2 ALAP Champagne, ami olcsó és mindenkinek bejön

EXKLUZÍV VIDEÓ

2019. szeptember 05. - piskor.fanni

champagner-1071356_1280.jpg

Tegnap este egy különleges mesterkurzuson jártam a Borkollégiumban, ahol az alap Champagne stílusokat ismertem meg Bálint László nemzetközi borakadémikus segítségével.

 

Mielőtt beavatnálak a részletekbe, itt van néhány alapvető információ Champagne-ról:

 

  • az első borvidék, amely pezsgőt állított elő
  • 34 500 hektár
  • három fő szőlőfajtája: chardonnay, meunier, pinot noir
  • évente 350 millió palackos termelés
  • kontinentális klíma, óceáni hatásokkal
  • területenként eltérő, krétás, mészköves, kimmeridge-i márgás talaj
  • a Champagne eltarthatóságát a chardonnay, testét a pinot noir, gyümölcsösségét a meunier adja

Ha alaposabb cikkre vágysz, kattints ide!

Na de mi is az az alap Champagne?

  • az alap Champagne kategória minden pincészetnél jelen van
  • legolcsóbb tétele a pezsgőháznak
  • legnagyobb mennyiség készül belőlük
  • minden évben azonos, magas minőséget biztosít

Exkluzív részletet hoztam nektek a tanóráról, ahol nemzetközi borakadémikusunk az alap Champagne stílus jelentését ismerteti:

 

Ismerd meg két kedvencemet, amik eltérő stílust képviselnek, mégis nagyon szerethetők:

Veuve Clicquot - Brut

veuve-clicquot-brut.jpg

 

Akik most ismerkednek a Champagne világával, ezzel a tétellel járnak a legjobban.
9 gramm / liter cukortartalommal a Brut kategóriába sorolható, 30 hónap finomseprős érlelést követően egy igazán könnyed, citrusos, enyhe autolízises jegyekkel bíró Champagne-t kaphatunk.
Fajtaösszetétele évről-évre az évjáratokhoz igazodva változik:  50-55% pinot noir, 28-33% chardonnay, és 15-20 % meunier jellemzi.

Ha kedvet kaptál a Winelovers webshopon tudod megrendelni.

 

Billecart-Salmon - Extra Brut
champagne_billecart_salmon_extra_brut_6083_1.jpg

Ha valaki szereti az érett almás, autolízises jegyeket, akkor ezt az alap Champagne-t neki találták ki.
Csontszáraz, elegáns savszerkezettel, kellő élesztős, kenyeres, kekszes jeggyel, amit a 40 hónap finom seprős érlelésnek köszönhet. Összetételét tekintve 30% chardonnay, 30% pinot noir és 40% pinot meunier.

Megvásárolható a Winelovers webshopon.

+1 programajánló az őszre: Pezsgő Master a Borkollégiumban, részletekért KATTINTS IDE!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!