Winelovers

Rotschild + kínai bor = ???

Hello, Long Dai 2017!

2019. július 24. - Winelovers

longdai.jpg

A Rotschildek tulajdonában álló Château Lafite (bordeaux-i) gigaborászat felfedte a néhány éve vásárolt kínai birtokáról származó bor nevét és első évjáratát. 

Kínai bor?

Igen. Olyannyira igen, hogy Kína szőlőtermesztése és borászati múltja mintegy 4500 évvel ezelőttre tekint vissza.

Idén szeptemberben pedig piacra kerül a bordeaux-i csúcsborászat kínai birtokának első csúcsbora: a 2017-es Long Dai. A 3 kedvenc fajtából, a cabernet sauvignon, marselan (cab. sav. és grenache keresztezése) illetve cabernet franc alapborokból házasított cuvée 2011-es telepítésű, a gránit rétegekkel rendelkező Qiu Shan-völgy teraszain növekedett (Északkelet-Kína). 

A Domaine de Long Dai 30 hektáros birtokkal büszkélkedhet, amin aktívan már 25 hektárról érkezik be szőlő. A fenti fajtákon kívül terem itt syrah, merlot és alicante bouschet.

vines_copyright-richard-haughton.jpg

Fotó: Richard Haughton, lafite.com

Kína egyébként olyannyira nem viccel, hogy jelenleg ők a világ 10. legnagyobb bortermelő országa (az OIV adatai szerint előtte van még többek között Dél-Afrika, Ausztrália, az USA, Spanyolország, Franciaország, és a győztes Olaszország is, évi 54,8 millió hl borral). Összehasonlításképpen: mi csak a 14. helyig jutottunk a mennyiségi versenyben a 3,6 millió hektoliter borunkkal, miközben Kína közel 10 millió hektolitert készít évente. Ez azért elég komoly, nem?

A szóban forgó 2017-es első tétel egyébként 18 hónapot töltött kiváló minőségű, francia tölgyfahordóban és 30.000 palack készült belőle. A borkészítés minden egyes lépése a Bordeaux-ban megszokottak alapján történik. 

Jean-Guillaume Prats, a Domaines Barons de Rothschild cégcsoport vezérigazgatója elárulta, a korszakalkotó tételt a kínai piacon a Pernod Ricard China forgalmazhatja, akikkel hosszútávú együttműködésben állapodtak meg.

img_2544.jpgBalról jobbra: Jean-Maurice Ripert (nagykövet), Sasika de Rothschild (DBR elnök), Zhang Dailing alpolgármester, Baron Eric de Rothschild személyesen és Yang Shengyan polgármester. Fotó forrása

Bár maga az árusítás szeptemberben indul, a palackokat a vásárlók csak novemberben kapják majd meg, mert addig is tovább pihennek a palackok, hogy a lehető legszebb formájukban kerüljenek a borok a fogyasztók elé. Jean-Guillaume azt is hozzátette, Kínán kívül csak még később, 2020 környékén lesz kapható a kínai bor. 

Az út nem volt zökkenőmentes, többször is akadályba ütköztek, de végül megszületett az első kínai bor by Château Lafite. Végezetül egy stílusos térkép, amin "friss" területeiket mutatják be: 

domaine-de-long-dai-e1562151215315-640x472.png

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása