Winelovers

A jó fröccs 5 alapszabálya

Kevésbé ismert keverési arányokat és alapvető tudnivalókat mondunk el

2020. július 01. - Winelovers

froccs_diespritzer_com_1200x900.jpg

Biztosan neked is van kedvenced. A nyári hőségben gyorsan hűsítő kisfröccs, a lazulós hosszúlépés, a vízparton kellemesen kortyolható sportfröccs vagy a hosszú beszélgetések itala, a viceházmester.

Szerző: Kabarcz-Horváth Ibolya

Címlapkép: diespritzer.com

Volt idő, amikor minden kocsmában tudták, majd elfelejtették, manapság pedig újra kezdik megtanulni, hogy az egyes fröccselnevezések milyen arányú bor-szóda keveréket jelölnek. Persze még most is belefuthatsz olyan pultosba, aki kerek szemmel mered rád, amikor kérsz egy sportfröccsöt (és sajnos a nagyfröccs sem jön mindig össze). Az alapokkal azért illik tisztában lenni, hiszen fröccsnemzetnek hívnak bennünket. Mi, magyarok isszuk ugyanis a legtöbb fröccsöt a világon!

 

Ne gyere zavarba a pultnál!

 

Alapszint: a klasszikusok

kisfröccs - 1 dl bor+1 dl szódavíz

hosszúlépés 1 dl bor + 2 dl szódavíz;

nagyfröccs 2 dl bor+1 dl szódavíz

 

Középhaladó: kocsmába rendszeresen betévedőknek

házmester - 3 dl bor + 2 dl szódavíz

viceházmester: -2 dl bor + 3 dl szódavíz

sportfröccs - (kisházmester, lakófröccs): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

 

Haladó: csak beavatottaknak, nem is értjük igazán...

góré fröccs - 1-2 dl bor + 1 kis spricc (miért is?)

háziúr - 4 dl bor + 1 dl szódavíz (ha van sportfröccs, ennek is kell lennie)

maflás - 5 dl bor + 5 dl szódavíz (végül isha nem melegszik túl gyorsan)

polgármester - 6 dl bor + 4 dl szódavíz (én vagyok itt a király)

alpolgármester - 4 dl bor + 6 dl szódavíz (tartsuk csak a hierarchiát)

Krúdy fröccs - 9 dl bor + 1 dl szódavíz (az író iránti tiszteletből nem kommentáljuk)

sóher fröccs - 1 dl bor + 9 dl szódavíz (homeopátia?)

csatos - 1 l bor + 0,5 l szódavíz (fesztiválON)

lámpás - 1,5 l bor + 0,5 l szódavíz (hosszúra nyúló éjszakákhoz)

kőműves - 25 dl bor + 5 dl szóda (nem csak elírás, igen: 25 dl)

harmatos - bármennyi dl bor fölött ellövünk a boros pohár felett a szódával (ez már költészet, és Latinovits Zoltán kedvence)

 

Egyszerű mégis nagyszerű

Elgondolkoztál már azon, hogy miként válhat egy ennyire egyszerű ital szinte nemzeti szimbólummá? Hisz valójában nem egy nagy kunszt beleönteni a vizet a borba (idáig az ókor is eljutott), innen csak egy lépés, hogy belekerül a buborék is.

A szikvizet sem mi találtuk fel.

1767-ben az angol Joseph Priestly örülhetett elsőként a szódának, amint elegyítette a vizet szén-dioxiddal. (Nagy talány: az angolok akkor miért nem isznak fröccsöt?

Tudtad?

 

A szódavíz nyomás alatt lévő szénsavas ital. „Szikvíznek” csak olyan terméket szabad nevezni Magyarországon, amit szifonfejes palackba, vagy speciális fejjel ellátott szikvizes ballonba töltenek. Forrás: Wikipédia

 

A szikvíz egy évszázaddal későbbi olcsó, nagyüzemi előállításában és elterjedésében tényleg volt szerepe egy magyarnak: ő volt Jedlik Ányos bencés szerzetes. A fröccs kifejezés viszont csak a 20. század elejétől vált általánossá, addig leggyakrabban spriccerként emlegették.

Évszázados borkészítési hagyományokkal rendelkező népek (Olaszország, Franciaország) számára vétek a borba bármit is keverni, hiszen az csak elfedné a bor szépségét. Ezekben az országokban talán ezért nem lett népszerű a fröccs. Túl jó boraik voltak. És nem volt annyi írójuk, költőjük, aki egyértelműen letette volna a voksát a fröccs mellett.

 

Fröccs és ami mögötte van

Közkedvelt művészeink között szép számmal akadt ugyanis, aki olyannyira fröccsös volt, hogy egy konkrét fröccstípust róla neveztek el. A Krúdy fröccs a legismertebb: neves írónk igazi gourmand volt, és a nagy adag húsos fogásokhoz nem átallott 9 dl bort elfogyasztani, amihez 1 dl szódát is kevert a biztonság kedvéért (mert így „a víz megnevetteti a bort”). József Attila a kisléptékű italozás híve lehetett, a kisfröccsöt füttynek hívta, mert egy füttyre le lehetett húzni. Móra Ferenc nagyobb mennyiséggel is elbírt: ő a nagyfröccsöt itta egy “húzásra”. Az elnevezésekből a sportolók sem maradtak ki: a Puskás fröccs 6:3 aránya a legendás magyar-angol futball bajnokság eredményére utal. Ady Endre tiszteletére néhány éve egy 2:2 arányú fröccsöt kevertek, ez az Ady-fröccs, melyet megédesítettek némi bodzaszörppel. Ady mint oly sok más korabeli művész, gyakran időzött a dunavarsányi Vészi kúriában, ahol több versét is írta: ihletét a folyamatos fröccsözés tartotta fenn.

Van azért a fröccs megnevezéseknek árnyoldala is. Sokaknál már az Ady fröccs is kiveri a biztosítékot a bodzaszörp miatt, de akadnak még borzasztóbb megoldások a bor elbortalanítására. Itt van például az Újházy fröccs, amelybe a szóda helyett kovászos uborka levet öntöttek, vagy a Tisza-fröccs, amely vörösbor és pezsgő párosítása, nem beszélve a kisvadászról és nagyvadászról, ami 1:1, ill. 2:1 arányú keverése a vörösbornak és a kólának. Ha lehet, kerüld el ezeket az italokat, mert teljesen elfedik a bor karakterét, éppen ezért a felhasznált bor minősége is megkérdőjelezhető.

 

Fröccskultúra – Mire figyelj?

Szögezzük le: a fröccs fogyasztásának van létjogosultsága, ha az bor és szóda keverékéből áll. Az arányok megtalálásával lehet kísérletezni, de nyugodtan bízhatsz a klasszikusokban (lásd fenti táblázat).

 

Az 5 fröccs-alapszabály

  • Fröccs készítéséhez élénk, lendületes savakkal rendelkező, zamatos fehér vagy rozé bort használj! A fajta lehet olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, királyleányka vagy kékfrankos rozé, de emellett sok cuvée is jó lehet fröccsnek, ha jó savú, és könnyedebb, reduktív eljárással készült.
  • Ügyelj a megfelelő hőmérsékletre: hűtsd le a szokásosnál jobban, 5-7 fokra a bort és a szódát is!
  • Felejtsd el a műanyag poharat! Idd a fröccsöt borospohárból így jobban érvényesülnek a bor illatanyagai, és elegánsabb is.
  • Koccints vele bátran!
  • Ihatod szikvízzel és szódával is, a lényeg, hogy kellő mennyiségű buborék legyen benne, és ha nem iszod meg egyszerre, ezek legalább 5 percig maradjanak is meg a poharadban. (Arra érdemes figyelni, hogy az ásványvíz ásványianyag-tartalma minél kevesebb legyen.)

 

Mikor válaszd a fröccsöt?

Fröccsöt inni bárhol lehet, de leginkább nyáron, fesztiválokon, egyszerűbb éttermekben, vízparton és kocsmákban, na meg otthon. Vannak azonban olyan alkalmak, amikor nem ajánlatos. Például amikor a bornak önmagában valamilyen szerepe van az adott eseményen: borfesztiválon, borkóstolókon vagy olyan magasabb gasztronómiai élményt nyújtó éttermekben, ahol a bor-étel párosításnak kiemelkedő szerep jut.

Márai Sándor szerint a fröccsöt választhatod étkezés előtt, mert "gyomrot csinál”, étkezés közben, mert “helyet csinál” és étkezés után, mert “segíti az emésztést”.

És ha ez nem lenne elég, kitöltheted uzsonnára. Az “uzsonnaborozás” a késő délutáni órákban való fröccsözést jelenti szabad levegőn a kocsma kertjében. De ez soha nem lehet több, mint két kisfröccs. “Éppen csak az íze és illata a bornak. Éppen csak az, ami jó a borból: a tűnődéshez szükséges kellék.”

wl_rendezvenyek_altalanos_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása