ez nem lenne már önmagában meglepő, akkor az, hogy mindezt 20 év alatt érték el, biztosan még egyet emel a szemöldökünkön. 

Fotó forrása

Az északi féltekén január környékén nem igazán történik semmi a szőlőskertekben: a szőlőtőkék téli almukat alusszák; a levelek lehullottak, a hajtások fássá vastagodtak és pihennek. Ilyenkor a borász legfontosabb feladata a téli metszés elvégzése, ami január környékén jellemző. 

Nem úgy, ha Tahitin borász az ember! A trópusi területeken ugyanis ilyenkor sem áll meg az élet, és a szőlőtőkék nem pihennek. 

Tudtad? Az északi féltekén az 50. és a 40. szélességi fok között foglalkoznak borkészítéssel. A déli féltekén pedig a 45. és 30. szélességi fokon belül alkalmas a klíma a növény telepítésére.

A Föld egyik legkülönlegesebb ültetvényében ugyanis a carignan és muskotályos szőlőfajták éppen tökéletes érettségi állapotba kerültek, úgyhogy a helyiek felvették kesztyűiket és elindultak szüretelni. Január közepén. Majdnem 5000 kilométerre a legközelebbi kontinenstől, trópusi környezetben található a Vin de Tahiti, amely 1999-ben kezdte meg működését. 

Bár a világon szinte mindenhol a pihenés időszaka ez a szőlőben, az Avatoru városkában elhelyezkedő egyedi pincészet esetében egészen más a helyzet. Ott, ahol végtelen a nyár, évente akár kétszer, sőt esetenként háromszor is szüretelhetnek - így van ez például Indiában és Brazíliában is, ahol - talán nem is gondolnád - szintén van borkészítési kultúra. Pedig van. Sőt! (Egyébként a provence-i rozékat maga mögé utasító thai díjnyertes rozéról ITT írtunk korábban.)

A Vin de Tahiti, vagy más néven Domaine Dominique Auroy ráadásul a tökéletességre törekszik: a mára bő öt hektáros méretű birtokon a különleges, elsősorban korall alkotta talajhoz igazodva igyekeztek a megfelelő fajtákat elültetni még 1992-ben. Ezzel pedig egy igazán különleges terroir borcsalád születhetett meg. 

vindetahiti.jpg

Francia Polinéziában egyébként nagyjából öt-öt és fél havonta zajlik a szüret, ám a kiszámíthatatlan csapadékviszonyok miatt ez néha be tud sűrűsödni. Az erőteljes metszés következtében ráadásul a szüret után minden esetben szupergyorsan megy végbe a szőlő vegetációja, hiszen a következő szüret időpontja egyáltalán nincs kőbe vésve. De van valami, ami az off-season hiányánál még nagyobb kihívást jelent a helyi szakemberek számára: az organikus, biodinamikus borkészítésre való átállás.

A weboldal kínálatát ITT tudod átböngészni. A szortimentben szerepel például a Blanc de Corail (illatos fehér házasítás), a Clos du Récif (fehérbor kékszőlőből), a Rosé Nacarat (házasítás) és a Blanc Moelleux is (édes fehérbor).

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása