Mint korábban írtuk, ez az egyik legelterjedtebb szőlőfajta Magyarországon, Tokajon kívül mindegyik borvidékünkön jelen van. És hogy miért is olyan népszerű?
Az olaszrizling hihetetlenül sokoldalú fajta, a könnyű, savhangsúlyos tételektől az érettebb, hordós borokon a pezsgőig mindent készítenek belőle. A közelgő Olaszrizling Október főszponzora által lehetőségem volt egy olyan emlékezetes bort megkóstolni, amit szeretném, ha ti sem hagynátok ki!
Kamocsay Ákos az olaszrizling szőlőfajta hiteles nagyköveteként megmutatta, hogy ebből a szőlőfajtából nem csak Badacsonyban készülhetnek kiváló borok, hanem Neszmélyen is.
Az elmúlt évben számos aranyéremmel kitüntetett Kamocsay Ákos - Hilltop Prémium Olaszrizling 2017-es évjáratában a friss, könnyed citrusos jegyek mellett, intenzív virágos, mézes aromák, lendületes savak egyszerre vannak jelen, így az egyik legkomplexebb fehérbor, amit mostanában kóstoltam.
A Sós-hegyi olaszrizling kiválóságát a termőföldnek köszönheti, ahol magas cukorfokkal, és ropogós savakkal lehet szüretelni. A 2017-es évjáratban telt, gazdag ízekkel bíró, testes olaszrizlinget hoztak létre, mivel a fajta későn érik, a borvidéki adottságok alkalmasak arra, ha az évjárat is megfelelő,hogy magasabb alkoholtartalmú, testesebb fehérbort készítsenek belőle.
A meszes-löszös talajon a terroir és az olaszrizling igazán egymásra talált, üde, gyümölcsös, citrusos mégis elegáns, és nagy érlelési potenciállal rendelkező borokat ad ez a terület.
Ha kedvet kaptál a Winelovers webshopon most kedvezményes áron juthatsz hozzá.