Winelovers

Fergalicious, Ramsay rozé, Trump Winery

Hírességek a pincében

2016. szeptember 15. - Winelovers

drew.jpg

Nem csak a borászok válhatnak híressé, de néha a hírességek is borásszá alakulnak. Legyen az családi, vagy baráti szál, esetleg kedvtelés, ami miatt belekezdenek a borkészítésbe, az eredmény legtöbbször (állítólag) meglepően színvonalas. Íme néhány híresség, akik bort csinál(tat)nak!

Francis Ford Coppola (Francis Ford Coppola Winery, Sonoma, Kalifornia)

A Keresztapa rendezőjének családja már több generáció óta foglalkozik borkészítéssel. Coppola Sonoma megyében lévő birtokán a legkülönfélébb filmes és prémium borkóstolók, fine dining vacsorák és egyéb boros események is várják az oda látogató szerencséseket. 

David és Victoria Beckham (Napa, Kalifornia)

Az eldugott, titkos birtokot 2008-ban vásárolta David, felesége, Victoria szülinapjára. A pár akkor kezdett érdeklődni a borok iránt, amikor David a Real Madridnál játszott, vagyis kb. 2003 és 2007 között. Most egy profi csapat segítségével készítenek bort – maguknak.

Brad Pitt és Angelina Jolie (Chateau Miraval, Provence, Franciaország)

brad.jpg

Az elképesztő, 480 hektáros, dél-francia chateau-t 2009-ben vásárolta Brangelina, az esküvőjüket is itt tartották. Provence-i rozéik egyre híresebbek, amelyekben egyébként Marc Perrin (Château Beaucastel, Chateauneuf-du-Pape) segít nekik, és szerencsére a borok weboldalukról könnyen megrendelhetők!

Antonio Banderas (Anta Banderas, Ribera del Duero, Spanyolország)

A spanyol színész és énekes természetesen Spanyolországban csapott le egy már működő borászatra. A korábban Anta Bodegas néven futó pincészetnél ma már Antonio is tulajdonos, és ehhez nemrégiben nevét is adta: így lett a birtok neve Anta Banderas. A Ribera del duero-i borászatnál igazi, tüzes, mély és izgalmas vörös- és fehérborokat alkotnak csapatával közösen.

Gordon Ramsay

A köztudottan borértő és borimádó séf (akinek egyik kedvenc bora egyébként erdélyi: Recas Solo Quinta 2010) bár borászatot nem birtokol, de a Château Bauduc 10. évjáratánál engedte, hogy a nevét használják egy neki (is) kedves sauvignon blanc és rozé cuvée piacra dobásánál.

Gérard Depardieu (Château de Tigné, Loire-völgy, Franciaország)

tigne.jpg

Születési helyének közelében tett szert a több mint 400 éves múlttal rendelkező Château de Tigné-re, ahol színtiszta, rusztikus fehér-, rozé- és vörösborokat készítenek. Depardieu becsatlakozott egyébként több boros témájú vállalkozásokba is, például a La Croix de Peyrolie-ba (Bordeaux), a Le Bien Decidé-be (Languedoc), de Argentínában, Marokkóban, Spanyolországban, Szicíliában és az Egyesült Államokban is vannak borászatai. És - dobpergés - Badacsonyban is megpróbált szőlőket venni, de nem járt sikerrel. A színész egyébként éppen két éve nyilatkozta, hogy napi 14 palackkal iszik. Nos, ezt már valóban nem árt saját forrásból fedezni.

Drew Barrymore

A kaliforniai Carmel Roaddal közösen hoztak ki egy olyan Drew által is kedvelt stílusú borcsaládot, amely együttesen tükrözi a borászat és az egyébként borász felmenőkkel is rendelkező Drew karakteres, vagány jellemét. Ez egy ropogós Pinot Gris-t, egy laza pinot noir rozét és egy markáns pinot noir válogatást (Drew's Blend 2013) jelent.

Donald Trump (Donald Trump Winery, Virginia, USA)

Természetesen neki is van saját borászata, melyet (persze) magáról nevezett el. Az 520 hektáros Trump Winery 2011-ben indult el az USA keleti partján Charlottesville-ben és különféle luxus szolgáltatásokkal bírja maradásra a kíváncsi vendégeket. Habzó-, fehér- és vörösborokat is készítenek. 

Fergie (Ferguson Crest, Santa Ynez Valley, Kalifornia)

fergie.jpg

Édesapjával közösen – aki nem mellesleg hivatásos, elismert borász – 2006 óta viszik a Santa Barbarához közeli Ferguson Crestet, ahonnan könnyedén rendelhető például több évjárat virágos viognier bora vagy a híres Fergalicious (syrah-merlot-grenache-cabernet sauvignon) is.

Sting (Il Palagio, Figline Valdarno, Olaszország)

Sting a leglíraibb borvidéken, Toszkánában készít organikus és biodinamikus borokat (és mézet illetve olívaolajat), bő 360 hektáron. Feleségével közösen kreált Sister Moon (sangiovese-merlot-cabernet sauvignon) boruk például a Wine Spectator által is elismert finomság, amihez Horvátországtól Németországig is hozzá lehet jutni, éttermekben és borbárokban. 

+ Carlos Santana

A gitárvirtuóz a Mumm Napával közösen jött ki egy igen komoly pezsgőcsaláddal: ezek a Santana Supernatural Brut 2007, 2008 és az egyébként (csak?) 50 dolláros, harmonikus és hangzatos Santana Brut. 

Főkép

süti beállítások módosítása