Winelovers

NFL-sztárok a borospincében

Hétfőn Super Bowl!

2019. február 01. - Winelovers

nfl_football_foci_superbowl_istock.jpg

Az amerikai futball játékosok sportkarrierje a hatalmas fizikai igénybevétel következtében rendszerint 28 éves koruk táján véget ér, egy átlagosan négy éves profi pályafutást követően. A visszavonult játékosok egy része érthető módon marad a futball közelében, és edzőként, szakértőként, sportkommentátorként dolgozik tovább, de legtöbbjük inkább saját vállalkozásba kezd. Néhányuk élete merőben új irányba fordult, mivel korábbi hivatásukat hátrahagyva egy saját borászat létrehozásában találták meg életük új értelmét. Dohány Attila írása.

Drew Bledsoe

un_doubleback111518_1600.jpg

A New England Patriots egykori irányítója már pályafutásnak befejezése előtt öt évvel szőlőültetvényeket vásárolt szülőhelyén, a Washington államban található Walla Walla völgyben. Bledsoe korán felismerte, hogy pályafutása nem fog örökké tartani, így tudatosan készült a későbbi, futballpályán kívüli életére. Doubleback névre hallgató, 2007-ben alapított borászatának cabernet sauvignon bora olyan jól sikerült, hogy már az első évjárata helyet kapott a neves Wine Spectactor bormagazin által publikált Top 100 bor listáján. Pincészetének ültetvényein legnagyobb részt bordeaux-i szőlőfajtákat találunk: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és petit verdot, de az utóbbi években syrah boraival is komoly sikereket ért el.

Vince Ferragamo

vince-ferragamo-at-back-bay-bistro.jpg

Az 1980-ban megrendezésre került 14. Super Bowl-on is játszó irányító visszavonulása után néhány évvel, 2010–ben kezdett foglalkozni borkészítéssel kaliforniai birtokán. Korábbi sportmúltjához hasonlóan, a borászatban is jelentős sikereket ért el, hiszen a kislányáról elnevezett „Caressa J” nevű, 2012-es évjáratú szupertoszkán házasítása aranyérmet kapott a Los Angeles-i Nemzetközi Borversenyen. Az átállás azonban nem volt zökkenőmentes, mivel az egykori játékossal névrokonságban álló Salvatore Ferragamo olasz divattervező cég jogtalan névhasználat miatt beperelte az újdonsült vállalkozást. A vád szerint a korábbi játékos által megalapított „Tenuta di Ferragamo” (Ferragamo birtok) neve, összetéveszthető a divatcég Toszkánában üzemeltetett pincészetével. A bíróság elé került jogvita eredményeként megtiltották a korábbi futballsztár számára a névhasználatot.

Joe Montana

ob-ev140_1106hf_ns_20091105133923.jpg

Minden idők talán egyik leghíresebb irányítója, aki négy alkalommal is Super Bowl-győzelemre vezette csapatát, emellett pedig három alkalommal választották meg a Super Bowl legértékesebb játékosának. A legendás focista a 2000-es évek eljén társult be a kaliforniai Napa völgyben található Sbragia borászatba, ahol a pincészet borászával közösen hozták létre a Montagia fantázianévre hallgató cabernet sauvignon alapú bort. Montana ebből a kizárólag kis tételszámban készült házasításból származó bevételeket különféle jótékonysági szervezeteknek adományozta.

John Elway

87b839ebe5d5c0f1e01fa32b3b5b43eb.jpg

A kétszeres Super Bowl győztes, a Denver Broncos volt játékosa szintén a kaliforniai Napa völgyben alapította meg „7 Cellars” nevű borászatát. A névválasztás nem véletlen, hiszen aktív játékosként évekig a hetes mezszámot viselte. A szőlőtermesztéshez kiváló természeti adottságokkal rendelkező birtokon főleg chardonnay és cabernet borok készítésével foglalkozik. A korábbi futballsztár szoros együttműködésben áll a vidék legjobb borászaival, mivel saját bevallása szerint a borvidék legtökéletesebb borainak elkészítésére törekszik.

Charles Woodson

032015woodsonbacchusstathas12_750xx1200-675-0-102.jpg

Fotó: Sara Stathas

A Green Bay Packers csapat tagjaként 2011-ben Super Bowl győzelmet szerző játékos 1998-ban, egy kaliforniai edzőtáborozás során szeretett bele a borok világába, amikor alkalma nyílt a legmagasabb minőségű helyi borok kóstolására. A borok iránti rajongásának köszönhetően néhány évvel ezelőtt kezdett bele saját bormárkájának felépítésébe. John Eway-hez hasonlóan ő is a korábbi mezszámával próbálja sikerre vinni a limitált példányszámban készült prémium cabernet sauvignon borát, amely a Twenty-four Wine nevet kapta.

Stan Kroenke

stan-kroenke-and-son-josh-10003766.jpg

A nyugdíjba vonult futballsztárok mellett számos edző és klubtulajdonos is belekóstolt a borkészítési üzletbe, közülük valószínűleg a legismertebb név a Los Angeles Rams jelenlegi tulajdonosa, Stan Kroenke.  Az amerikai milliárdos üzletember számos érdekeltsége között szerepel a kultikus kaliforniai Screaming Eagle borászat is. Az itt készült borok több évjáratát is a maximális 100 ponttal jutalmazta a világ egyik legbefolyásosabb borkritikusa, Robert Parker, melynek hatására az itt készített borok ára az egekbe szökött, és a Screaming Eagle nyomban a világ leghíresebb és legdrágább borászatai közé emelkedett.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása