Ahhoz, hogy egy bort a legjobb formájában fogyaszthassunk, számos apró tényezőre érdemes figyelni. Minden számít, mert minden befolyásolhatja az élményt. Az egyik nem elhanyagolható a bor hőmérséklete.
Szerző: Kis Hajnalka
Címlapfotó: www.stylepark.com
Trükkös egy palackot állandóan felszolgálási hőmérsékleten tartani. Szó szerint abban a minutumban, amikor bor a pohárhoz ér, a két anyag hőmérséklete elkezdi egymást kiegyenlíteni, vagyis rendszerint a bor melegedni kezd. Csak tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nem csak a környezeti hőmérséklet befolyásolja a bor hőmérsékletét, de a pohár vastagsága, a levegő mozgása is.
Miért fontos annyira a hőmérséklet?
Módosítja a kóstolás során jellemzően érezhető ízeket.
A túl meleg borban az alkohol és a kesernyés ízek előtérbe kerülnek, a túl hideg bor pedig nem engedi kibontakozni a frissességet keltő savakat, a gyümölcsízt és az édes illatokat. Egy szóval egy teljesen eltorzított érzékszervi tükrön keresztül jut el hozzánk az ital.
Mivel a modern lakásokban mért „szobahőmérséklet” nem egyezik meg egyik bor felszolgálási hőmérsékletével sem, ezért adunk egy általános „használati utasítást” a hűtőhöz, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon.
Aranyszabály: az egyszerűbb fehérborokat 8-10°C-on, a testesebbeket 10-12°C-on szolgáljuk fel.
Ha ezeket a borokat szobahőmérsékletről hűtjük, akkor az előbbit egy órával a kóstolás előtt tegyük hűtőbe (vagy 20 percre a mélyhűtőbe), utóbbit 45 percre (vagy 15 percre a mélyhűtőbe).
A könnyedebb vörösborok 12-13°C-on, a testesebb vörösborok 16-18°C-on bontakoznak ki legjobban. Ehhez az előbbieknek elég 20 percet a hűtőben tölteniük, az utóbbiaknak egy negyedórát.
A túl meleg és a túl hideg bor között egyértelműen a túl hideg preferálhatóbb,
hiszen az ital a szobahőmérsékletű pohár szélét elérve hamar felmelegszik (esetleg tarthatjuk a borral teli poharat pár másodpercig a tenyerünkben, ami szintén melegít az italon).
Forrás: thermoworks.com
Kerti parti közepén, amikor a hűtő elérhetetlennek tűnik, marad a jégkocka megoldás, ami nagyon sokféle módszerrel használható.
- Mindenki ismeri a jégtartó vödröt, ami kiváló megoldás, egyetlen hátránya, hogy a kivett palack mindenhová csöpög.
- Ezt elkerülendő létezik egy angol tervezésű luxusmegoldás, a szinte minden felületbe süllyeszthető, és alig másfél ezer eurós jégkocka nélküli hűtőtartályával tökéletes megoldás.
- Szintén nem csöpög egy műanyag zacsiba zárt három-négy jégkocka, amit közvetlenül, teászacskó módjára lógathatunk a pohárba.
- Nemcsak a jégkocka ágy, de a jégkocka pohárba szórása sem számít manapság szentségtörésnek. Az ismert Moët pince egy kifejezetten jégkockás pohárban iható pezsgőt is készített, és néhány mediterrán étteremben sem ritka, hogy jégkockákat szolgálnak fel a rozéborokhoz.
A lassan szürcsölgetők ügyeljenek arra, hogy a megolvadt jégkocka felhígítja a bort, ami természetesen más ízű lesz, mint a bor.
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!