Winelovers

Sauvignon blanc - az aromatikus világfajta

Egyszerűen nagyszerű imádnivaló aromákkal szinte bármilyen fogáshoz.

2020. november 28. - Winelovers

sauvignon-blanc-wine-and-grapes.jpg

A nagy világfajták között találjuk a sauvignon blanc-t, kedveltségét határozott illat-, és íz anyagainak, illetve frissítő savainak köszönheti. Voltaképp a ropogós savgerince teszi ezt a fajtát az egyik leginkább ételbaráttá az asztali borok közül.

kép forrása: www.winefolly.com

szerző: Hajdú Ferenc

A sauvignon blanc az egyetlen olyan világfajta, amit az aromatikus fehérborok között tartanak számon, jellegzetes aromája a terroire-tól és a borkészítés módjától függően meglehetősen változatos. Bár a köztudatban inkább fajtatiszta vagy házasított száraz fehérborként él, azért a sauvignon blanc-ból készítenek zamatos desszertborokat is.

A sauvignon blanc többféle stílusban elkészíthető, attól függően, hogy milyen erjesztési és érlelési ejárásoknak vetik alá, hogy fajtaborként vagy házasításban használják-e, illetve a hordós érlelés kérdéseiben döntve.

  • A hosszas (legalább 3–4 éves) fahordós érlelés nem válik előnyére, inkább az acéltartályos erjesztés és érlelés hozza ki belőle a fajtakaraktereket.
  • A botritiszes aszusodáson átesett, valamint a kései szüretelésű sauvignon blanc valóban édes, összetett desszertborok készítésére alkalmasak.
  • A könnyebb stílusú, száraz sauvignon blanc-t általában saválló acéltartályban erjesztik, és csak rövid ideig érlelik (ha egyáltalán érlelik).
  • A könnyű stílusú változatra jellemző a könnyed, karcsú test friss, élénk savakkal; kemény, magas savtartalmú, egyértelmű és gyümölcsös.
  • Ha gazdagabb stílusban készül - amit az Újvilágban olykor fumé blanc-nak is hívnak - gyakran fahordóban történik az erjesztés, illetve seprőn vagy néha tölgyfahordóban érlelik.
  • A gazdagabb stílus ismertetőjegyei között szerepel, hogy a bor közepes testtel rendelkezik, gazdag, összetett, kerek, valamint megjelennek benne a fahordós érlelés aromái.
  • A sauvignon blanc-t gyakran házasítják sémillonnal, hogy növeljék az összetettségét és tompítsák az oly jellemző kemény, éles savait. Ebben a stílusban a bordói fehérborokkal végezték az úttörő munkát.

 

A sauvignon blanc borainak jellemző aromavilága:


Gyümölcsös: zöldalma, sárgabarack, zöld citrom, citrom, zöld szilva, sárgadinnye, körte, grapefruit, ananász, egres, kiwi, papaya
Zöldnövényes, vegetális: vágott fű, zöld kaliforniai paprika, spárga, édeskömény, fűszernövények, citromfű, széna, szalma, vadvirágok
Ásványos: nedves homok, nedves kő, folyópart, ózon, friss eső
Kémiai/ vegyi: ammónia, amit néha egyszerűen csak macskapisinek is hívnak: "pipi du chat"

A desszert bornak készült sauvignon blanc méz, aszalt sárgabarack, őszibarack, szerecsendió és akár még a curry jegyeit is mutathatja; a nemes rothadásban aszúsodott szőlőt látott borban pedig ott lesz az utánozhatatlan földes él.

sauvignon-blanc-taste-profile-by-ripeness.jpg

 

A legjobb sauvignon blanc-t termő helyek

  • A franciaországi Bordeaux régió, azon belül is Graves és Entre-deux-Mers
  • A franciaországi Loire-völgy régió, azon belül pedig: Pouilly-Fumé és Sancerre
  • A kaliforniai Napa és Sonoma régiók
  • Új-Zéland, azon belül is Marlboro régió
  • Dél-Afrika, kimondottan pedig Stellenbosch
  • Chile és Argentína hűvösebb régiói
  • Ausztrália, elsősorban az Adelaide Hills régió
  • Magyarország szinte minden borvidéken megtalálható, a legjobb borokat viszont az olyan magasabb mésztartalmú talajjal rendelkező, hűvösebb éghajlatú vidékek adják, mint Sopron, Neszmély, Etyek–Buda

Itt is olvashatsz még a Sauvignon Blanc fajtáról.

Étel párosítások - alapok
nyers kagyló-, és rákfélék (mint az osztriga, garnéla stb.)
mindenféle tengeri étel
csirke
savanyú szószok
paradicsomok
saláták és öntetek (vinaigrette-ek)
vegetáriánus ételek
avokádó
spárga

Étel párosítások - átvezetők
citrusfélék
édeskömény, kaliforniai paprika, padlizsán, cukkini
fűszernövények, gombák, fokhagyma
dijoni mustár
kapribogyó, zöld olajbogyó
sonka (prosciutto)
feta sajt, kecskesajtok

borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása