Hogyan legyek borász?

Milyen döntéseket kell meghoznia a borásznak a szüret idején?

2020. szeptember 07. - Winelovers

szuret.jpg

Ha valaha is gondolkoztál a borász szakma elsajátításán, nem árt tudnod, mivel jár ez a csodálatos hivatás.

Tovább

Siller és fuxli, két különleges bor

Nem is rozé, nem is vörös, mi az?

487603_504225649624446_794580120_n.jpg

A borozást szinte mindannyian valami eseményhez kötjük, legyen az egy baráti beszélgetés, családi összejövetel, egy finom vacsora, vagy csak egy hosszú nap végén a jutalom. Ismerkedjünk most meg az összes felsorolt alkalomhoz kiválóan illő jolly joker borral, a kicsit testes, kicsit karakteres, de egy cseppet sem tolakodó sillerrel.

Tovább

Grill és bor, két jóbarát?

Marha, csirke, hal, sertés - melyikhez mit?

hal_konnyu_bor_feher_istock_1000.jpg

Ha nyár, akkor mi más juthatna eszünkbe, mint a barátokkal eltöltött grillezős délutánok, a tóparti sütödék előtt csigázó sorok és párás pohárban csillogó, hűsítő italok? Cikkünkben a nyári évszakban igen kedvelt ételelkészítési technológiával készült húsételeket párosítjuk a hozzájuk leginkább illő borfajtákkal.

Tovább

Piknik és bor

Hozzávalók a tökéletes élményhez

 pinzimonioconyogurt-1600x800.jpg

Csakúgy, mint a magassarkú cipő vagy a hosszúujjú nyári ing, egy szabadban elköltött piknik is akkor a legjobb, ha nem vagyunk a részesei. Hiszen rendszerint minden kiborul, meleg, hideg, ragad, jönnek a hangyák és a többi. Lássuk, hogyan lehet mégis élvezhetővé tenni a vasárnap délutánt, hogy a szervezése és a részvétel is kívánatos legyen.

Tovább

Hogy készül a tokaji aszú?

Érdekességek, puttonyok, nemespenész

libamajas_kosarka.jpg

Augusztus 20. az államalapítást ünnepe, Szent Istvánra és a mai Magyarország megalakulására pedig érdemes valamilyen hungarikummal emlékeznünk. Mi lehetne ehhez megfelelőbb, mint a nemzetközileg legismertebb és legelismertebb hungarikum italunk, a tokaji aszú, amiről Kölcsey Ferenc még Himnuszban is megemlékezik?

Tovább

Mi az a gin? Hogyan tudok házilag készíteni?

Bevezetés a ginek világába, avagy honnan indult a gin őrület

gin.jpg

Az utóbbi időben hazánkban is ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend az angol bárok méltán kedvelt itala, a gin. Most megmutatjuk, mennyi lehetőség rejlik ebben az évszázados hagyományokkal rendelkező fűszeres szeszesitalban, még mielőtt felöntenénk egy jéghideg tonikkal…

Tovább

Hagyományos és unortodox rozék a világ minden tájáról

Lehet édes, érlelt és mandarin színű is a nyári kedvenc

roze_borok_728x485.jpg

A rozéról a legtöbb embernek van egy kialakult képe: üde, gyümölcsös, jól iható, rózsás színével kelleti magát a pohárban meleg nyári napokon. A rozé azonban ennél jóval több, világszerte számos különböző stílusban és eljárással készül. Érdemes tehát kicsit túllépni a megszokott ízeken és megismerkedni ezek közül néhánnyal! Azért is, mert augusztus 14-én van a rozé világnapja.

Tovább

Mi az a verjus és mire használható?

19. században a receptek állandó szereplője volt, ma ismét népszerű a "zöld lé"

verjus_oyster.jpg

Az éretlen szőlő hasznosítása nem újkeletű: az alacsony cukor- és magas savtartalommal rendelkező zöld szőlő levét már az ókorban is felhasználták. A 19. század elejéig szakácskönyvek, receptek állandó szereplője volt, aztán feledésbe merült. A verjus manapság ismét népszerű, sőt egyenesen megkerülhetetlen lett a gasztronómiában.

Tovább

Tramini (Gewürztraminer), a talányos szőlőfajta

Itthon is sok van belőle, de alig ismerik, pedig a gasztronómiában is jól helyt áll

gewurztraminer_raisins_sur_pied_de_vigne.jpg

Egy szóban megfogalmazva, a tramini egy talány.  Tipikusan olyan borról beszélünk, amit vagy szeretni vagy utálni szoktak. Ami nem meglepő, ha tisztába jövünk sajátosságaival.

Tovább