Winelovers

10K futást rendeztek a világ leghosszabb pincéjében

Te vállalnád?

2019. február 07. - Winelovers

un_runa013119_1600.jpg

Jól ismerjük az késztetést, amikor minél előbb szeretnénk leérni a hűs, hangulatos borospincébe a kedvenc borunkért. De mi van akkor, ha szó szerint lefuthatunk, illetve végigfuthatunk a hordók között?

Fotó forrása

Január 20-án a világ legnagyobb borospincéjében, majd' 40 méterrel a föld alatt rendeztek futóversenyt. 350-nél is több fanatikus jelent meg a moldovai Mileștii Mici Pincészetben (azt mondjuk nem tudjuk biztosan, hogy a borimádó futók, vagy a futás fanatikus borosok voltak-e többen). 

A föld alatti katakombákban szerencsére elég hely van erre a projektre, hiszen úgy 200 kilométer hosszan fut a pincerendszer a föld mélyén. Abban a pincében, ahol ráadásul nagyjából 2 millió palack pihen, ezzel is felállítva a hivatalos Guiness rekordot az egy pincében tárolt legtöbb palack kategóriában. (Mellesleg régen a szovjetek előszeretettel fogyasztották a moldovai vörösborokat, így volt értelme ekkora készleteket felhalmozni.)

A Sporter és Simpals szervezetekkel közösen 15 ország (köztük az Egyesült Államok, Kanada, Oroszország vagy éppen Románia) sportimádóit hívták meg, hogy átfuthassanak a "föld alatti királyságban". 

Az egyik szervező a Winespectator.com-nak elárulta, a verseny célja az amatőr sport támogatása mellett a turizmus fellendítése is volt, hiszen a projekten keresztül az ország tradícióival is megismerkedhetnek az ide látogatók. 

A futóknak kötelező volt a fejlámpa és a térkép használata, utóbbi a pince "utcáit" tárta fel. És ha ez nem lenne elég, futás közben a moldovai művészettel, sőt, még a helyi élőzenével is lehetett ismerkedni, köszönhetően a pincébe terelt folklór zenekarnak. Sokan állítólag meg is álltak útközben, táncolni és mulatozni egy kicsit. A finisbe érkezőket pedig moldovai ételek és italok fogadták, igazi retro stílusban. 

Hasonló kezdeményezésről itthon az Ultrabalaton esetében hallottunk már, ahol egy ismerősünk el is mesélte, milyen az, amikor a badacsonyörsi Varga Pincészet adja a verseny egyik szakaszát. A pincerendszeren átfutó versenyzők mustfröccsel frissíthetnek, aki pedig olyan szerencsés, hogy pont az itteni váltóponton váltják le, az borból készült fröccsöt is kérhet.

Te kipróbálnád?

Ja, és ha már sport és bor, szerintem érdemes utánaolvasod a boros jógának is!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása