Winelovers

Milyen a bor, ha stílusos?

Ha ezt a 9 stílust megjegyzed, mindent tudsz majd a borokról

2019. június 20. - Winelovers

vorosbor_toltes_istock-stilus.jpeg

A borok kavalkádjának megismeréséhez szükség van arra is, hogy megértsük, mi alapján tudjuk kategorizálni őket. Megkülönböztethetjük őket ugyanis például szőlőfajta (cserszegi fűszeres, merlot) vagy borvidék/terület szerint (Villány, Bordeaux). De a legjobb mégis a stílus alapján történő csoportosítás. 

Mi, akik borral dolgozunk, nagyon gyakran használjuk a borstílus szót. Ezért ha valakinek az ízléséhez közelebb szeretnénk férkőzni, sosem a kedvenc szőlőfajtájára kérdezünk rá, hanem sokkal inkább a kedvenc borstílusára. Ebből ugyanis sokkal több minden ki tud derülni, és ha például egy étterem eszerint sorolja fel a borokat (nem pedig régió vagy szőlőfajta szerint), az bizony kifejezetten vagány dolog, ráadásul szerintem a vendégnek is könnyebb így a választás. 

A csoportosítás azonban nem is olyan egyértelmű, nagyjából ezer szempont szerint lehet csoportba rendezni a világ összes borát. Ha szeretnénk tovább bontani a kérdést, érdemes a legátfogóbb kategóriáktól elindulni: azaz vannak vörösborok, fehérborok, rozék, pezsgők és erősített borok (pl. portói) is. 

poharak-voros-feher-roze-istock-1054905888.jpg

Ha pedig ezt nem szőlőfajta és nem is származási terület szerint bontjuk tovább, akkor összesen 9 kategóriába tudjuk beilleszteni a világon felfedezhető ÖSSZES bort: 

  1.  Habzóborok és pezsgők, például prosecco, cava vagy champagne (ugye tudod, hogy közeleg a Pezsgő Június Nagykóstoló?)
  2.  Könnyed és üde fehérborok, például Irsai Olivér, pinot grigio, albariño
  3.  Testes és érlelt fehérborok, például egy furmint, chardonnay vagy rajnai rizling
  4.  Illatos fehérborok, például tramini, vagy moscato d’Asti
  5.  Rozék (és sillerek), például a klasszikus provance-i rozék, vagy a te kedvenc magyar rozéd
  6.  Könnyed és friss vörösborok, például kadarka, pinot noir vagy gamay (amiből a Beaujolais készül)
  7.  Közepes testű vörösborok, kékfrankos, cabernet franc vagy sangiovese (amiből a híres chianti készül)
  8.  Testes és hosszan érlelt vörösborok, például cabernet sauvignon, syrah vagy malbec
  9.  Desszertborok és egyéb édes borok, például aszúk vagy egyéb késői szüretelésű tételek

De, 

emellett kezelhetjük külön kategóriaként a terroir borokat, azaz például a somlói vagy tokaji bort is, ahol az adott hegy vagy dűlő karaktere szinte minden mást felülír a borban, nem mellesleg ezzel is növelve a bor értékét. (Ugyanakkor egy badacsonyi kéknyelű például simán beleillik a testes és érlelt fehérborok kategóriájába is, szóval ez már csak ízlés meg döntés kérdése.)

lageria.jpg

A Kanári-szigetek híres ültetvényei (Lanzarote régió)

Kezelhetjük külön a bioborokat is, mert van, aki például kizárólag azt iszik, legyen az egy testes fehér vagy könnyű vörösbor. Illetve új kategória a vegán bor, amit szerintem hamarosan szintén kiemelt kategóriaként fogunk kezelni, de jelenleg még beletartozhat a fenti 9 kategória bármelyikébe. 

Ha pedig azt hallod egy borral kapcsolatban (legyen az bármely fent említett kategória bora), hogy stílusos, akkor az azt jelenti, hogy kifejezetten igényes, elegáns és szofisztikált a bor, ami mindenképpen pozitív! :)

Nos, könnyebb lesz mostantól bort választanod? :)

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása