Winelovers

Angol pezsgő és pár üveg 90-es Lafite is pukkant Trump vacsoráján

2019. június 06. - Winelovers

trump_and_queen_state_dinner.jpg

Donald Trump amerikai elnök hétfő este díszvacsorán vett részt az angol királyi családdal, mivel állami látogatáson, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként töltött el három napot a brit fővárosban. A nagyszabású vacsorán régi francia és új angol tételek is kerültek az asztalra. 

Címlapfotó: vox.com

II. Erzsébet királynő uralkodásának 65 éve alatt 112 államfőt fogadott már személyesen, Trump a harmadik amerikai elnök, aki a Buckingham Palotába léphetett (George Bush és Barack Obama után). Az apropó a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának közelgő 75. évfordulója volt.

A brit királyi család mellett brit és amerikai politikusok, nagykövetek és vezetők is részt vettek a június 3-ára szervezett vacsorán. A The Drinks Business információi szerint a vacsorát párolt halibut filével indították, amit vízitorma habbal, spárgával és turbolya mártással tálaltak. Ezután báránysült érkezett zöldfűszerekkel, roppanós zöldséggel és portói mártással, zárásként pedig házi kekszet szolgáltak fel friss eperrel és citromverbéna krémmel. 

De amire mi igazán kíváncsiak vagyunk ilyenkor, az természetesen a borsor. 

Szokás ugyanis ezeken a látogatásokon helyi italokkal megörvendeztetni a vendégeket, így történt tehát, hogy az összesen felszolgált öt tétel közül kettő is angol volt: 

  • Windsor Great Park 2014 (English fizz, azaz tradicionálisan érlelt angol pezsgő)
  • Hambledon Classic Cuvée Rosé non-vintage (szintén English fizz)

hambledon1-483x640-483x640.jpg 

Az angol borok és pezsgők előretörését mutatja, hogy egyre több állami vacsorán kerülnek kiváló angol tételek az asztalra, ami nem utolsó sorban Kamilla cornwalli hercegnének, a borágazat pártfogójának is köszönhető. 

A fenti tételeket csodálatos francia és portugál vörösborok követték: 

  • Chassagne Montrachet 1er cru Morgeot by Louis Jadot 2014
  • 1990 Château Lafite >>> mellesleg ITT már kitárgyaltuk a Bordeaux legnagyobbjaihoz tartozó egyik első osztályú besorolású, azaz premier cru szőlőskertet
  • Churchill’s Vintage Port 1985

lafte_rothschild_large_formats_7.jpg

Érdekesség, hogy a 170 vendéghez összesen 1020 pohár került bevetésre, vagyis mindenki előtt 6 poharat helyeztek el. 

Egy-egy ilyen diplomáciai vacsora alkalmával különös figyelmet kapnak a borok, hiszen rengeteg szempontot kell szem előtt tartani a sor összeállításakor: egy olcsó bor felszolgálása kifejezetten sértheti a vendéget, aki pedig semmit nem mutat be saját országának választékából, arra igencsak megorrolnak a helyi termelők, miközben hazájának gazdaságát is rossz színben tünteti fel. 

Természetesen Trump esetében is figyeltek mindezekre, még akkor is, ha az amerikai elnök köztudottan kerüli az alkoholt (nem úgy, mint a kólát). Azt viszont tudtad, hogy a washingtoni Trump Hotel legdrágább tétele egy tokaji eszencia?

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása