Winelovers

Milyen néven találunk még igazi pezsgőket a világban? Kis buborékológia 2.

2021. április 30. - Winelovers

 

shutterstock_205505806-converti-modifie-05.jpg

A buborékos italokat könnyű fogyasztani, de nem olyan egyszerű megfejteni a „kilétüket". Próbáljunk meg mégis kicsit rendet tenni azon pezsgők között, amik a legmagasabb kategóriába tartoznak, azaz klasszikus eljárással készülnek, de nem Champagne-ban. Sokan vannak, de érdemes végigmenni rajtuk, hogy a legközelebbi pezsgővásárlásnál már magabiztosan olvasgassuk a címkéket.

Tovább

Évszakváltás a polcon

gettyimages_1920x1280-700x461.jpg

Egy borkedvelő számára nincs is jobb és pihentetőbb program, mint kinyitni egy üveget a várva várt baráti beszélgetés aláfestéseként. Ha pedig társaság, akkor többnyire a kert, egy hangulatos terasz és a szabadtér jut az eszünkbe. A bor és a jó társaság "pihentető" ereje örökérvényű, felpezsdít, gyógyít, főleg ha azt az évszakhoz illő tételeket jelenti. Amikor a tavaszi kabátok előkerülnek, nagy télikabátjainkat pedig végre elsüllyeszthetjük a gardrób mélyére, akkor a megújulás a poharainkban is testhet ölthetnek.

Tovább

Fajtakalauz - Hogyan igazodjunk el a szőlőfajták rengetegében?

grape_variety.jpg

Miközben a kedvenc fehér,- vagy vörösborunkból kortyolunk egy pohárral, gondolunk-e rá, hogy milyen szőlőfajta ismertetőjegyei bukkanak fel éppen a szánkban? Lehet, hogy egy magyar őshonos fajtát kóstolunk, vagy éppen egy világfajtát ízlelgetünk? Mégis milyen fajtákból készülhetnek a hungarikumnak számító magyar borok? Mikor mondhatjuk, hogy egy szőlőfajta értéket képvisel?

Tovább

Mit együnk a buborékhoz?

prosecco-and-food_2x.jpg

A buborékos italoknak, legyen az champagne, cava, prosecco, Moscato d’Asti, megvan az a csodás tulajdonságuk, hogy nagyon gyorsan a fejünkbe szállnak. Emellett rögtön azt érezzük, hogy valamit úgy falatoznánk hozzájuk. Ez természetes, hiszen a pezsgőkészítés a jó savtartalmú alapanyagra épül, ami azonnal étvágyat csinál.

Tovább

Miért kerül ennyibe egy palack bor?

1458058427-woman-buying-wine.jpg

Biztosan ti is elgondolkoztatok már rajta, hogy egy kiló szőlő és egy liter bor ára között miért is van ilyen óriási különbség? Sajnos precíz választ egyetlen termelőtől sem kaphatunk a pontos költségekről, hiszen mindegyiküknél más szempontok játszanak szerepet, de lássunk egy általánosítható példát, amelyen keresztül megismerhetitek, hogy mi mindenre is kell költeni, mielőtt a szőlő a poharunkban landolna.

Tovább
süti beállítások módosítása