Hagyományos és unortodox rozék a világ minden tájáról

Lehet édes, érlelt és mandarin színű is a nyári kedvenc

2020. augusztus 13. - Winelovers

roze_borok_728x485.jpg

A rozéról a legtöbb embernek van egy kialakult képe: üde, gyümölcsös, jól iható, rózsás színével kelleti magát a pohárban meleg nyári napokon. A rozé azonban ennél jóval több, világszerte számos különböző stílusban és eljárással készül. Érdemes tehát kicsit túllépni a megszokott ízeken és megismerkedni ezek közül néhánnyal! Azért is, mert augusztus 14-én van a rozé világnapja.

Tovább

Mi az a verjus és mire használható?

19. században a receptek állandó szereplője volt, ma ismét népszerű a "zöld lé"

verjus_oyster.jpg

Az éretlen szőlő hasznosítása nem újkeletű: az alacsony cukor- és magas savtartalommal rendelkező zöld szőlő levét már az ókorban is felhasználták. A 19. század elejéig szakácskönyvek, receptek állandó szereplője volt, aztán feledésbe merült. A verjus manapság ismét népszerű, sőt egyenesen megkerülhetetlen lett a gasztronómiában.

Tovább

Tramini (Gewürztraminer), a talányos szőlőfajta

Itthon is sok van belőle, de alig ismerik, pedig a gasztronómiában is jól helyt áll

gewurztraminer_raisins_sur_pied_de_vigne.jpg

Egy szóban megfogalmazva, a tramini egy talány.  Tipikusan olyan borról beszélünk, amit vagy szeretni vagy utálni szoktak. Ami nem meglepő, ha tisztába jövünk sajátosságaival.

Tovább

Borhoz ételt vagy ételhez bort?

Mindkettőre hozunk példát!

hal_konnyu_bor_feher_istock_1000.jpg

A bor- ételpárosításokat kétféle irányból közelítheted meg: a bor, ill. az étel felől. Ha a borkóstolás a lényeges, akkor nem kell túlgondolnod az ételválasztékot. Olyankor ugyanis, ha a borra vagy kíváncsi, a legegyszerűbb, vagy legalábbis semmiképp nem bonyolult falatkák jöhetnek szóba. Ha viszont főzöl egy finom vacsorát, és ahhoz keresed a megfelelő bort, más szempontokat kell figyelembe venned. Nézzük meg mindkét verziót!

Tovább

Milyen hőmérsékleten igyuk a borokat? Hogyan hűtsük őket?

Szervírozási kisokos otthoni használatra

borhomero.jpg

Ahhoz, hogy egy bort a legjobb formájában fogyaszthassunk, számos apró tényezőre érdemes figyelni. Minden számít, mert minden befolyásolhatja az élményt. Az egyik nem elhanyagolható a bor hőmérséklete.

Tovább

Gyorstalpaló fehér-, vörös- és rozéborokról

Nemcsak a szőlő színe a különbség: kékszőlőből is lehet fehéret

wine-myths-header.png

Több ezer különböző fajta bor van világszerte, a 3 alap kategóriába azonban legtöbbjük besorolható. Ezekhez a “skatulyákhoz” tartozik pár közös tulajdonság is. 

Tovább

A borkóstolás ideális körülményei

Fények, illatok, borok sora...

szaglas_1.jpg

Az érzékszerveink csalókák. Hányunkkal történt meg, hogy egy kedvenc dalunkat a Balaton partján lábunkat a stégről a vízbe lógatva hallottuk meg először, miközben a koraesti szél cirógatta a combunkat, egy badacsonyi rozéval a kezünkben? Milyen lehet ugyanaz a badacsonyi rozé a karácsonyi vásár cudar szelében, amikor az alsó ajkunkat nem a nyári szél, hanem a gyapjúsálunk cirókálja?

Tovább