Winelovers

SZÁRAZ NOVEMBER, na még mit nem!

Közeledik a bordói fajták szerelmeseinek kóstolója

2019. október 31. - piskor.fanni

baratok-koccintas.jpg

Több, mint 60 hazai kiállító 150 prémium tételét ismerhetjük meg, ha ellátogatunk az év legjobban várt vörösbor kóstolójára, a Bordói Novemberre, aminek az egyik legelegánsabb budapesti szálloda, Corinthia Hotel ad otthont.

A legutóbbi Bordói November Nagykóstoló is megmutatta, hogy a mi magyarok mennyire rajongunk a vörösborokért, hiszen az előző évben több, mint 800 ember látogatta meg a rendezvényt, az ingyenes pop-up kurzusok is tele voltak, ráadásul olyan exkluzív bordeaux-i tételeket kóstolhattak a résztvevők, amit még korábban soha.


2019-es évben újdonságként BDX különteremmel készülünk, ahol kiegészítő jeggyel 20 féle bordeaux-i bort kóstolhatnak a vendégek, ezáltal lehetőségük nyílik összehasonlítani a francia házasításokat a magyar társaikkal.


Íme egy kis ízelítő:
haszn.jpg
Az amerikai borok rajongóinak sem kell otthon maradniuk, hiszen a Mesterkurzusokon a TOP bordói magyar válogatás mellett Amerika és a 6 bordeaux-i fajta találkozásának lehetnek szemtanúi.

A sétálókóstolón kívül a Csúcsbor Teremben – külön térítés ellenében – bemutatkoznak a hazai kínálat csúcsán található ritkaságok. Ingyenes pop-up school előadásokra is beülhetünk: Malatinszky Csaba megmutatja Villány fehérboros oldalát, majd Baranyai Péter a Garamvári Szőlőbirtok képviseletében cabernet franc vertikális kóstolót tart.

Végül néhány érdekesség a bordói szőlőfajtákról:

  • Magyarországon jelenleg 6100 hektáron termesztik a bordói fajtákat (cabernet sauvignoncabernet franc és merlot)

  • mindhárom fajtát rokoni szálak fűzik egymáshoz: a cabernet sauvignon és a merlot féltestvérek, mindkét fajta a cabernet franc különböző fajtákkal történt keresztezésének eredménye

  • a cabernet sauvignonban, éghajlattól és évjárattól függően, a kaliforniai paprikát ugyanúgy felfedezhetjük, mint a feketeribiszkét

  • a merlot nevének jelentése eredetileg: kis fekete madár vagy feketerigó

  • a világon minden 8. eladott palack vörösbor merlot

  • cabernet franc és a merlot nem csak a bordói házasítások domináns eleme, a kékfrankossal és egyéb vörösekkel is nagyszerű csapatot alkotnak

 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása