Winelovers

Március: a bolíviai borok és a szüret hónapja

2021. március 05. - Winelovers

wine_on_the_edge_bolivia_credit_vendimia_1920x12801.jpg

Bolívia ma még viszonylag ismeretlen a borkedvelők körében, pedig a felénk különlegességnek számító fajtái és a világ legmagasabban fekvő ültetvényeiről készített borai okán mindenképpen felfedezésre érdemes!

Kép: https://www.winemag.com/

Szerző: Szabados Enikő

 

Bolíviában a március a szőlő és a szüret ünnepe, amelyet a három napon keresztül az ország déli részén, Tarija város környékén a Fiesta de la Uva nevű hatalmas fesztivállal ünnepelnek. Nemcsak a világ legmagasabban fekvő fővárosa és parlamentje található Bolíviában, hanem a világ legmagasabban fekvő szőlőtermő területe is, ami helyenként eléri a 3000 métert is.

E dél-amerikai országban összesen 3000 hektáron folyik szőlőművelés. Érdekesség, hogy 100%-ban kézzel szüretelnek. Kijelenthetjük, hogy az utóbbi időben a bolíviai bortermelés, borturizmus fellendülőben van, amelyet bortúrákkal, kóstolókkal igyekeznek színesíteni.

A szőlőtermesztésnek és a bor előállítása a 16. században kezdődött, amikor a spanyol gyarmatosítók az alexandriai muskotály és a negra criolla fajtákat elültették. Hihetetlen, de még léteznek 300 éves ősi szőlőültetvények a borsfák körül, amelyekkel tökéletes szimbiózisban élnek az éves metszésnek köszönhetően.

Napjainkban a 65 bolíviai pincészet 82650 hektóliter bort és 34400 hektóliter Singanit állít elő, amely az ország nemzeti itala és 100%-ban alexandriai muskotály szőlőfajtából készült borpárlat. A borokat illetően 77% vörös, 20% fehér és 3% rozé, valamint habzóbor készül az országban. Elegáns, közepes és magas minőségű borok kerülnek a palackokba.

 

Annak ellenére, hogy az ültetvények a déli féltekén, az Egyenlítőhöz közel fekszenek, az éghajlat a tengerszint feletti magasság miatt mégis mérsékelt hőmérsékletű és kevésbé csapadékos. Összesen 3 borvidéket említhetünk meg, melyek csodaszép völgyekben terülnek el.

wine_regions_bolivia.png

 

Kép: https://www.winesofbolivia.com/

Central Valley of Tarija

Ez a legnagyobb borvidék (2400 hektáron) és a márciusi Fiesta de la Uva otthona, amely a tengerszint felett 1600-2100 méteren terül el. Az ország teljes szőlőtermésének 93%-a erre a területre összpontosul, ahogy a borok 97%-a is itt készül 25 pincészetnek köszönhetően. A régió fő szőlőfajtája az alexandriai muskotály, amelyet túlnyomórészt a már említett Singani előállításához használnak, kisebb mennyiségben pedig félédes, fehér (habzó) borokhoz. Ezen a területen a legnépszerűbb kékszőlő fajta a cabernet sauvignon, a syrah, a merlot, a malbec, a tannat és a barbera. A fehérek közül még a sauvigon blanc, a rizling, a semillón, a chardonnay, az ugni blanc and torrontes fajtákat érdemes megemlíteni.

 

A Central Valley of Tarija borvidék és Bolívia legnagyobb bortermelő pincészete a 115 hektáron gazdálkodó Bodegas Kohlberg. A származását tekintve német család közel 60 éve foglalkozik borászattal. Fő fajtáik a cabernet sauvignon, a syrah és a malbec. A második legnagyobb borászat Tarija borvidéken az Aranjuez, ráadául Juan Cruz boruk nyerte az első nagy aranyérmet Bolívia számára OIV és EIU által jóváhagyott versenyről.

 

Valley of Cinti

A második, még magasabban fekvő borvidéken ma már csak 300 hektáron gazdálkodnak. Jelenleg 20 borászat működik itt, amelyek összesen 100 000 liter bort és 200 000 liter Singanit állítanak elő. Az itt tevékenykedő pincészetek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az ősi és a nemzetközi francia fajták iránt. A kékszőlőket illetően elsődlegesen a negra criolla, a vicchoqueña, a misionera, a tintorera, a syrah és a cabernet sauvignon fajtákkal foglalkoznak, a fehérek közül pedig az alexandriai muskotály, a cereza és az albilla termesztése áll a középpontban.

                                                                                   

Valleys of Santa Cruz

Ezen a borvidéken (500 hektár) csak néhány kis borászat található, de a legnagyobb bolíviai város, Santa Cruz közelsége miatt rohamosan fejlődik a terület, egyre több beruházás várható, modern pincészetek épülnek. A Vinos 1750 borászat exporthálózata a legsűrűbb.

Az 1990-es évek óta a bolíviai borászok különböző szőlőfajták telepítésével kísérleteznek, különösen olyan vörös borszőlőkre fókuszálnak, amelyek jól alkalmazkodnak a magasan elhelyezkedő terroirhoz.

A legmagasabban fekvő szőlőültetvényeknek köszönhetően Bolívia kidolgozta a „High Altitude Wines” – vagyis a tengerszint felett magasan termesztett borok – koncepcióját, és ezzel pozícionálja magát a nemzetközi borpiacon. A Bolíviai Bortermelők Szövetségének elnöke, Ricardo Ortuño szerint is érdemes kihasználni a magasságot:

„boraink magas tannintartalmúak, több antioxidánst tartalmaznak, erőteljes aromák és sötét színek jellemzik őket.”

 Ha szeretnéd megkóstolni a dél-amerikai borokat, látogass el a Winelovers e-shopba, hogy stílusosan ünnepeld meg a déli félteke szüretének időszakát!

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása