Winelovers

Szabad-e pörgetni a pezsgőt?

#ChampagneWeek

2019. április 23. - Winelovers

think_couple_istock.jpg

A borok pörgetése annyira megszokottá vált, hogy észre sem veszed, de olykor már az ásványvizet sem tudod enélkül meginni. Na de mi van a pezsgővel: kell-e, illetve érdemes-e pörgetni őket a pohárban kóstolás előtt? 

Ha az ember gyakran jár borkóstolókra, egy idő után már fel sem tűnik neki, milyen természetes módon épül be a pohárban pörgetés a mozdulatai közé. A borok esetében ez egyébként igen fontos mozzanat: a levegővel intenzíven érintkező bor sokkal több aromaanyagot enged ki magából, szinte felszabadulnak az aromák, így pedig a pohárba szagolva erősebben érezzük a jó és ne adj' isten a hibára utaló jegyeket is.

A pezsgők esetében azonban egészen más a helyzet. 

Itt ugyanis a csuklódba berögzült mozdulat konkrétan árt az italnak, hiszen így egyből elszállnak belőle a finom aromák és buborékok, egyszerűen tönkreteszi a habzást. Úgyhogy a válasz egyértelmű: ne tedd. 

>>> Még több pezsgőanekdota - hitekkel és tévhitekkel - ITT olvasható. 

via GIPHY

Ezen a héten egyébként rengeteg pezsgő kóstolására van lehetőséged, egyrészt mert csütörtökön érkezik a Winelovers Champagne Kóstoló 40-nél is több champagne-nyal, pénteken a Winelovers Vintage Champagne Dinner, ahol 6 mesterfogás és 7 évjáratos champagne találkozására kerül sor. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása