Winelovers

BorCOOLégium: mert a borokról tanulni cool

"Aki nem csak inni akarja a nemes borokat, de egy picit belelátni a bor lelkébe, annak itt a helye."

2021. november 24. - Winelovers

bor-nelkul-post_1.jpg

Az alcímben szereplő vélemény egy Borkollégium kurzus résztvevőjétől származik, és jól mutatja, milyen jó élményekkel és nem utolsósorban milyen tudással gazdagodnak azok, akik elmennek egy-egy boros kurzusra.

Tovább

Milyen bort igyak az étteremben a tipikus hazai vegetáriánus fogásokhoz?

istock-1052122612_1.jpg

Sokak szerint az az étel amiben nincs hús, az nem számít fogásnak és maximum köretként funkcionál, így néhány kritika szerint az is lehetetlen küldetés, hogy borokat párosítsunk ezekhez a fogásokhoz. Mi most teszünk egy kísérletet arra, hogy ezt megcáfoljuk! 

Tovább

Egymástól elválaszthatatlanok: Burgundia és a pinot noir

istock-152945983_1.jpg

Kényes, igényes szőlőfajta, elvárja a sok munkát, a törődést. Változatos: készül belőle pezsgő, könnyed, gyümölcsös rozé és vörösbor; technológia és kedv kérdése, hogy melyikben villant nagyot. Sokoldalú és többféle ételhez többféleképpen párosítható. Számos országban megtalálható, mindig más-más karaktert és hangulatot mutat. Szülőföldje, Burgundia neve mégis elválaszthatatlanul összeforrt a pinot noir szőlőfajtával.

Tovább

Burgundia, a változatosság hazája

istock-621270390_1.jpg

Ebben a cikkben Franciaország keleti része felé vesszük az irányt, és képzeletben végigjárjuk azt a Chablis és Beaujolais között található részt, amit ma Burgundiaként ismerünk. Azt a területet, amelynek hírnevét a középkori szerzetesek alapozták meg, ahol ma 24 ezer hektáron termelnek szőlőt, és évente több mint egymillió hektoliter bort állítanak elő. Tarts velünk!

Tovább

Mikor áldás és mikor átok a botritisz?

istock-511919822_1.jpg

A Tokaji borok különlegességét talán senkinek sem kell bemutatni. Nem csupán hazánkban, de világszerte is ismert és elismert borok kerülnek ki a borászok kezei közül évről évre ebből a régióból, ami egyre nagyobb érdeklődésre ad okot mind a turisták, mind a borkedvelők körében.

Tovább

A bort tényleg csak inni lehet? Tippek és érdekességek a borról

61tgylxtygl_ac_sl1000.jpg

Egyesek szerint minden két legyártott üveg bor legalább egy üvegnyi hulladékot termel. Ez lehet a szőlő héja, a magja, a kimaradt hús és minden egyéb, ami a minőségi és egyéb követelmények miatt nem kerül üvegbe. Lássuk, mi készíthető ezekből a maradékanyagokból, illetve a már felbontott és el nem fogyasztott, akár Duna-borrégióban készült borból.

Tovább
süti beállítások módosítása