Milyen pohárból kell inni a pezsgőt?

Szakemberek egyre biztosabban állítják, nem pezsgőspohárból

2020. július 09. - Winelovers

champagne_tattooo.jpg

Bár az ünneplések kihagyhatatlan kelléke egy pezsgővel teli pezsgőspohár, a szakmabeliek megesküsznek rá, hogy a buborékos italok ízeit és illatait nem ezekben lehet a legjobban élvezni.

Tovább

Mi fán terem a narancsbor?

Segítünk eligazodni, ha bizonytalan vagy abban, mi is az a narancsbor.

kvevri.jpg

A narancsbor elnevezés igen megtévesztő: hazánkban az ősi grúz borkészítési technológiával készült borokat nevezik így. Grúziában az “amber wine” vagyis “borostyán bor” kifejezés terjedt el, ami talán nálunk is szerencsésebb lenne, hiszen a narancsborról sokan a narancsra asszociálnak – pedig az ily módon készülő bornak a citrusfélékhez nincs semmi köze.

Tovább

Mitől bio a biobor? - 1. rész

Ökológiai gazdálkodás, karbonlábnyom

piknik_par_pezsgo_istock_1.jpg

A mai marketing gondoskodott róla, hogy a borfogyasztók egy palack láttán a látóhatárunkat elárasztó szőlőtőkéket, naplementében kóstoló, romantikus és hangosan kacagó párokat, és egészségtől kicsattanó szőlőszemeket képzeljenek el. A valóságban ennél jóval bonyolultabb a „bio-képlet”.

Tovább

Mit jelent a dekantálás és melyik bort kell dekantálni?

Nem minden üledék borhiba, nem minden dekantálás hasznos

dekantalas_kicsi.jpg

A borivással kapcsolatos sok tevékenység csak hűhónak tűnik. Az egyik ilyen a pompázatos dekantálás. Ha ismeritek a miértjét, akkor legközelebb biztosan tudni fogjátok, hogy mit és mikor érdemes dekantálni.

Tovább

A bórkóstolásról kicsit bővebben

A kulcsszavak: látvány, illat, íz, savak, alkohol, édesség, tannin

baratok_szolo_ultetveny_istock_1200x800.jpg

Nem vagy abszolút kezdő a borfogyasztás terén, időnként kerül a kezedbe borospohár? Jártál már kóstolón, fesztiválon, böngésztél már boros cikkeket? Ha már nem jössz zavarba, ha megkínálnak, de éppen ezért kicsit jobban szeretnéd érteni a kóstolás menetét és a bor beazonosítható tulajdonságait is, a legjobb helyen jársz.

Tovább

Mi is az a prosecco?

Hogyan készül a világ kedvenc nyári itala, amiből hamarosan rozé is lesz?

prosecco_760x428.png

Május végén az olasz Mezőgazdasági, Élelmezési és Erdészeti Minisztérium Nemzeti Borbizottsága rábólintott az eredetvédett Prosecco Rosé készítésének lehetőségére

Tovább