Nem is gondolnád, mi kell éjjel a szőlőnek

Miért számít a hőmérséklet napi ingadozása, és egyáltalán, mi az?

2019. május 07. - Winelovers

ejszaka_borvidek.jpg

A borok minőségét ezernyi tényező befolyásolhatja, többek között az is, hogy a forró nappalok után esténként mennyire hűl le a levegő. 

Most, hogy ilyen különösen szélsőséges időjárást tapasztalunk, nem kell magyarázni, milyen komoly eltérések lehetnek a nappali és esti Celsiusok között. A levegő hőmérséklete rengeteget változhat egy napon belül: napkeltétől délután kettőig emelkedik, azután pedig fokozatosan csökken. Ez a fokozatosság maradt el néha mostanában, a kellemesen meleg délutánt egy leginkább telet idéző jéghideg este követte. Hogy ez jó-e az éppen növekedésben levő, törékeny szőlőnek, azt hamarosan eláruljuk.

Előtte azonban nem árt végigvenni, hogy mik azok a természeti tényezők, amelyek befolyásolják a szőlőtermesztést:

  • fény mennyisége
  • hő mennyisége
  • csapadék mennyisége
  • páratartalom
  • szélmozgás
  • domborzat
  • lejtőszög
  • tengerszint feletti magasság
  • égtáji kitettség
  • talajok és kőzetek
  • és még ezer dolog

 

Végül de nem utolsó sorban szerepet játszik a hőmérséklet napi ingadozása, ami a 24 óra alatt mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérséklet különbségét jelenti.

Ez a szám egy igen fontos tényező a szőlő érése szempontjából, erősen befolyásolja a bor minőségét, szerkezetét és egyensúlyát is. Ezt már Sarah Ahmed magyarázta a Decanter magazinnak. A Decanter World Wine Award portugáliai regionális elnöke azt is hozzátette, minél nagyobb a hőmérsékleti ingadozás, annál kiegyensúlyozottabban tud érni a szőlő. A meleg nappalok ugyanis fokozzák a cukor termelődését a bogyókban, a hűvös esték pedig segítenek megtartani az aromákat, a frissességet és a savakat. 

via GIPHY

Fontos! A hűvös azt jelenti, hogy hűvös, nem pedig azt, hogy hideg: a szőlő a 9-10 fok alatti hőmérsékletnek már egyáltalán nem örül. Ezért is van, hogy észak-francia és svájci területeken jelenleg is tűzzel védekeznek a jelentkező éjjeli fagyok ellen. 

ns_frost042219_1600.jpg

Ez a kép április végén készült Burgundia legértékesebb részén, a Côte d'Or-on. A friss rügyeket a sorok közé helyezett tűzrakásokkal próbálják megmenteni a fagyás ellen. Fotó forrása: Vincent Dancer

Az említett hőmérséklet-ingadozásnak köszönhetően simán lehet, hogy egy forróbb területről érkező borban sem égnek el a savak, az friss és aromatikus tud maradni. Ráadásul pontosan erre építenek az erősített boraikról híres melegebb borvidékek, mint a portugál Douro vagy az ausztrál Rutherglen. A szőlő növekedése közben (ami nagyjából márciustól októberig tart az északi féltekén) a nappalok melegek és szárazak, így bőven tud cukor termelődni a szőlőben, ami a későbbi borok hedonista stílusát remekül megalapozza. Ezután viszont jönnek a pihentető, hűvös éjszakák, amikor a szőlő tud regenerálódni, és meg tudja tartani savait. 

>>> Olvass a borban lévő savak szerepléről bővebben ITT!

A hűvösebb éjszakai viszonyok pedig létrejöhetnek

  • a szárazföldi (tehát nagy tótól, tengertől, óceántól minél távolabbi) elhelyezkedés 
  • a hegyvidéki magasságok 
  • vagy mondjuk a felhő nélküli, tiszta éjszakák miatt (mivel tiszta éjszakákon gyorsabban hűl le a levegő)
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!