Winelovers

Tramini (Gewürztraminer), a talányos szőlőfajta

Itthon is sok van belőle, de alig ismerik, pedig a gasztronómiában is jól helyt áll

2020. augusztus 07. - Winelovers

gewurztraminer_raisins_sur_pied_de_vigne.jpg

Egy szóban megfogalmazva, a tramini egy talány.  Tipikusan olyan borról beszélünk, amit vagy szeretni vagy utálni szoktak. Ami nem meglepő, ha tisztába jövünk sajátosságaival.

Szerző: Hajdu Ferenc Ferdinánd

Címlapfotó: Wikipédia

A tramini ízvilága meglehetősen eltér az erősen virágos, gyümölcsös és fűszeres illataitól; így az első korty finoman szólva is sokkolhatja az ízlelőbimbóinkat. Ez véletlenül sem azt jelenti, hogy ne lenne nagyszerű bor; nagyon is ízletes, és remek kísérője számos máskülönben nehezen párosítható ételnek.

A szőlőfajta családfája és története, elnevezéseivel együtt, ugyanilyen zavarba ejtő. Annyi bizonyos, hogy a legrégebbi tramini variáns, egy zöld héjú szőlőfajta, a dél-tiroli (Alto Adige, Olaszország) Tramin falujáról kapta nevét, melyet a szintén zöld héjú savagnin blanc-kal (nem összekeverendő a sauvignon blanc-nal!) azonosítottak, ámbár mostanában jobban rámutatnak a két fajta eltéréseire. Egy adott ponton vagy a tramini, vagy a savagnin blanc mutációja rózsaszín héjú bogyókat eredményezett, amit piros tramininek (vagy savagnin rosenak) neveznek. Ennek további mutációjaként (musqué) tartják számon a fűszeres traminit (Gewürztraminer), habár Németországban ezek a nevek szinonimek. Arról nem is beszélve, hogy ezek a nyakatekert mutációk olyan földrajzi területen mentek végbe, ami ezer éven keresztül az európai háborúk frontvonalában állt, így talán nem meglepő, ha félrenevezték a szőlőket. Figyelembe véve, hogy a „Gewürztraminer”-ből készült németországi borok lehetnek jóval kevésbé aromásak, mint az elzásziak; a német tőkék közül néhányat igen könnyen savagnin rosenak azonosíthattak.

Mindenesetre a traminit Traminban már a honfoglalás korától egészen a 16. századig jegyezték. A Rajna mentén terjedt el egészen a Pfalz-i régióig (Rheinland-Pfalz), ahol a gewürz, azaz fűszeres jelzőt adták a nevéhez. Ezt a hosszabb nevet (Gewürztraminer) 1870-ben használták először Elzászban, ami az egyszerűbb „traminer” formát – a heilingstein-i terület kivételével – 1973-tól teljesen fel is váltotta.

A fajtára jellemző instabil genom miatt könnyen mutálódik a környezetében, így a szőlőszemek az aranysárgától a világos rózsaszínen át akár a pettyes barnás-rózsaszínig is terjedhetnek. Emellett nehezen művelhető fajtának számít a szőlészetben, mert hajlamos az alacsony terméshozamra, fagysérülésre és bizonyos vírusos betegségekre. Ugyanakkor a szőlőszemek a vastag héjukkal és foltos színeikkel, igen magas cukorkoncentrációkat és bámulatos aromákat képesek elérni, ami nagyon izgalmas borokhoz vezethet.

A tramini alapú borok jellegzetességei

  • A traminivel kapcsolatban egy dolgot biztosan nem lehet letagadni, a lenyűgöző illatát. Készülj fel egy leheletnyi rózsasziromra, trópusi gyümölcsökre és fűszeres illataromákra, amik kiszöknek a pohárból.
  • A tramini licsi aromája legendás. Kikutatták, hogy a molekuláris szerkezet, ami ezért az illatanyagért felelős, a traminiben és a licsiben egyaránt megtalálható. Ha még sosem érezted a licsi illatát, azonnal térj be a legközelebbi bolt ázsiai részlegébe egy üvegnyiért, és máris lehet csodálni a természet egyik remekművét!
  • A traminit több stílusban is készítik a csontszáraztól az igazán édesig.
  • Ízlelőszervekkel vigyázzállásba, és készülj! A tramini aromái még a száraz borok esetében is édes illatot hoznak, de az ízvilága meglepheti szánk belsejét kirobbanó száraz fűszerességével és illat-intenzitásával. Gyakran hasonlítjuk ezt ahhoz, mikor valaki őrölt fahéjat fogyaszt magában. Nem végletesen rossz, de azért elég bizarr, ha közben fahéjas sütire számítottál.
  • A tramininek jellemzően alacsonyabb a savtartalma, ami problémás lehet némely édesebb bornál. Szerencsére ez a fajta egyben hajlamos hordozni egy csepp keserűséget is, ami képes megadni a kívánt egyensúlyt egy alacsony savval rendelkező bornak, különösen a nem túl száraz és az édes stílusúaknál. Viszont ne feledjük, hogy amikor a fehérbort ételhez párosítjuk, a savasság és keserűség meglepően eltérő módokon léphet kölcsönhatásba a hozzárendelt ételekkel.
  • A tramini egyik ámulatba ejtő képessége, hogy meglehetősen magas cukorszinteket képes elérni, ami a száraz változatok esetében azt jelenti, hogy a bor félrevezetően magas alkoholtartalommal bírhat… legyünk óvatosak, ha ilyen bor fogyasztunk!
  • A tramini édes változatai későn szüretelt fürtökből és a botritisz által bekerített fürtökből készül. Elzászban, ezeket a borokat „Vendages Tardives” vagy „Sélection de Grains”- ként is megtalálhatjuk.
  • A traminiből nagyszerű jégbor is készíthető.

A tramini típusú borok jellegzetes aromái

Gyümölcsös: körte, licsi, barack, sárgabarack, guajáva (guava), ananász, golgotavirág gyümölcse (passion fruit), mangó, grapefruit, aranymazsola.

Virágos: rózsa, rózsaszirom, gardénia, szegfű, jázmin, lonc, méz, parfüm.

Fűszeres: gyömbér, fahéj, szerecsendió, fehérbors, szegfűbors, szegfűszeg.

Meghökkentő, de igaz: kókuszdió, olcsó rózsa-kölni, Nivea krém, „kozmetikumok”, templomi tömjénfüst, petróleum, terpentin, gázolaj, benzin.

gewurztraminer-wine-tasting-winefolly.jpg

A tramini kiemelkedő termőhelyei

  • A franciaországi Elzász régió, amit sokan úgy tartanak számon, mint a helyet, ahol a tramini megtalálta „tökéletes kifejeződését”. Elzászban a fűszeres tramini a szőlőültetvények nagyjából 20%-át teszi ki, a második népszerűen telepített fajtává téve ezzel a régióban. A rizling a maga 23%-ával az első számú kedvence a borgazdaságoknak.
  • Ausztria, Németország, Magyarország, Svájc, Luxemburg és Kelet-Európa számos kisebb bortermelő országa is nevel traminit, ám jó eséllyel a következő nevek egyikén fogunk találkozni vele: Roter Traminer, Drumin, Pinat Cervena, Livora, Tramini, Mala Dinka, csak hogy néhányat említsünk.
  • Magyar vonatkozásban a Bátaapáti Tramini igen ismert, a Somlón termett tramini savai erősebbek más termőhelyekénél. Melyekből a Mátra és Eger környéke érdemes kiemelésre, ami mellett főleg még a Pannonhalmi és a Móri borvidékeken termesztik ezt a fajtát. Az országban általában a piros tramini és a fűszeres tramini ismert, de az alacsony terméshozam miatt egyik sem igazán elterjedt.
  • Hozzátartozik a történethez, hogy a szőlőfajtát a mai napig művelik a Trentino / Alto Adige területeken, Olaszországban.
  • Kanada egyes területein mint a Vancouver-szigeten, az Okanagan-völgyben, Ontario-ban, csakúgy mint a New York-i Finger Lakes mentén és a Long Island-i Wine Country-ban.
  • Ausztrália és Új-Zéland hűvösebb régióiban
  • Kaliforniában már az 1870-es évek óta termesztenek traminit; egy jó emlékű változatot készített Charles Krug a Napa-völgyben és Jacob Gundlach a Sonoma térségben. Napjainkban Kalifornia hűvösebb vidékein, ideértve Mendocino, Monterey és Sonoma megyéket, kisebb ültetvényeken meglehetősen jó tramini terem.

Ételrokonítások – alap hozzávalókkal

  • rák, kagyló, garnélarák, lazac, füstölt lazac, szusi, tonhal
  • füstölt ételek
  • pikáns sajtok, füstölt sajtok (Roquefort, Münster és gorgonzola a kedvencek között)
  • csirke, pulyka, kacsa
  • máj, csirkemáj, libamáj
  • szinte minden, ami sertéssel készült
  • szalámi, pástétom, húsos szalonna, hasaalja szalonna és lényegében mindenféle felvágott

Ételrokonítások – összekötő hozzávalókkal

  • Trópusi gyümölcsök, narancs, licsi
  • Gyömbér, édeskömény mag, fahéj, szegfűszeg
  • Hagymák, fokhagyma
  • Füstölt gouda és mozzarella,
  • Ázsiai ízek, curry, fűszeres étkek
  • Úgy tűnik, hogy több étel pikáns volta csökkenti a tramini fűszeres vonásait, ami nem mindig történik meg az étel és bor világában, de ez egy nagyszerű példa arra, hogy milyen jók az összekötő ízek (bridge-flavors)!
  • Francia hagymaleves és tramini – az egyik legjobb ételpárosítás a világon!


webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz

süti beállítások módosítása