Winelovers

5 nem klasszikus bor bekuckózós, téli estékre

2022. január 14. - Winelovers

istock-873554714_1.jpg

Romantikus estét tervezel? Átjönnek a csajok egy jó kis sorozat-maratonra? Esetleg folytatnád az aktuális könyv olvasását a meleg plédedbe burkolózva? Bármelyik programot is választod egy hűvös, téli estén, ajánlunk hozzá 5 fajta bort tökéletes kiegészítésként, ha a klasszikus helyett inkább mást kóstolnál.

szerző: Szabados Enikő

 

1.Sagrantino

Ez a szőlőfajta a közép-olaszországi Umbria régióban őshonos. Elsősorban Montefalco falujának domboldalán és a környéken termesztik és gyakran nevezik a világ egyik legtanninosabb fajtájának. A belőle készült bor rendkívül mély, sötét vörös, magas csersavtartalommal, gyümölcsös karakterrel. Érett sajtválogatáshoz és egy jóízű beszélgetéshez kitűnő választás.

2. Mourvèdre

A spanyol eredetű kékszőlő (spanyol neve monastrell) a 16. században jelent meg a franciaországi Rousillonban és onnan terjedt tovább keletre. Fekete gyümölcsös aromák jellemzik a belőle készült bort, vadhúsokhoz remekül illik.

3. Fehér Rioja

Rioja Blanco a spanyol Rioja régió borai, amelyek teljes egészében fehér szőlővel készülnek, amelyek közül a leggyakoribb a Viura. Ezek a borok kivételesen ritkák, hiszen a régió termelésének csak körülbelül 10% -át teszik ki. Így mondhatjuk, hogy igazán különleges élmény elkortyolni egy pohár white Rioja bort.

4. Viognier

Ha már a tavaszi frissességre vágyunk, akkor érdemes viognier szőlőből készült bort inni a vacsorához. A barack és a virágzó lonc köszön vissza kóstoláskor. Magyarországon elsősorban az egri borvidéken található és viszonylag drága fehérborok születnek belőle. Kései szüreteléssel testes édes bor készíthető belőle.

5. Narancsbor

Bár az elnevezés megtévesztő, nem narancsból készül ez a fajta, hanem fehér szőlőből. Őshazája e készítési módnak Grúzia, ahol amber wine-nak, vagyis borostyán bornak nevezik. A technológia lényege, hogy a bor a fehér szőlő héján áztatásával és tartásával készül, ennek köszönheti „narancsos” színét, majd erjedés után lefedik fával vagy agyagpalával, így erjed tovább együtt a kocsány-, héj- és magrészekkel a must. A gyümölcsös ízvilág kitűnően illik fűszeres, egzotikus falatokhoz, ha esetleg mellé keleti ételeket rendelnél. 

Ha többet szeretnél tudni a narancsborról, kattints korábbi cikkünkre >>>

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását isvagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása