Winelovers

10 hiba, amit borvásárláskor elkövetünk

Tanácsok szakértőtől, hogy kimaxoljuk az élményt

2019. február 28. - Winelovers

piros_voros_lany_csodalkozik_bor_istock.jpg

Még magunknak sem mindig könnyű megfelelően bort választani, hát még ha ajándékba visszük. Ezúttal egy nemzetközi borakadémikus segít eligazodni a polcok és címkék útvesztőjében.

Te is álltál már tanácstalanul a boltok polcai előtt, szinte beleszédülve a hatalmas kínálatba? Nos, ennek most egyszer s mindenkorra vége. Lydia Harrison DipWSET és oktató a WSET honlapján pontokba szedte a leggyakoribb hibákat és azt, ezeket hogyan tudjuk kiküszöbölni.

>>> Miért egy DipWSET mondja meg nekem a tutit? Egyáltalán mi az a WSET?

Következzen a 10 leggyakoribb hiba, amibe könnyű beleesni:

 

1. Felkészületlenül érkezünk a boltba
Rengeteg weboldal, blog és videó van a világhálón, amik évjáratokról, borrégiókról adnak információkat, vagy akár konkrét borokat ajánlanak. Vásárlás előtt végezzünk egy kis kutatómunkát, jól fog jönni!

2. Nehezen szabadulunk a márkák bűvköréből
A nagy borvidékekkel és pincészetekkel nyilván nehéz mellélőni, ennek azonban borsos ára van. Tudjuk, hogy a pinot noir hazája Burgundia, de bátran kipróbálhatjuk egy másik, nem a pinot-járól nevezetes, így e tekintetben kuriózumnak számító ország (vagy borvidék), például Új-Zéland pinot-ját is. És itthon is vannak igazi pinot guruk, többek között Kovács Nimród vagy Lőrincz György Egerben.

3. Nem fogadunk el tanácsokat
Ha megkérjük a vinotékában az eladót (vagy étteremben a sommelier-t), hogy segítsen nekünk, az még nem annak a beismerése, hogy nem értünk a borokhoz. Ők azonban sokkal jobban ismerik a saját kínálatukat, jelentős részét kóstolták is, könnyen meg tudják találni az igényeinknek megfelelőt. Persze, az a céljuk, hogy eladjanak nekünk, de igazán akkor nyernek vele, ha elégedetten távozunk és legközelebb is visszatérünk hozzájuk. 

via GIPHY

4. A megjelenés alapján döntünk
Egy szép, figyelemfelkeltő címke mutatós ajándék, de a palack tartalmáról semmit nem mond. Tudjunk meg ezért ennél többet a borról (lásd 1. és 3. pont).

5. Személytelenül választunk
Ha ajándékba vásárolunk, próbáljuk meg felidézni az ünnepelt preferenciáit. Emlékezzünk vissza, hol volt legutóbb nyaralni, melyik borról áradozott, hova készül legközelebb. Csak még személyesebbé válik az egész, ha a palack nyakára akasztunk egy üdvözlőkártyát, amiben leírjuk, miért éppen ezt a tételt választottuk.

6. Mindig az akciókat keressük
A boltok igyekeznek az akciókra terelni a figyelmünket, mivel ők azoktól a boroktól szeretnének megszabadulni. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy ezek jelentik a legjobb választást. Nézzük meg a teljes kínálatot, mielőtt döntünk, akció nélkül is lehet kifogni valami jót.

via GIPHY

7. Kizárólag ár alapján döntünk
Az ár és a minőség nem feltétlenül állnak egyenes arányban, sok összetevője van ennek a kérdésnek. Egy kevésbé ismert borvidék, borász vagy szőlőfajta is lehet felejthetetlen élmény – jóval kedvezőbb árért. (Arról, hogy miért is drága a bor, ITT írtunk.)

8. Megfeledkezünk arról, hogy mihez választjuk a bort
Ugyanaz a bor teljesen másképp viselkedhet attól függően, milyen ételhez isszuk. Ezt is tartsuk szem előtt, amikor döntünk!

>>>Ebben a korábbi posztunkban izgalmas vörösbor-étel párosításokat soroltunk, ebben a másikban viszont éppen elrettentő példákat mutattunk be. 

via GIPHY

9. Alulértékeljük a párlatokat
Pár évvel talán később indult, de a párlatok világában ugyanolyan forradalom zajlik, mint a borokéban. Adjunk ezeknek is egy esélyt, ajándéknak is kiváló ötlet a huszadik üveg bor helyett. 

>>>Fedezd fel a párlatok világát a Borkollégium május 17-én induló WSET Középfok - Párlat tanfolyamán, garantáltan egy életre a szívedbe zárod őket.

10. Ha borról van szó, csak borban gondolkodunk
Részben az előző ponthoz kapcsolódik: ha nem bort, de nem is párlatot vennénk ajándékba, attól még nem kell teljesen levenni a napirendről a boros témát. Rengeteg boros kütyü, boros rendezvény létezik (mást ne mondjunk, a Winelovers 100 Mesterkurzusok, vagy március 23-án éppen az ország legnívósabb tokaji kóstolója, a Winelovers Tokaji Március), de bízhatjuk a döntést a megajándékozottra is egy ajándékutalvány formájában.

süti beállítások módosítása