Winelovers

Háztáji borkészítés 1.

Hogyan készíts minőségi bort a családodnak és barátaidnak?

2020. november 15. - Winelovers

 

vineyard-shutterstock571565734.jpg

Új sorozatunk első részében bemutatjuk, hogy lehet kis területen, modern eszközpark nélkül hatékonyan minőségi bort készíteni.

Tovább

Syrah, avagy a „hazai fűszeres”

Szerethető, karakteres világfajta a vörösborok között.


syrah-wine-glass-grapes-winefolly.jpg

A syrah elnevezésű szőlőfajta - más nevén shiraz - származási helyét tekintve dél-kelet-franciaországi. Eredetét ugyan legendák kötik a Közel-Kelethez (egy Shiraz nevezetű iráni település nevével etimologikus kapcsolatba hozva), tudományos érveken alapuló kutatások bebizonyították, hogy mégis a francia területek büszkélkedtek először az általunk is tárgyalt szőlőfajtával.  A szőlő végterméke a gyümölcs nevével megegyező syrah bor.

Tovább

Kis Buborékológia

A pezsgőtől a habzóborig

pet_nat.jpg

A bor és szénsav kapcsolata legszebb hagyományaink sorába tartozik, a szódás szifon minden nyár elengedhetetlen kelléke az asztalon. A fröccsön kívül azonban számos változata alakult ki annak, hogyan lehet a borba buborékot juttatni.

Tovább

Merlot, a legjobb házastárs

Tudj meg mindent a bordeaux-i borok egyik legfontosabb fajtájáról

merlot.jpg

Még mindig úgy érzi néha az ember, hogy védenie kell a merlot-t, valahogy így: néhány komoly kritika ellenére, a merlot-ban sok lehetőség rejlik. Következzen egy megalapozott kortesbeszéd

Tovább

Boron túl – milyen italok készülnék még szőlőből

Szőlőpálinka, törkölypálinka, seprőpárlat, borpárlat – hogy csak párat említsünk

desztillalo.jpg

Mindannyian tudjuk, hogy a csemege szőlő finom gyümölcs, és a borszőlőkből jobbnál jobb borok készíthetőek. A szőlő felhasználása azonban ennél jóval sokrétűbb. A lehetőségeket és szokásokat ebben a cikkben szeretnénk bemutatni, fő fókuszban a töményebb alkoholos italokkal.

Tovább

Mi az a csömöszölés?

Röviden: a vörösborkészítés egyik legfontosabb lépése. Hosszan: lásd a cikkben.

csomoszoles_1000.jpg

A kékszőlő szüretek után (is) igen intenzív időszak következik a pincék életében, nem lehet magára hagyni az alapanyagot. Az ok: csömöszölni kell a cefrét. De mit is jelent ez, mi a célja és milyen eszközzel végzik? Mindent elmondunk.

Tovább

10 tévhit a borokról

Kerüld el őket, és jobban fog ízleni a bor

borkostolas_bor_szin_no_5.jpg

Mindannyian tisztában vagyunk a borral. Mégis ki tudja, hogy a biztos ismereteink hány százaléka csak mítosz? Helyreigazítunk tíz közismert tévhitet, amelyekről a hivatkozásokon részletesebben is olvashattok.

Tovább
süti beállítások módosítása