Winelovers

Bemutatkozik az armagnac, mindenki mumusa

Pedig ez is csak egy borpárlat

2019. augusztus 07. - Winelovers

armagnac.jpg

Nem is gondolná az ember, hogy milyen sokféleképpen fel lehet használni a cognac alternatíváját: bemutatkozik az armagnac. 

Ha azt mondom, cognac, vagy brandy, szerintem egyből beugrik egy bőrfotel képe, amiben egy öltönyös úriember ül, egyik kezében szivar, a másikban pedig egy széles aljú, öblös pohár, borostyánszínű itallal. De ha azt mondom, armagnac, akkor mi jut eszedbe? 

Az armagnac ...

... egy francia brandy, amit a dél-francia Armagnac régióban készítenek évszázadok óta. Mély, borostyán színű ital, telt, gyümölcsös ízekkel. Jellemzően vacsora után fogyasztják. A cognac-nál (ami szintén brandy, csak éppen a leghíresebb) gyengébb (pedig alkoholtartalma így is 40-50% körül mozog), a másik fő különbség, hogy az armagnac-ot csak egyszer desztillálják, így az alapvető ízek jobban érezhetők. Helyi szőlőfajtákból (Baco 22A, colombard, folle blanche és ugni blanc) készül és hosszú fahordós érlelés után nyeri el végső formáját. 

>>> ENNÉL komolyabb szinten nem igen tanulhatsz itthon a párlatokról!

Szerencsére remekül passzol bizonyos nyári fogásokhoz és a kerti partidhoz is, legyen szó flambírozásról, vagy éppen szószokról - könnyedén helyettesítheted ugyanis az ecetet vagy borecetet is armaganc-kal. Ma már tehát egyáltalán nem csak a téli menük végén van ott az armagnac helye, egy nyári bulihoz is simán passzol, például ha valami újra, izgalmasra vágysz.  

Ha sikerült egy komolyabb tételt beszerezned, az szuper társa lesz a vadhúsos vagy kacsás fogásoknak, pláne ha csorgatsz rájuk egy kis mézet is... Ha sajttállal készülsz, amiben helyet kap mondjuk a Roquefort vagy a gorgonzola, akkor is felpattinthatod azt az armagnacot. Ha créme brulée-t vagy tarte tatine-t sütsz, akkor sem kell tovább gondolkodj. A fentiek mind meghálálják az armagnac társaságát. A lényeg, hogy karakteres, kontrasztos fogásokkal szolgáld fel. 

Végül nézd meg ebben az übercuki videóban, hogyan is készül az armagnac: 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása