Winelovers

Bortárolás otthon, egyszerűen, akár nulla forintból

4 ellenség, amit ha legyőzöl, évek múlva is élmény a bor

2020. május 27. - Winelovers

csavarzarak.jpg

A bontatlan üveg bornak 4 nagy ellensége van. Ezek egyszerű otthoni pratikákkal „legyőzhetők”, nem kell hozzá speciális eszköz vagy anyagi áldozat.

Szerző: Kis Hajnalka

Fotó: Winelovers 100

A bevásárlásból hazatérve végre leteszed a szatyrokat a pultra, és elkezdesz kipakolni. Mindennek megvan a helye: mirelit borsó - mélyhűtő, tojás - hűtő tojástartó, tartóstej - konyhaszekrény alsó polc. Na és a bor? A bort hova teszed? Ha aznap este vagy még a héten megiszod, akkor természetesen a polcra, vagy a hűtőbe. Ha viszont különleges bort vásároltál, amit csak hónapok, vagy évek múlva szeretnél felbontani, akkor érdemes tudni egy pár dolgot. Ideális lenne egy borospince, de mivel nincs mindenki lakásában, akkor érdemes tudni, hogy mitől kell védeni a bort.

A fő ellenségek: hő, fény, oxigén, mozgás.

 

1. Hő

A szobahőmérsékletű nemcsak a bor felszolgálásához túl meleg, de a hosszabb tároláshoz sem ideális. Minél melegebb helyen van az üveg, annál gyorsabban öregszik a bor, és ebből következően annál hamarabb éri el az élettartama végét, adott esetben meg is romolhat. Nagyon meleg hőmérsékleten úgymond fel is forrhat, amitől megnő az alkoholtartalma, és ecetes ízűvé válik. Ne tárold hát egész nyáron keresztül a bort az autó csomagtartójában.

Hosszabb tároláshoz – éveken keresztül tehát – ne hagyd a hűtőben sem. A háztartási hűtőgépekben hűtőközegként használt gázok ugyanis kiszárítják a dugót. Erről az oxigénnél írunk bővebben.

A hűtő ideális eszköz a bor felszolgálás előtti hűtésére:

  • a gyöngyöző, habzó és pezsgőborok 4-6 °C-on (tedd hűtőbe a felbontás reggelén és csak bontás előtt közvetlenül vedd ki, töltések között tárold jéggel teli tálban, vázában)
  • a fehér, és rozéborok 10-12°C-on (ezeket is tárolhatod a hűtőben a felbontás reggelétől kezdve, de legalább egy fél órával a felbontás előtt vedd ki és hagyd szobahőmérsékleten)
  • a vörösborok pedig 16-18°C-on élvezhetők legjobban. A vörösborokat érdemes a fogyasztás előtt hűteni egy fél óráig, vagy hideg vizes vázába, tálba tenni, illetve zselés hűtőkabátot adni rájuk, amíg el nem érik a kívánt hőmérsékletet (amit borhőmérővel ellenőrizhetsz a legkönnyebben). Ha van borhűtőd, akkor ott.

Egyik borba se tegyél jégkockát. Azzal követlenül a folyadék állagát és összetételét hígítod.

2. Fény

Az erős napfény áthatol még a legsötétebb borosüvegen is, és a bor fenoltartalmával lép vegyi reakcióba, ami a bor ízét befolyásolja. Nagybetűs NEM a teraszon hagyott bor.

3. Oxigén

Oxigénnel, vagy éppen az oxigén megvonásával a borász sok mindent elérhet a borban. A szüretelés pillanatától kezdve fontos, hogy a szőlő mennyi oxigénnel érintkezik. Sok helyen a leszüretelt gyümölcsre szárazjeget tesznek, hogy még csak véletlenül se érintkezzen nem kívánt oxigénnel. Ha egy ilyen gondos kezelésbe pont a palack tárolásával rondítunk bele, akkor feleslegesen vettük meg a bort.

A palack a parafadugón keresztül érintkezik oxigénnel, úgynevezett mikrooxidációs folyamat során, ami a bor palackban érlelésének az alapja. A parafadugó akkor képes ténylegesen zárni egy üveget, ha a mérete legalább akkora marad, mint a lezárás pillanatában. A kiszáradt dugó mérete csökken, megtöpped, ami miatt a borosüvegbe több oxigén hatolhat, és nem kívánt vegyi oxidációhoz vezet, amivel rontja a bor minőségét.

4. Mozgás

A hosszabb ideig tárolt üveg támaszkodó oldalán az évek során kicsapódó savak, színanyagok is összegyűlnek. Ezeket nem szabad felkavarni.

Ezért a több éven oldalán tárolt üveget nagyon óvatosan vegyük le a polcról, és hagyjuk továbbra is az oldalán, enyhén a talpa felé fordítva, hogy a kicsapódott üledék minél kisebb helyen koncentrálódjon és mindenképpen folytassuk a bor dekántálásával.

A folyamatosan mozgatott borosüvegtől megtagadjuk a lehetőséget, hogy az üledék lesüllyedhessen és a bor természetesen tovább érhessen.

Hol lehet hát az a hűvös, sötét és nyugodt hely, ahol éveken keresztül is magára hagyhatjuk a palackokat?

Ha tíz évnél rövidebb ideig szándékozunk tárolni a palackot, akkor akár borhűtővel is dolgozhatunk. Léteznek kisméretű, négy vagy hat palackot tároló hűtők, amelyek megfelelnek erre a célra. Viszont ezeknek a hűtőknek a hűtőközege is gáz, ami kiszáríthatja a dugót még az oldalra fordított palackokban is. A gyerek születése évében vett bort, amit a 18. születésnapján szeretnénk felbontani, érdemes tehát pincében, hideg kamrában tárolni, és rá se nézni, amíg el nem jön a felbontás reggele.

borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása