Winelovers

Melyik bortól lesz a leglilább a fogad?

Persze azt is eláruljuk, hogy melyiktől legkevésbé

2019. április 08. - Winelovers

feher_fogak_istock.jpg

Vajon van különbség vörösbor és vörösbor között, ha a fogaink elszíneződéséről van szó? Mert ugye a lila fogsor továbbra sem szexi.  

Aki szereti a jó vörösborokat, biztosan találkozott már a jelenséggel, miszerint nagyjából a 2. pohár környékére totálisan belilul a komplett fogsorunk. Ez a borban lévő színképző összetevőknek köszönhető, azaz a pigmenteknek és a tanninoknak. Előbbi a szőlő héjából kerül a borba, és alapjaiban meghatározza annak színét, mélységét. A pinot noir, gamay vagy kadarka szőlőfajták esetében például vékonyabb a szőlő héja, ezáltal kevesebb ilyen pigment fog a borba oldódni, míg mondjuk a merlot, cabernet sauvignon és különösképpen a syrah komoly mennyiségű színanyagot hordoz magában, úgyhogy készülj a legrosszabbra. 

Viszont nem csak a pigmentek színezhetik el fogainkat, hanem a tanninok is. (Hogy mit is jelent a tannin és hogyan kerül a borba, arról korábban ITT írtunk.) És ezek a tanninok bizony fogják magukat, és a pigmentekkel együtt a gyöngyfehér fogainkban lévő proteinhez kapcsolódnak, és már kész is a baj. 

via GIPHY

Van viszont pár módszer, amivel kordában tudjuk tartani az elszíneződést. Az egyik, hogy fogyasszunk sok szódát (vagy buborékos ásványvizet) a vörösbor fogyasztása közben, a szóda buborékjai segítenek megszabadítani fogainkat a nemkívánatos foltoktól. A másik (ami még jobb), hogy együnk vörösborozás közben sok sajtot. A sajtban található fehérjék ugyanis védőréteget fognak formálni a fogaink köré, a rostokban gazdag falatkák pedig egyből lekoptatják a foltokat fogainkról.

>>> 3 hasznos és 3 haszontalan tanácsot mi is összeszedtünk egy korábbi posztunkban!

És hogy mennyire maradandó 1-1 ilyen vörösborozós lenyomat a fogsoron? Ha minden esti borozás után fogat is mosol, akkor semennyire. Csak arra figyelj, hogy legalább egy óra teljen el a borozás és a fogmosás között, ellenkező esetben a borban lévő SAVAK megsérthetik a fellazult zománcréteget.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása