Winelovers

Könnyen összekeverhető boros kifejezések #2

 Claret, Clairet, Clairette

2020. június 24. - Winelovers

claret-3.jpg

Ugye tudod, hogy a bort nem csak inni, de arról beszélgetni is egyre trendibb? Manapság a bor majd' minden összejövetelen téma lehet, így nem árt, ha minél több kifejezéssel tisztában vagy, hogy te is el tudd kápráztatni a hallgatóságot.

Fotó: www.kysela.com

Ma három nagyon hasonló hangzású francia eredetű szóval ismerkedhetsz meg, amik mégis mind mást jelentenek. Ha ezeken túljutottál, van egy bónuszunk is a számodra és akkor már tényleg nagyon menő leszel

Claret (ejtsd: klaré)

Egy régi, eredetileg Angliában használt kifejezés, a Bordeaux-ból származó borokat nevezték így. Jelentésköre idővel kibővült és általában a burgundiaknál magasabb tanninú borokra kezdték használni. A legtöbben a vin clar vagy vin clarum szóösszetételből eredeztetik, ez a tiszta, világos bort jelölte, akkoriban ugyanis a Bordeaux-i vörösek nagyon más árnyalatúak voltak (közelebb álltak a mai sillerekhez). Manapság az újvilágban is használják kifejezést azokra a vörösborokra, amik a bordói fajtákból készülnek (hogy melyek ezek a fajták, arról a Borászportálon olvashatsz)

 

Clairet (ejtsd: klére)

A kifejezés története szintén a régi időkre nyúlik vissza, viszont a mai napig nagyon pontosan körülírt bort takar. A Bordeaux AOC kategóriába tartozó „sötét rozé” borokat hívják így. Borvidéki termékleírás is tartozik hozzá, benne a megengedett maradékcukor-, sav- és kéntartalommal. A clairet borokat, a hagyományos rozékkal ellentétben, jellemzően 24-48 óráig héjon erjesztik.

 

Clairette (ejtsd: kleret)

Egy fehér borszőlőfajta, Dél-Franciaországban őshonos, manapság Languedocban, a Rhone vidékén és Provence-ban termesztik. Legismertebb ebből készült ital a Clairette de Die AOC gyöngyözőbor és az enyhén édes, szintén kicsit buborékos Clairette de Die Méthode Dioise Ancestrale. A clairette (vörös testvérével együtt) megengedett fajta a híres Chateauneuf-du-Pape borokban.

 

+1 Clarete

Régi spanyol kifejezés a sötétebb rozékra (vagy világosabb vörösborokra), nincs pontosan meghatározva, mire használják, inkább a szín érzékeltetésére szolgál.

A legtutibb persze, ha ízélményt is tudsz párosítani az itt tárgyalt borstílusokhoz.

borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása