Winelovers

A világ legdrágább bora magyar

Szerintem már tudod is, melyik borvidékről való

2019. március 11. - Winelovers

royal_tokaji_2008.jpeg

Szuper limitált, mézédes, brutálisan munkaigényes az elkészítése, 8 évig erjed, és akár 100 év után is fogyasztható: bemutatkozik a tokaji eszencia. Hogy ki árulja 40 ezer dollárért, így a világ legdrágább boraként, és hogy hol kóstolhatsz te is eszenciát, azt most megtudhatod. 

Nemrég részletes cikkben boncolgatta a Fortune magazin, hogy miért olyan drága a tokaji bor, és hogy hogyan kerül a termékpiramis csúcsára a tokaji eszencia. Az eszenciák legjavát képező Royal Tokaji Esszencia 2008 ráadásul jelenleg 40 ezer dollárba, azaz 11 millió forintba kerül (per fél literes palack) - így jelenleg EZ a világ legdrágább bora. Ennek egyik oka, hogy mindössze 18 üveg készült belőle. 

A folyékony arany

A tokaji eszencia, akárcsak a tokaji aszú, kizárólag Tokaj-Hegyalján készíthető borkülönlegesség. Egyedülálló kuriózum, az egész világon nincs ehhez hasonló. Az aszúval összehasonlítva ugyanakkor talán kevésbé ismert, viszont még inkább luxustermék az eszencia, aminél a túlérett szőlőszemeket nem áztatják alapborba, hanem saját súlyuknak a nyomására kiszivárgott mustjukból, minimális erjedés útján keletkezik. Így például alkoholtartalma sosem lesz több, mint 2-4 fok. Ami még érdekes, hogy a tokaji termékleírás alapján egy liter eszenciának legalább 450 gramm maradékcukrot kell tartalmaznia: el tudod képzelni, hogy ez mennyire édes?

via GIPHY

Itt amúgy írtunk már arról, hogy a washingtoni Trump Hotelben az ugyancsak Royal Tokaji márkájú, 2007-es évjáratú eszencia például 140 dollárba kerül / kiskanál. (Jól látod.) Így a teljes palack 650.000 forint körüli összegért már el is fogyasztható a helyszínen. 

A Vinoport magazin részletesen taglalja a Himnuszba is bekerült borkülönlegesség főbb tudnivalóit, amit IDE kattintva már olvashatsz is. 

A Fortune magazin írásából mellesleg az is kiderül, hogy Shanghaiban már meg is vásárolták az első palackot. Még maradt 17. 

>>> Ha megkóstolnád, hogy milyen a tokaji eszencia, akkor erre most lehetőséget adnak a március 23-i Tokaji Március Nagykóstoló szervezői, ahol 3 évjárat eszenciáját is megkóstolhatod az ingyenes pop-up kurzuson, 18:30-tól.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása