Vajon milyen borral koccintottak a 12 pontot megfogalmazó márciusi ifjak, miközben elindították a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményét?
Vajon milyen borral koccintottak a 12 pontot megfogalmazó márciusi ifjak, miközben elindították a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményét?
Bolívia ma még viszonylag ismeretlen a borkedvelők körében, pedig a felénk különlegességnek számító fajtái és a világ legmagasabban fekvő ültetvényeiről készített borai okán mindenképpen felfedezésre érdemes!
A koronavírus tavaly berobbant az életünkbe, és annak minden aspektusára nagy hatással volt. Bár első pillanatra nem olyan egyértelmű, de nem kivétel ez alól a bor világa sem. Az alábbiakban összefoglakjuk nektek a legfontosabb változásokat.
Szerintünk minden évszakban szezonja van a boroknak, azonban biztosan észrevetted már, hogy a különböző évszakokban, más-más stílusú borok esnek jól. Mindenkinek megvannak a kedvenc tételei, melyeket az év bármely szakaszában szívesen fogyaszt. De ha jobban belegondolsz, kedvenc „villányi franc”-od nem biztos, hogy ugyanolyan jól esik egy forró nyári napon, mint egy hideg téli estén. Nézzünk, hogyan válassz az alapvető borstílusok közül az aktuális évszaknak megfelelően.
A tél beköszönte nem jelenti azt, hogy a Champagne-i borászok számára elérkezne a semmittevés ideje. Persze az igazi nagy menet a szüret, de ilyentájt is jócskán van teendő odakint a szőlőben és odabent a pincében. A két legfontosabb téli munka a metszés és az assemblage, azaz a borok házasítása.
Novembertől januárig amikor a borászatra gondolunk, leginkább a pincében szorgoskodó, borait fejtegető gazdák jutnak eszünkbe, mintsem a zöldmunka a szőlőben. Vannak azonban olyan borok, amelyek készítésekor csak ilyenkor takarítják be az éves termést - először a kései szüretelésű boroké, majd annak egy speciális fajtájáé, a jégboré a terep.
A Wine Intelligence adatelemző és tanácsadó cég minden évben megjeleníti a következő évre vonatkozó boros előrejelzéseit. Ezekből válogattunk.
A zinfandelt egy ideig úgy tartották számon, mint „Kalifornia titokzatos szőlőjét", mivel egy régre visszanyúló legenda szerint a vitis vinifera faj zinfandel fajtája Kaliforniában már az európai betelepedés előtt is boldogan burjánzott az Újvilágban.
A boltban, vagy akár webáruházban vásárlás közben felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mit is jelentenek azok a kerek címkék a palackon, amelyek érthetetlenné rövidített betűszókat, különböző dobogós érmeket, vagy pontszámokat emlegetnek.
Megtudjuk, mikor kell préselni a rozé- és vörösborokat, hogyan fejtünk és derítünk, és mi is az a sokszor misztikusnak hitt almasavbontás.