Winelovers

Rozé: minél halványabb, annál jobb?

Nem biztos, illetve biztos, hogy nem

2019. augusztus 05. - Winelovers

rose-all-day.jpg

Többször hallottam már borkóstolón, hogy a vendégek a színe alapján próbálják a rozé minőségét megítélni. De tényleg van összefüggés a két dolog között? 

Fotó forrása

Ha borkóstolásra adjuk a fejünket, az első szempont, aminek figyelmet kell szentelnünk: a látvány. Szánjunk rá időt és nézzük meg, mi került a poharunkba! A bor látványának tanulmányozása fontos. Egyrészt mert a bor egyéb tulajdonságaival kiegészítve összefüggéseket állapíthatunk meg, másrészt a bor színe adta élvezet ugyanúgy része a borfogyasztásnak, mint a szaglás és az ízlelés.

Tehát. 

Fogjuk meg a pohár szárát és tartsuk a poharat a fény, vagy egy fehér felület felé (a fehér felület színe nem befolyásolja érzékeinket). Ekkor látni fogjuk, hogy a bor mennyire tiszta vagy zavaros, mennyire sötét vagy halvány, illetve hogy inkább rózsaszínes vagy narancssárgás árnyalatú. A rozé színét egyébként a rózsaszín, lazac és hagymahéj szavakkal szoktuk leírni. 

>>> Rozék és sillerek a Winelovers Webshopban!

rose_poharak_feher_hatter_istock_1.jpg

Íme a rozé 50 árnyalata

A bor színét megannyi tényező befolyásolhatja. A fehérborokról például azt mondják, hogy a palackos érleléssel sötétednek, a vörösborok színe viszont idővel fakóbbá válik. Na de hogy is van ez a rozéknál?

Pedro Ballesteros Torres MW nyilatkozta nemrég a spanyol rozékkal kapcsolatban, hogy bár sok ínyenc hajlamos megfeledkezni a sötétebb színű rozékról, kár lenne elfelejteni őket, hiszen egyáltalán nem igaz, hogy a szín lenne a minőség indikátora. 

>>> ITT például végigvesszük minden kékszőlő rozéját, egyesével bemutatva. 

A félreértés egyik oka valószínűleg az, hogy ha rozé, akkor sokaknak természetesen a provance-i rozé ugrik be először, ami minden esetben halvány, visszafogott színű. És bár tény, hogy ez a stílus az etalon, de attól még egy kékfrankos rozé is lehet kitűnő minőségű, miközben sötétebb színe van. 

A rozé bor színét tehát befolyásolja a: 

  • a szőlő héjával való érintkezés hossza (ez borászati döntés kérdése);
  • az esetleges fahordóval való érintkezés hossza;
  • a felhasznált szőlőfajta (a vastagabb héjú szőlőfajták, mint például a syrah, sötétebb színű rozét fognak adni);
  • a bor kora;
  • és a termőterület, ahonnan érkezik a szőlő.

A világosabb rozék felé fordulás egyértelmű helyzetbe hozza a termelők többségét, akik igyekeznek a trendnek megfelelni, és vékonyabb héjú fajtákat használni, illetve az abból készült mustot minél kevesebb ideig héjon áztatni. Innentől pedig már csak a te döntésed, hogy milyen rozét választasz. 

>>> És te minden tudsz már a rozékról? EBBŐL a kvízből kiderül! 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása