Winelovers

Alacsony alkoholtartalmú borok, amikkel a tavaszt ünnepeljük

6 jó tipp

2019. március 28. - Winelovers

poharak_olasz_tavasz_rajzolt_istock.jpg

A mértéktartás alapvető fontosságú, legyen szó amatőr vagy profi kóstolóról. Bár a legtöbb bor alkoholtartalma 11% és 13% közé esik, előfordulnak 14%-os alkoholtartalmú, de akár 9%-os, szuperkönnyed tételek is. Most utóbbiakat vesszük sorra. 

A borokban annyi pozitívum van... És most, hogy egy totálisan egészségtudatos és egészségközpontú világban élünk, egyre nagyobb divatja van az alacsony alkoholtartalmú (vagy éppen alkoholmentes!) boroknak is. Szerencsére számos kiváló minőségű tétel akad, amiket be tudunk illeszteni életmódunkba, diétánkba is. Ezek a borok egyébként mind könnyebb testű, ugyanakkor néha kicsit magasabb cukortartalmú tételek. Ennek oka pedig az, hogy a kívánt alkoholtartalom elérése után még mindig marad cukor a borban (ami nem alakul át további alkohollá), így ezt egyszerűen maradékcukornak nevezzük. 

>>> Hogy mennyi alkohol is van a borban, arról ITT írtunk. 

Borok esetén a 11% alatti érték számít alacsony alkoholtartalomnak, 12-13% között tekinthető átlagosnak –  elsősorban fehérborokra vonatkoztatva, vörösboroknál ez az érték általában magasabb. 14% felett pedig már egyértelműen magas alkoholtartalomról beszélünk, de minket most ugyebár az ellenpólus érdekel. 

Lássunk pár példát!

via GIPHY

1. Txakoli

Másnéven chacolí; enyhén habzó, száraz fehérbor magas sav- és alacsony alkoholtartalommal. Elsősorban Chilében és Baszkföldön terjedt el, utóbbi helyen múzeumot is szenteltek az italnak. Aperitifként fogyasztják és nagyjából 9,5-11% alkoholtartalom közötti tételeket találsz majd a polcokon.

2. Kabinett Riesling

A német rizlingek legkönnyebb stílusa, ami ráadásul remekül párosítható ételekkel is. A száraztól a 180 grammos cukortartalmúig terjed a KR skálája, alkoholtartalma pedig nagyjából 8 és 11% ABV között mozog. 

3. Albariño

Magas minőségű, könnyed fehérbor, amivel Spanyolországban és Portugáliában fogsz találkozni. Ropogós, élénk savairól ismert bor, aminél jobb párt nem találsz a tengeri herkentyűk mellé, és aminek a friss citrusos ízvilágát egy leheletnyi sós íz díszíti. MI imádjuk, már csak azért is, mert alkoholtartalma sosem több, mint 11% ABV.

4. Moscato d’Asti 

Illatos, édes olasz habzóbor, amit mindenki szeret (kivéve talán a legnagyobb borsznobokat). A muskotályos fajtából készülő szuperkönnyű finomság mandarinos, narancsvirágos aromákkal mászik bele az ízmemóriádba, és hál' istennek alkoholja sosem lesz több 5,5%-nál, így kevés ennél jobb választás van a legforróbb nyári napokra! 

5. Muscadet

A franciaországi Loire-völgy zászlós fehérbora, ami csontszáraz és pillekönnyű, mellesleg a Melon de Bourgogne nevű szőlőből készül. Kirobbanóan gyümölcsös fehérbor, amit mondjuk nem túl könnyű itthon beszerezni, de neked, kedves borimádó, érdemes utánajárnod. Alkoholtartalma 9,5% ABV körül mozog. 

6. Osztrák zweigelt

Bár hazánkban is ezerrel pörög a zweigelt vörösbora (például ezek isteniek), nálunk kicsit testesebb és alkoholosabb formájában ismerheted. Nyugati szomszédunknál viszont a könnyedség, a gyümölcsösség és az alacsony alkoholtartalom szerepel első szempontként, így 11% ABV körüli tételekkel fogsz találkozni a polcokon. 

Te melyiket kóstolnád meg először? :)

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása