Winelovers

Nemcsak a likvidátoroknak, mindenkinek vörösbort kellett volna innia Csernobilban

De nekik mindenképp

2019. május 23. - ferenczicsilla

imdb_csernobil.jpg

Megannyi kérdést vet fel a csernobili atomerőmű-baleset: hogyan és miért történt, illetve miért nem történt közvetlenül utána semmi. Meg azt is, hogy miért nem tudtunk eddig arról, hogy az alkohol, és azon belül is a vörösbor, megvédhet a sugárzás hatásaitól?

Fotó: IMDb / Csernobil

Biztos ti is lázban égtek, vagy legalábbis hallottatok a sokunkat lázban tartó HBO-s minisorozatról. Az ötrészes Csernobil tökéletes pontossággal és tisztelettel dolgozza fel az események sorát a robbanás pillanatától az azt követő, éveken át tartó tisztítási és helyreállítási munkákig. Ezeket az önkéntes munkákat az ún. likvidátorok végezték, a legtöbbjük ma már nem él. 

Az alkoholban, és azon belül is a vörösborban található antioxidánsok védenek a sugárzástól, megkötik a szabadgyököket, amelyek elpusztítják a szervezetet. Ezért mondják, hogy cabernet-t kell inni, vagy bármilyen másik száraz vörösbort

– olvasható a Kurszki régió legolvasottabb újságja, az Egymásért című orosz lap egy 2011-es cikkében egy a helyszínre anno kiküldött orvosra hivatkozva. 

Úgy tűnik tehát, hogy az 1986-os csernobili katasztrófa idején is tudták már ezt, később pedig kísérletekkel, tanulmányokkal is alátámasztották a fenti összefüggést. 2008-ban a Pittsburgh-i Egyetem Orvostudományi Karán (egereken) végzett kísérletben megállapították, hogy a rezveratrol nevű, a vörösborban természetesen jelen lévő antioxidáns védelmet nyújthat a sugárfertőzés ellen, acetillel keverve pedig kifejezetten hatásosnak bizonyult, amennyiben közvetlenül a sugárterhelés előtt kerül a szervezetbe. 

>>> A vörösbor egyéb áldásos hatásairól egyébként ITT írtunk bővebben.

liquidator_1.jpg

A sugárzás mértéke helyenként eltérő volt. A baleset következtében összesen 190 tonna sugárzó anyag került a légkörbe. Fotó: yaplakal.com

Mindezek ellenére a legjobb a vodka

– tette hozzá a fenti cikkben megkérdezett orvos, majd így folytatta: "Ahhoz, hogy ez hatásos legyen, mindenképpen a repülés előtt kell meginni. A likvidátorok közül egyedül a pilóták nem ittak, ők minden reggel jódtablettát kaptak."

Tudtad? A jód is segített – bizonyos mértékig –, mivel a pajzsmirigy jódot szív fel a szervezetből azért, hogy hormonokat termeljen. És hogy ne a levegőbe kerülő jódizotópokat vegye fel a szervezet (amelyek a robbanás után kerültek a levegőbe), túltelítették az ember pajzsmirigyét normál jóddal. 

liquidator_2.jpg

A gázmaszk semmitől sem védett. Fotó: chernobylgallery.com

Nem féltünk akkor semmitől. Nem is tudtunk semmit. "Nincs vész, nyugodtan lehet menni, nem veszélyes" – mondták. A barkasziak kamionnal vitték a köveket a reaktorhoz. Két deci bort kaptak minden ki- és belépésnél. Odapusztult mind.

– ezt már az Indexnek adott interjújában mesélte korábban Tóth Bálint, alias Bali bácsi. Mivel sofőr volt egy cégnél, az ő feladata az volt, hogy munkásbrigádokat szállítson kisbusszal a katasztrófa helyszínére, majd vissza. Az interjúban azt is elárulta, hogy hetente egyszer fordult, és ezt két hónapig csinálta, ám néha olyan kérés is akadt, amikor a 30 kilométeres szennyezett zónán belül kellett a főnökséget fuvaroznia. 

Akkor is járt a két deci bor.  

Ennek két oka is volt: az egyik, hogy az alkohol valamilyen szinten ugye véd a sugárzás ellen, de ha nem, akkor két kör után már úgysem érdekelt senkit. Azon a bizonyos április éjjelen 176 mérnök dolgozott az atomerőműben, és azt követően, csak 1986-ban összesen 140 ezer likvidátor segédkezett a romok eltakarításában: tűzoltók, búvárok, bányászok, fizikusok, katonák és helikopterpilóták. Mindegyikük védőfelszerelés nélkül. Sergei Volodin is helikopterpilóta volt, korábban ő mesélte, hogy amikor a kijevi kórházba került, az ottani orvosoknak fogalma sem volt, hogyan kezeljék ő(ke)t. Az egyetlen javaslatuk az volt, 

hogy igyon annyi bort és vodkát, amennyit csak tud. 

stilchnaya.jpg

>>> Az alkohol szerepéről és borban található mennyiségéről ITT írtunk. 

Persze bizonyos mennyiségű sugárzás után már semmi nem segít az emberi szervezeten, de az egészen elképesztő, hogy az alkohol, és főleg a vörösbor még a sugárfertőzés ellen is megvédheti a szervezetet. Te mit gondolsz a témáról?

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása