Winelovers

5+1 bor nyárra, egzotikus borvidékekről

Most minden megy, ami kicsit is más

2019. június 11. - Winelovers

exotic_wines.jpg

A borvilág 2019-es trendjeinél meghatározó szerepet kaptak azok a borok, amik valamilyen módon kitűnnek a tömegből. Manapság nagyon menő minden, ami "más", ami egzotikus, ami ritkaság, ami után kutakodni kell. Hogy ti se maradjatok ki a jóból, összeszedtünk pár olyan távoli (és normál esetben kutakodást igénylő) különlegességet, amit most még otthonról is meg tudtok rendelni. 

Az idei év bortrendjei között toplistás helyen szerepelnek az elfeledett, illetve egzotikus borvidékek legkülönlegesebb tételei. Az organikus, gluténmentes esetleg vegán borok csillaga pedig továbbra is magasan ragyog, mint ahogyan az alacsonyabb alkoholtartalmú, esetleg alkoholmentes boroké is. 

Ráadásul pontosan tudjuk azt is, hogy a fenti szempontok mellett fontos az is, hogy minden gyorsan hozzáférhető legyen. Ezért arra gondoltunk, összegyűjtünk neked 5+1 trendi tételt, amit akár a kanapén fekve is házhoz rendelhetsz a Winelovers Webshopól – ahol ráadásul jövő héten minden külföldi bor 10% kedvezménnyel rendelhető! :O

1. Cavino - Mavrodaphne of Patras // Görögország

cavino_mavrodaphne_bottle.jpg

Görögországról kevesen tudják, hogy az Ouzo mellett borban is erősek: nem kevesebb, mint nyolc borrégió található itt. Az északi területeken, Trákiában és Makedónia görög részén a vörösbor a jellemző, ahogy a Peleponnészoszi-félsziget keleti részén is, míg északi részén, Patras területén a muskotályos és a mavrodaphne fajták a legjelentősebbek. 

Nagyon mennek errefelé az ún. mazsolaborok, mint amilyen az itt kínált természetes édes vörös likőrbor. Fantasztikus aszaltgyümölcsös, fügés, szilvás, mazsolás aromákkal indít, amit bársonyos tanninok követnek a kortyban. Jól illik sajtok, desszertek és fagylaltok mellé. A késői szüretelésű szőlő erjesztését egy idő után alkohol hozzáadásával megszakítják, így cukortartalmának jó része megmarad, ezután pedig legalább egy évig tölgyfahordóban érlelik az édes finomságot. 

>>> Rendeld meg ITT

2. Vinarija Kriz - Plavac Mali 2013 // Horvátország

denis_bogoevic-marusic_plavac_mali_kriz_str_1-239x500.jpg

Hányszor rendeltél már bort a horvát nyaralásod alatt? Gondolom, nem sokszor. Pedig Horvátország klímáját a borkészítéshez kedvezően befolyásolja az Adriai-tenger közelsége, ráadásul az országban rengeteg őshonos szőlőfajta terem, amiket korábban mi is összegyűjtöttünk ITT.

Fehérborok között a graševina, azaz az olaszrizling a legnépszerűbb, a vörösborok közül pedig a plavac mali, ami egy erős vörösbor szedres jegyekkel. Ez a tétel is roppant ízgazdag, rengeteg zamattal, magas tannin- és alkoholtartalommal. Ízében a szeder, fekete cseresznye, szárított füge aromái dominálnak, és nem mellesleg ebből a fajtából készül az ország első eredetvédett bora (Dingač és Postup vidékén, a Pelješac-félszigeten).

>>> Rendeld meg ITT

3. Woodhaven Chardonnay 2017 // Kalifornia

01715851_woodhaven_chardonnay_california.jpg

Kalifornia leghíresebb borvidékei Sonoma Valley és Napa Valley, mindkettőben nagyon komoly borkultúra alakult ki az utóbbi években. Az államban évente több mint 200 napot süt a nap, ezért gyönyörű cabernet sauvignon (és merlot) borok, illetve a part menti szellőnek hála még szebb chardonnay-k születnek. Olyannyira, hogy 1976-ban sikerült a francia "vetélytársaikat" is leverjék egy borversenyen, ezt a tettet azóta is emlegetik a szakértők. 

Ez a szuper kis chardonnay citrusokat, körtét és almát mutat az illatában, míg a frissítő kortyban a citrom és a lime mellett már trópusi gyümölcsöket is felfedezhetünk. Igazi ropogós chardonnay, amit elsősorban salátákhoz, grillezett csirkéhez, lazachoz és klassz kerti partikhoz ajánlunk. 

>>> Rendeld meg ITT!

4. Chateau Musar vörös 2011 // Libanon

musar.jpg

A libanoni Bekaa Valley a világ legrégebbi bortermelő régiójában található, állítólag már Kr.e. 725-ben is termesztettek szőlőt. Elhelyezkedése és klímája tökéletesen alkalmas a legizgalmasabb vörös házasítások elkészítéséhez (elsősorban a syrah és merlot fajtákkal dolgoznak), a fehérboroknál pedig a virágos, könnyű muskotály és a súlyosabb, olajosabb viognier a jellemző.

Ez a vörös házasítás nagyjából egyenlő arányban tartalmaz cabernet sauvignon, cinsault és carignan fajtákat, majd' 3 évet töltött francia fahordóban. A végeredmény brutálisan buja, ömlik belőle az érett szeder, fekete cseresznye, szilva, valamint egy leheletnyi csoki és espresso is. Koncentrált, fűszeres, dzsúzos kortyai szinte haraphatók, szuperizgi bor! 

>>> Rendeld meg ITT

5. Stellenrust Chenin Blanc 2016 // Dél-Afrika

stellenrust.jpg

Az újvilági bortermelő országok közül Dél-Afrikát sokszor a „legóvilágibb” jelzővel is illetik, ami vonatkozhat az egyes régiók klimatikus viszonyaira, illetve borkészítési eljárásokra is. Az országban az egyik legfontosabb bortermő terület Stellenbosch, az egyik legfontosabb szőlőfajta pedig a chenin blanc. 

Ez a tétel nagyon intenzív lime-os aromákkal üdvözöl, ami után jön egy kis trópusi gyümölcs és ásványosság, a végén pedig egy finom grapefruitos vonal. Nagyon izgalmas bor, amihez hasonlót szinte sehol máshol nem kóstolhatunk a világban, viszont szerencsére online is elérhető!

>>> Rendeld meg ITT!

+ 1 Kárásztelek Carassia Rosé Brut // Erdély

carassiarose.jpeg

Nekünk talán nem olyan egzotikus és távoli, hiszen itt van mellettünk: Erdély borai (és pezsgői) egyre népszerűbbek, és nem mellesleg egyre jobbak is. A tömegtermelés helyét a minőségi borkészítés veszi át, miközben a kárászteleki pezsgőpincészetet a világ legjobbjai között kezdik emlegetni. Erdély esetében egyébként nem egy összefüggő borvidékről beszélünk, de ez egyáltalán nem von le az egyes régiók borainak érdemeiből. 

Ez a csodálatos pezsgő tehát tőlünk mindössze 3-4 órányi útra készül, az erdélyi falu fölötti, amfiteátrum formájú domboldalon. 100%-ban rozéra szüretelt pinot noirból születik, hagyományosan palackban erjesztve és érlelve. Kristálytiszta tétel, ízében az eperé és a ribizlié a vezető szerep, nagyon friss, nagyon vidám, nagyon igényes.

>>> Rendeld meg ITT!

süti beállítások módosítása