Winelovers

Mikor áldás és mikor átok a botritisz?

2021. szeptember 15. - Winelovers

istock-511919822_1.jpg

A Tokaji borok különlegességét talán senkinek sem kell bemutatni. Nem csupán hazánkban, de világszerte is ismert és elismert borok kerülnek ki a borászok kezei közül évről évre ebből a régióból, ami egyre nagyobb érdeklődésre ad okot mind a turisták, mind a borkedvelők körében.

Tovább

A bort tényleg csak inni lehet? Tippek és érdekességek a borról

61tgylxtygl_ac_sl1000.jpg

Egyesek szerint minden két legyártott üveg bor legalább egy üvegnyi hulladékot termel. Ez lehet a szőlő héja, a magja, a kimaradt hús és minden egyéb, ami a minőségi és egyéb követelmények miatt nem kerül üvegbe. Lássuk, mi készíthető ezekből a maradékanyagokból, illetve a már felbontott és el nem fogyasztott, akár Duna-borrégióban készült borból.

Tovább

Ételpárosító 1x1 látszólagos vagy tényleges erős paprika kedvelőknek

csongrad-min-1200x799.jpg

Tovább bolyongunk a Duna-borrégióban, ezúttal az étel-bor párosítás már-már imává vált szabályairól - és azok felrúgásáról -, valamint a nehezen párosítható csípős ételekhez illő borokról olvashattok.

Tovább

Duna borrégió, avagy a bor hazai mostohaterülete

duna_borregio.jpg

Egy borrégiónak érdekes lehet a története, a földrajzi helyzete, a termesztett szőlőfajtái, de akár a éghajlata is. A Balatoni és Felső-Pannon borrégiókat részletesen ismertető sorozataink után a Duna borrégióba ugrunk át és a nyár hátralévő részében kitérünk sok itteni érdekességre, amivel az augusztus 20-i asztalnál is villoghattok. Ma a borrégió általános képét vázoljuk fel. Tartsatok velünk!

Tovább

Édes vagy száraz?

madeira-wine-1600x900.jpg

A száraz vagy édes bor megnevezéséhez hozzászoktunk, de tudjuk, mit jelent? A kezdő borivók számára a zűrzavar a tényleges terminológiában rejlik. Az édes egy érzékelt íz (mint a sós, savanyú vagy keserű), míg a száraz inkább egy halmazállapot. Szinte nincs is értelme ezt a két kifejezést egymással szembeállítani.

Tovább

Ask for Mór – az ezerjó meg a többiek

moriborvidek.jpg

A Felső-Pannon borrégió sztárjainak – egyébként nem érdemtelenül – számító Pannonhalma és Etyek-Buda árnyékában búvik meg a (szintén viszonylag jól ismert soproni mellett) a neszményi és a Móri borvidék. Utóbbi ráadásul Magyarország 22 borvidéke közül a legkisebb.

Tovább

A kékfrankos legendái

kekfrankos_1024x1024.jpg

A Felső-Pannon borrégió szőlőfajtái terén is igen változatos palettával rendelkezik, köztük van Magyarország legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajtája is: a kékfrankos. Legalábbis hazánkban így nevezik ezt a szőlőt, de csak Európában több mint negyven névváltozata van. Az utóbbi években megnövekedett presztízse és nem csak önállóan palackozzák, de alapja a szekszárdi és az egri bikavérnek is.

Tovább
süti beállítások módosítása