Winelovers

A borvilág is beszállt a Notre-Dame újraépítésébe

Száz milliókat ajánlottak fel a leggazdagabbak

2019. április 17. - ferenczicsilla

notredameresized.jpg

François-Henri Pinault, Salma Hayek milliárdos férje, egyben a világ talán legnagyobb nevű pincészetének, a Château Latournak a tulajdonosa 100 millió eurót ajánlott fel a helyreállítási munkálatokra. Nem ő az egyetlen, ugyanis Bernard Arnault, a LVMH nevű gigacég tulajdonosa további 200 millió euróval segíti a restaurálást. 

Biztosan ti is láttátok, olvastátok, hogy április 15-én este hét órakor a párizsi Notre-Dame-székesegyház kigyulladt, csúcsa és huszártornya beomlott, a tetőszerkezet kétharmada megsemmisült. Ez a katasztrófa komoly nemzeti összefogást eredményezett, alig 24 óra alatt 600 millió euró (azaz 190 milliárd forint) gyűlt össze céges adományokból. És ezek között szerepelnek borral foglalkozó francia vállalatok is, mint például 

  • Bernard Arnault és családjának párizsi központú luxusipari cége, az LVMH, ami alatt olyan márkák futnak, mint például a Louis Vuitton, a Christian Dior, illetve a Moët & Chandon champagne, Krug champagne, a Hennessy cognac, vagy a sauternes-i Château d'Yquem, utóbbi egyben a legrégebb óta forgalmazott márkájuk
  • François Pinault francia milliárdos és fia, François-Henri Pinault, akiknek a tulajdonában olyan brandek vannak, mint az Yves Saint Laurent, a Balenciaga, a Château Latour (a világ 5 bordeaux-i premier cru birtokának egyike), illetve a Napa-völgyi Eisele Vineyard Estate, a burgundiai Clos de Tart és az Észak-Rhone-ban található Château Grillet

>>> Az öt ikonikus bordeaux-i château-ról ITT írtunk korábban. 

pinaultsalmahayekwealth-em-687401510.jpg

Pinault és Hayek. Fotó forrása

Az Arnault család egyébként Instagramon jelentette be a segítséget: 

A nemzeti tragédia okán az Arnault család és az LVMH Csoport megígéri, hogy támogatni fogja a #NotreDame-ot. Összesen 200 millió eurót adományoznak a rekonstrukcióra, a székesegyház Franciaország történelmének szerves része.

Persze nem csak a százmilliós adományokat érdemes megemlíteni, hiszen Martin és Olivier Bouygues, a Château Montrose (St Estèphe, Bordeaux) és a Clos Rougeard (Saumur-Champigny, Loire-völgy) tulajdonosai 10 millió eurót ajánlottak föl, a Saury, Berthomieu és Leroi hordók gyártói (Groupe Charlois) pedig arra tettek ígértet, hogy a legjobb tölgyfáikat fogják odaadni a tetőszerkezet újjáépítésére. 

Emelett más vállalatok is beszálltak az adakozásba, többek között a L'Oréal-t és egyéb divatipari óriáscégeket tulajdonló Bettencourt család alapítványai (200 millió euróval) és a Total energiaipari nagyvállalat (100 millió euróval). Hogy kik szállnak még be rajtuk kívül a donori szerepkörbe, arról biztosan olvashatunk a közeljövőben, és az is biztos, hogy nagyon hálásak vagyunk ezeknek az óriásvállalatoknak (és egyben úriembereknek), hogy segédkeznek a 200 éven át épült, ma már 850 éves katedrális megmentésében. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása