Winelovers

Hitesd el, hogy borszakértő vagy!

10 ötlet, hogyan álcázd csekély szakértelmed a borokról

2020. november 18. - Winelovers

wine-with-friends-12.jpg

Tanácsaink között számos hozzáértők által használt szakkifejezéssel ismerkedhetsz meg, így akár még igazi borszakértővé is válhatsz olvasás közben.

címlapfotó: www.http://sweethomecarolinawinery.com/

szerző: Borda Krisztina

 

Ha a borról kérdeznek, használd az “érdekes” jelzőt
A bor megpörgetése után mélyen szagolj bele a pohárba. Ezután jöhet az első korty. Néhány másodperces elmélázást követően vesd be a figyelemelterelő varázsszót: “érdekes”. Közben gyorsan át tudod gondolni, hogy a világ összes gyümölcse közül melyiket is kellene bemondani, amire leginkább hasonlíthat az bor. Persze ez idő alatt ahhoz is erőt gyűjthetsz, hogy bevalld a többieknek: az elfogyasztott bor neked egyáltalán nincs ínyedre.

Fogd úgy a borospoharat, mint a profik
Vagyis a poharat mindig a száránál vagy a talpánál fogd meg. Ez lehet, hogy apróságnak tűnik, de mégis sokat elárul a bor fogyasztójáról. Nem is gondolnád, milyen következtetéseket lehet levonni abból, hogy ki hol fogja a poharat. Ha a kelyhet fogod meg, az ujjaiddal idő előtt felmelegítheted a bort. Itt még többet olvashatsz a borospoharakról.

Előfordulhat, hogy az első szippantás alkalmával a bor még “nem nyílt ki”.
Okkal feltételezed, hogy mikor először beleszagolsz a borospohárba, elöntenek majd a borból felszabaduló illat - és zamatanyagok. Azonban ez nem minden esetben történik így. Miért? Nos, ennek több oka is lehet. Az egyik az, hogy egyes tételek évekig érlelődnek a palackban, ezért nem érintkeznek oxigénnel. Mivel a bor aromái oxigén hatására sokkal könnyebben érzékelhetőek, a bor dekantálása (főként a vörös tételeké) megoldást nyújthat a kiváló ízélmény eléréséhez.

Ha a bort kitárulkozónak nevezed, az mindig bejön!
A bort olyan illatosnak érzed, mint a parfümödet? Az ízek túl intenzívek? Akkor a bor kitárulkozó. Próbáld ki az alábbi kifejezéseket is, ha villantani szeretnél:

hosszú a lecsengése, könnyed, hivalkodó, testes.

A közhiedelemmel ellentétben, köpni menő!
Ez talán a legfurcsább tippünk az összes közül. Ez nem azt jelenti, hogy minden esetben köpd ki a bort, ha kóstolón jársz. Azonban, ha több bort is kóstolnál, akkor érdemes kiköpnöd az első pár kortyot. Így elkerülheted, hogy idő előtt felönts a garatra, és így az ízekre is jobban tudsz koncentrálni. Nem árt viszont, ha gyakorolsz kicsit otthon, mielőtt nyilvánosan is alkalmazod ezt a technikát.

Érdekes módon, a „fűszeres” nem egy borászati kifejezés
Ha egy bort fűszeresnek nevezünk, az nem igazán konkrét kifejezés a borvilágban. Igazság szerint rengeteg féle fűszer érezhető kóstolás során, ilyenek az: ánizs, szegfűszeg, fekete bors és a fahéj is. Próbálj meg pontosabban fogalmazni, amikor valamilyen fűszerességet érzel, például mondd úgy, hogy borsos vagy pikáns.

A magas alkoholtartalmú borok az úgynevezett “erős borok”
Ismerős érzés, amikor alkoholt fogyasztasz, és érzed az alkohol melegítő hatását a torkodban? Ezt értjük erős alatt. A bornak igen széles skálán mozog az alkoholtartalma. Lehet csupán 5%, de elérheti akár a 24%-ot is.

Koccints a helyes technikával!
Bizony nem mindegy, hogyan találkoznak a borospoharak. Ha a kehely középső részét koccintjátok össze, ahol a legnagyobb a pohár térfogata, akkor hallható lesz a jellegzetes csilingelő hang. A rituáléhoz az is hozzá tartozik, hogy a másik szemébe nézünk közben. Ez inkább udvariassági szabály, de sok hidelem is épült köré, aminek beteljesülését jobb elkerülni...

Gyümölcsös vagy földes íz: neked melyik jön be?
Vannak gyümölcsös jegyeket hordozó borok, míg másokban az adott szőlőtípus termőtalajából adodó zamat (terroir) az, mely visszaköszön a borban. Próbáld megfogalmazni, hogy egy piros bogyós gyümölcs aromákat hordozó vagy egy fanyarabb, komplexebb ízhatású vörösbort fogyasztanál el szívesebben? A kóstolókon találkozhatsz mindkét kategóriával, de jobb tisztában lenni vele, hogy melyik típussal érdemes feltölteni a készleted.

Ha nem tudod milyen ízt érzel a borban, fogd rá, hogy az a terroir.
A terroir kifejezést sokan nem megfelelően vagy túl sokszor használják a bor ízjegyeit illetően. Dióhéjban, a terroir magában foglalja a termőtalaj, az időjárás, a kultúra és a földrajzi elhelyezkedés jellemzőit. Ha tehát nem tudod meghatározni, hogy a bor miért olyan ízű amilyen, nyugodtan mondd, hogy a terroir köszön vissza a borban.

Hidd el, kevés ismerettel is bevágódhatsz borszakértő barátaidnál! Utána azonban kóstolj velük gyakran, hogy a szavak mögött végül a valódi tudás is megjelenjen.

 

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása