Winelovers

Hízunk-e a bortól? Hány kalória van egy pohár borban?

Tények, tévhitek, kalóriák és sok-sok válasz a bor élettani hatásaival kapcsolatban

2020. június 03. - Winelovers

has_meroszalag_istock_1798x1200.jpg

A mérsékelt borfogyasztás pozitív egészségügyi hatásáról egyre gyakrabban olvashatunk. A stresszoldáson túl gátolja a vérrögök kialakulását, szabályozza a koleszterinszintet, sőt jelent meg olyan cikk is, amely szerint egy pohár vörösbor fogyasztása felér egy órányi edzéssel.

Szerző: Kis Hajnalka

Élettani szempontból sokat tulajdonítunk ennek az italnak, de mit is tudunk arról, hogy vajon hizlal-e, és ha igen, akkor mennyire? Hogyan lehet kiszámolni egy pohár bor kalóriatartalmát és azt, hogy ez a szám mit jelent?

Kezdjük néhány ténnyel!

 

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint egy ülőtevékenységet folytató 21-30 év közötti férfi napi kalóriaigénye – a jelenlegi súlya megtartásához – megközelítőleg 2400 kalória. Egy nőé 1800-2000 kalória.

Aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, az jó ha tisztában van vele, hogy az elfogyasztott napi energiaértéket meg kell osztania az étel és az ital között. Most tényleg van benne annyi kalória, amit érdemes beszámítani? Hát persze!

A bor két összetevőjéből származtatható kalória: cukor és alkohol

Az étkezésüket valamilyen szempontból nyomon követők tudják, hogy az emberi szervezetnek három nagy kategóriából származó tápanyagra van szüksége: szénhidrátokra, fehérjékre és zsírokra.

A cukor nagyrészt szénhidrát (hasonlóan a péksüteményekhez), az alkohol viszont nem sorolható egyik kategóriába sem. Nem szénhidrát, nem fehérje, de nem is zsír. Üres kalória.

A szervezet nem tud vele mit kezdeni, így a többi bevitt tápanyag előtt először az alkoholból származó kalóriákat égeti el.

Ez azt jelenti, hogy aki napi akár csak egy pohár bort is megiszik, annak mindenképpen számolnia kell azzal, hogy az ebből származó kalóriát a teste az élelmiszerek előtt fogja hasznosítani, tehát, ha a szükséges energiamennyiségünket minden nap elfogyasztjuk, és afölött még bort is iszunk, akkor a testünk a bort elégeti, az ételekből származó, fennmaradó kalóriát eltárolja, amiből előbb-utóbb pocak, vagy popó lesz.

Mennyi az annyi?

 

Lássuk a számokat!

1 gramm alkohol 7 kalóriát tartalmaz, míg 1 gramm cukor literenként 4 kalóriát. (Ha tehát valaki megiszik egy üveg 1 gramm/liter cukortartalmú bort, az 3 kalóriát vesz magához.)

Egy pohár borból származó kalória mennyiségét megtudjuk, ha összeadjuk az alkoholból és a cukorból származó kalóriát.

Az italok alkoholtartalma térfogatszázalékban van megadva. Vagyis mindegy, hogy egy kis pohárban, vagy az egész üvegben mérjük, mindkét esetben ugyanannyi százaléknyi alkoholt találtunk benne.

Mivel legtöbbünk a tízes számrendszerben érzi otthon magát, lássuk, hogy mennyi kalória van 1 deciliter borban, vagyis hány gramm alkohol van 1 deciliter borban?

A mérsékelt borfogyasztás támogatására alakult európai „Wine in Moderation” szervezet honlapján azt olvashatjuk, hogy ez az alkohol fajsúlyával váltható át, ami 0,8 g/ml.

Csapjunk a felsőtagozatos matematika-lovaink közé:

Egy 12,5%-os fehérbor minden 100 milliliterében – vagyis minden deciliterében – 12,5 ml alkohol van. Ezt grammban úgy kapjuk meg, ha megszorozzuk a fajsúlyával, tehát a

12,5 ml alkohol x 0,8 g/ml = 10 gramm alkoholt ad 1 deciliter 12,5%-os borban

Mivel tudjuk, hogy minden grammnyi alkoholban 7 kalória van, így már csak egy szorzás marad hátra: 10 gramm alkohol x 7 kalória = 70 kalória

Egy deciliter 12,5%-os, maradékcukor-mentes borban 70 kalória van.

Egy pohár bor rendszerint 1,5 – 2 deciliter, tehát 100-140 kalória. (a cukorból származó kalória elenyésző. Egy liter száraz pezsgőben 15 gramm van, ami két deciliter esetén 3 grammot jelent – 3 gramm x 4 kalória = 12 kalória, ami egyértelműsíti azt is, hogy aki szeretne vigyázni a méreteire, annak érdemesebb alacsonyabb alkoholtartalmú, adott esetben akár édesebb bort inni, mint fordítva.)

100-140 kalória annyi, mint egy 70 kg-os személy számára 15 perc közepes tempójú kerékpározás.

Egy kétdecis pohár pezsgőben tehát annyi kalória van körülbelül, mint egy szelet dobostortában. Ha egy cézár salátához két pohár bort iszunk meg, akkor az olyan, mintha két cézár salátát ettünk volna meg. Oda kell figyelni, vagy legalábbis tisztában kell ezzel lenni!

A bornak és az egyéb alkoholtartalmú italoknak ugyanakkor van egy másik tulajdonsága is, amivel veszélyeztetik a rendszeres, és mindenekelőtt mértéken túl fogyasztók kalóriabevitelét: egy-két pohár után jobban esik az étel, azért is, mert enyhíti az alkohol bódító hatását, és azért is, mert a testünk ivás közben kifejezetten kívánja a sós, zsíros ízeket.

Vigyázzunk hát az egészségünkre kalória szempontjából is. A nyári hűvös estéken elfogyasztott alkohol utáni reggel a kalória-egyensúlyunk helyreállításához érdemes a zsíros rántotta helyett egy nagy kört biciklizni, ami nemcsak a testnek, de a léleknek is kifejezetten jót tesz.

 borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása