Winelovers

Ezek lettek a Winelovers Kékfrankos Teszt legjobbjai 2019-ben

Top 10 fajtabor és Top 5 házasítás

2019. április 01. - ferenczicsilla

kekfrankos_aprilis_istock.jpg

Idén is eljött a várva-várt Kékfrankos Teszt, amikor az ország legjobb kékfrankos fajtaborait és kékfrankos alapú házasításait kerestük: ezúttal Villány és Tolna kerültek az élre. 

A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.

Az idei Kékfrankos Bortesztre 70-nél is több tétel érkezett, ezek oroszlánrésze (55 tétel) kékfrankos fajtabor volt, a többi pedig kékfrankos alapú házasítás, például bikavér. A mezőny élére végül Villány és Tolna került, egy 2016-os Villányi Kékfrankossal és egy 2015-ös kékfrankos-cabernet franc házasítással.

>>> Te is kóstolnál kékfrankosokat? Akkor gyere el április 13-án a Danubius Hotel Gellértbe, ahol 150 kékfrankos és kékfrankos alapú bor vár rád, a Kékfrankos Április Nagykóstolóján!

Zsűritagok voltak:

  • Bálint László (a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke)
  • Blazsovzsky Péter (a Babel Budapest étterem head sommelier-je)
  • Kielmayer Kristian (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakértő, a Borkollégium oktatója)
  • Kollár Mariann (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a londoni Theatre of Wine bortanácsadója)
  • Ripka Gergely (Tokaj Guide, Tokaj Magic)

img_3503.JPG

Íme az öttagú zsűri. Fotó: Lontai Dóra

A szőlőfajta nevéről kering egy legenda, 

miszerint 1809-ben a soproniaknak szállást, ételt és italt kellett nyújtaniuk Napóleon katonáinak. A fejadag azonban nem volt túl bőséges: italként nagyjából 4 deciliter bort utaltak ki minden katonának. Ez természetesen kevés volt egy valamirevaló férfiembernek, ezért a zsoldjukat további bormennyiségre költötték. Állítólag abban az időben kétféle pénzt keringett, a kék és a fehér bankó, amik közül a kék tűnt értékállóbbnak, ezért ezt kérték fizetség gyanánt a helyi gazdák. Így pedig bor neve kékfrankos lett. 

Top 10 kékfrankos fajtabor

img_3502.JPG

Fotó: Lontai Dóra

1. Riczu Tamás Borászata, Villányi Kékfrankos 2016

2. Schieber Pincészet, Tabu Kékfrankos 2016

3. Bock Borászat, Kékfrankos 2017

4. Sümegi Ákos, Kékfrankos Válogatás 2015

5. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2015

6. Takler Borbirtok, Szenta-hegyi Kékfrankos 2016

7. Weinhäusel Christian & Zsanett, Blaufränkisch Sonnensteig 2017

8. Kovács és Lánya Borászat, Kékfrankos 2017

9. Szent Donát Birtok, Magma 2017

10. Fekete Borpince, Kékfrankos Válogatás 2016

10. Lővér Pince / Sop-Vin, Soproni Kékfrankos Válogatás Frettner FDPR 2016

10. Iváncsics Zoltán, Soproni Kékfrankos 2017

Top 5 kékfrankos alapú házasítás

 hazasitasok.jpg

Fotó: Lontai Dóra

1. Tűzkő Birtok, Talentum 2015

2. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér 2015

3. Petrény Winery, Borgundi Egri Bikavér 2014

4. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér Superior 2013

5. Iváncsics Zoltán, Soproni Quartett Cuvée 2016

via GIPHY

>>> Isteni kékfrankosokat találsz a Winelovers Webshopban!

És most következzen a zsűri véleménye! 

Kielmeyer Kristian: 

"A fajta kétségkívül fontos, hiszen a legtöbbet telepített fajta az országban és a világon fele a kékfrankosnak Magyarországon található. A gyümölcsösség és diszkrét fűszeresség mellett nagyon jól hordozza a termőterület sajátosságait a bor szerkezetében. Ugyanakkor figyelni is kell rá, a "brett" inkább kihúzza a gyümölcsösséget a borból, a több néha kevesebb, ez igaz elsősorban a fahordó használatra is. A "tisztaságra" különösen oda kell figyelni, de szép, izgalmas tételeket kóstolhattunk összességében."

Bálint Laci: 

"Hogy van az, hogy 2019-ben kénhidrogénes, brettes borokat mutatnak be a termelők? Miért van az, hogy még mindig túlzó a fa? Az alapanyag legtöbbször nagyon rendben van, de tudni kell bánni is vele! Így lett az, hogy megint a tudatosan bort készítő termelők bizonyíthattak. (Plusz: ezzel az egri jelleggel kezdeni kéne valamit: mert sok borban katasztrófához vezet, és kárba veszik a tisztességes munka.)"

Kollár Mariann: 

"Alapvető probléma volt, hogy csak kevés olyan tételt találtam, ami nemzetközi piacon is megállná a helyét. A kiemelkedő tételek szépen mutatták a fajtajegyeket és a frissességet, fűszerességet, komplexitást. Lustább társaiknál azonban sok esetben nem volt megfelelő a hordóhasználat, vagy csak egyszerűen nem volt tiszta."

Blazsovszky Péter:

"Nem fogok kertelni: a mostani teszt nagyon elgondolkodtató. Míg a korábbi években a néhány hibás tétel mellett a fő problémát a túlzott hordóhasználatból és a nem túl szerencsés szüreti időpont választásból eredő egyensúlytalanság és az elegancia hiánya okozta, úgy most kiemelkedően nagy volt a hibás tételek aránya. Brett, kénhidrogén, öregedés és társaik. Örömteli azonban, hogy találtunk kifejezetten szép borokat is, de összességében a házasítások szerepeltek jobban."

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása