A rajnai rizling (Riesling) – barátainak csak rizling.

Mi köze az olaszrizlinghez és miért készül belőle száraztól édesig minden?

2020. szeptember 23. - Winelovers

rajna_rizling.jpg

Bár az áruházláncok alsó polcain várakozó mézes-mázas, világoskék és rózsaszín palackok börtöne miatt rosszindulatú pletykák és félreértések terjengnek róla a háta mögött, a rizlinget valójában a világ vezető fehér borszőlő fajtái között tarják számon – a sauvignon blanc és a chardonnay mellett. A rizling adja ugyanis ismert világunk legkiemelkedőbb, legösszetettebb és legjobban eltartható fehérborait. Legmegbízhatóbb németországi származtatása, ahol művelése évezredekre nyúlik vissza.

Szerző: Hajdú Ferenc

Címlapkép: visitworldheritage.com

 

A rizling szőlőfajta egyik fontos képessége a cukor-sav összetételén egyensúlyozó kötéltánc, aminek eredményeképp boraiban egyidejűleg valósulhat meg a könnyed és az összetett karakter. Ami pedig a nevének kiejtését illeti, mosolyogva lehet igazán szépen kimondani – nyugodtan ellenőrizd a tükörben!

A rizlingből készült borok főbb jellemzői:

  • Hasznos, ha elsőként figyelembe vesszük, hogy a rizling borok karakterét erősen befolyásolja a termőterület, azaz jól kifejeződnek benne a terroir jellegzetességei.
  • A rizlingnek megvan az a bámulatos képessége, hogy egyszerre lehet intenzíven gyümölcsös és magas savtartalmú is.
  • A rizling savgerince és összetett, harmonikus ízei lehetővé teszik a hosszabb érlelést.
  • Bolygónk dobogós rizlingjeit hűvösebb területeken termesztik, és száraz fehérborokat készítenek belőlük, melyek üde savaikról ismeretesek; és ha e potenciális savasságot teljes dicsfényében szeretnénk leírni, könnyen olyan kifejezések juthatnak eszünkbe, mint: fémes, kemény, üde, nyelvhasogató és egyértelmű.
  • Még ha a száraz rizlingekért rajongunk is, nem mehetünk el amellett, hogy a polcokon nyugvó rizling borokban szép számmal található bizonyos fokú maradékcukor, amit a savak ellenében vagy fel tudunk benne fedezni, vagy sem. A németek ezért kitalálták a „klasszikus” megjelölést, ami t azokra a borokra használnak, melyekben a maradékcukor mennyisége a legtöbb ízlelő számára még mindig száraznak érződik. Zseniális.
  • A német „Halbtrocken” kifejezés, melynek jelentése félszáraz, azon borokat foglalja magába, melyek maradékcukor-tartalma 0.9% és 1.8% között található.

    A „Kabinett” alacsonyabb érettségi fokon történő szüretelést jelöl, az „Auslese” és „Spätlese” kifejezések pedig a magasabb cukortartalommal szüretelt gyümölcsökre vonatkoznak. Ezek a borok lehetnek szárazak, vagy kis fokban maradékcukorral rendelkezők.

A rizlingből készült desszertborokról szólva, nos, azoknak a világ legjobb desszertborai között van a helyük. Az Újvilágban kései szüretelésű rizlinget (Late Harvest), a Tokajban is bálványozott szürkepenész borította szőlőből készült rizlinget (Botrytis-affected Riesling) és rizling jégbort (Riesling Ice Wine) készítenek, melyek óvilági megfelelői a „Beerenauslese”, „Trockenbeerenauslese”, és „Eiswein” nevek alatt futnak.

Magyar szempontból érdekes, hogy a népszerű olaszrizling elnevezésében ugyan szerepel a rizling, ám semmi köze nincs a tárgyalt rajnai rizlingünköz, mely valóban a Rajna-mellékről származik. így csupán névrokonságról van szó a bizonytalanabb eredetű olaszrizling kapcsán. A rizling továbbnemesített változata a rizlingszilváni (Müller-Thurgau), melyet a rajnai rizlingből és zöldszilvániból – pontosabban, a DNS vizsgálatok szerint saszlából – keresztezett a svájci Hermann Müller.

A rizlingből készült borok jellemző aromái:

Gyümölcsös: őszibarack, aszalt őszibarack, sárgabarack, alma, zöldalma, sült alma, körte, narancs, narancshéj, lime

Virágos: jázmin, rózsa, orchidea, boróka, méz, parfüm, vadvirágok, narancsvirág, lime-virág

Ásványos: kovás, fémes, nedves kövek, kréta, ózon (a levegő illata zápor után)

Kémiai/Vegyi: benzin, gumiszalag, lakk, nedves festék, festékeltávolító

A kései szüretelésű rizling borban és rizling jégborban ezek az aromák egészen szélsőségesek lehetnek… például a lime illatanyagok a savanyított uborka levének vagy a zöld olajbogyó tünékeny illataiba fordulhatnak át, illetve ezek a borok „nedves kőhöz dörzsölt aszalt őszibarackra” is emlékeztethetnek. Egy próbát megér, nemde?

A legjobb rizling termőhelyek:

  • A rizling őshonos Németországban, és ehhez híven termesztik is valamennyi borrégióban.
  • Ausztria
  • A franciaországi Elzász-régió
  • Kalifornia, Oregon, Washington állam
  • A New York állam béli Finger Lake régió
  • Kanada, különösen a Niagara félsziget
  • Ausztrália olyan hűvösebb régiói, mint az Eden Valley és Clare Valley
  • Hazánkban a Badacsonyi, Villányi, Mátrai, Balatonfüred-Csopaki, Kunsági, Pannonhalmi borvidéken találkozni vele főleg.

Ételrokonítások – alap hozzávalókkal:

  • Szusi – állandó kipróbálást igényel.
  • Mindenféle tengeri étel
  • Füstölt tengeri ételek – füstölt lazac és rizling: akár utolsó vacsoraként is megállja a helyét.
  • Csirke és egyéb szárnyasok
  • Sonka, sertés, érlelt sonkák, szalámi és kolbász
  • Ázsiai ízek, külön az indiai ízek – a rizling imádja a sót, a fűszereket, sőt a csípőset is.

Ételrokonítások – összekötő hozzávalókkal:

  • Jalapeno paprika, wasabi illetve egyéb zöld erősek is mesésen illenek a rizlinghez
  • Koriander, citromfű, mindenféle friss fűszer- és gyógynövény
  • Narancs, reszelt narancshéj, citrom, lime
  • Avokádó, kukorica, póréhagyma, édes hagymák, paradicsom, napon szárított paradicsom
  • Húsos-, és hasaalja szalonna, zöld olajbogyó, kapribogyó
  • Gyömbér, curry, fahéj, szerecsendió, szegfűbors, szójaszósz és más sós ízesítők

 

borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünk.