Winelovers

Miről ismerem fel a dugós bort? Ez hiba egyáltalán?

Tévhiteket oszlatunk és tippeket adunk a tökéletes élményhez

2020. május 20. - Winelovers

szaglas.jpg

Milyen jól esik egy finom pohár bor! Mi van akkor, ha mégis lekonyul tőle a szánkon a mosoly? Ha úgy érzed, hogy valami nem stimmel a boroddal, de mégsem tudod szavakba önteni a problémádat, akkor az alábbi tippeink segíthetnek. Az egyik legismertebb hiba a „dugószagú” bor. Lássuk, mit jelent!

Szerző: Kis Hajnalka

Fotó: Winelovers 100

Milyen a dugószagú bor?

Romlott dugó-illatú borokról van szó. A magyarázat a TCA-ban (triklóranizol) keresendő, a bor ettől a klórvegyülettől kellemetlen illatú és ízű lesz és megfakul a gyümölcsös jellege. TCA sokféleképpen létrejöhet, legvalószínűbb oka viszont a romlott dugó.

A „dugószagú” nem azt jelenti, hogy dugódarabkák lebegnek a borban, sőt, egyáltalán nem feltétel, hogy a dugó szétessen. Nagyon régi, vagy kiszáradt dugós boroknál a dugó például gyakran szétesik az üveg felnyitása után. Ez viszont nem jelenti egyértelműen azt, hogy a bornak TCA illata vagy íze lesz.

Tipp: Ha dugódarabkákat találsz a poharadban, az önmagában nem hiba. Szűrd le a bort egy kávéfilterrel. Tedd a poharadra vagy egy másik edényre a filtert és öntsd a bort rajta keresztül. Ne használj hipózott filtert, az nemkívánatos ízekhez vezethet.

Hogyan lehet észrevenni, hogy a bor dugószagú?

Rendszerint onnan, hogy dohos, penészes illatot érzünk, mintha nedves papírdobozt szagolnánk. Ezek a csípős, vagy szúrós illatok vagy ízek az „alig érezhetőtől” a „kifejezetten erős” fokozatig terjedhetnek.

Talán történt már olyan, hogy egy társaságban valaki arról panaszkodott, hogy a bor dugószagú, és te nem érezted? Ne aggódj, az orrunk az érzékszerveink közül az egyik legrenyhébb, teljesen elfogadható, hogy nem mindenki érzi ugyanazt. Bízz a többiekben.

Mit lehet tenni, ha dugószagú bort kapsz étteremben vagy boltban?

A legtöbb üzlet szó nélkül ki fogja cserélni az üveget. Vidd vissza lehetőleg az egész üveg bort, öntsd vissza azt is, amit már kitöltöttél.

Étteremben vagy bárban persze sokkal könnyebb dolgod van. A legtöbbjük ugyanis megkóstoltatja a bort, mielőtt az egész társaságnak tölt.

Ha te kóstolsz, akkor először is gyengéden forgasd meg a bort a poharadban, hogy utat engedj az aromáknak, ettől úgymond kinyílnak. Ezt követően emeld a poharat az orrodhoz. Ne félj! Dugd csak bele az egész orrodat a pohárba, most ez a lényeg, hogy a bor illata az orrodig érjen. Ha a dugószag nem egyértelmű, akkor akár meg is kóstolhatod.

Iható a dugószagú bor?

Alapvetően igen. Nem veszélyes megkóstolni vagy meginni egy üveg dugószagú bort. Általában kellemetlen élmény az ízlelőbimbóid számára, az ilyen bor néha ihatatlan.

borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása