Winelovers

Haszontalan boros cuccok, amiket 2016-nak köszönhetünk

Kék bor? Tényleg?

2017. január 03. - Winelovers

blue_wine.jpg

Szerencsére, mint minden év, 2016 is tartogatott meglepetéseket borok terén. Modern kütyük, érthetetlen bortípusok, inkább haszontalan mint hasznos high tech fejlesztések születtek. Összeszedtük az elmúlt év legvadabb boros módijait!

Itt a lapos borosüveg

flat-bottle.jpg

A henger formájú borosüveg már a múlté! A Garçon Wines ugyanis piacra dobott idén egy laposüveget, melyet a könnyebb kézbesítés és szállítás érdekében lapos, műanyag palackban mutattak be. Miért? Mert az amerikai és brit ajtókon is szabványméretű levélnyílások vannak, ráadásul ez a leginkább megszokott formája a különféle küldemények átadásának. Rengeteg cég tervezi éppen ezért termékeit ezekhez a nyílásokhoz igazítani, így logikus döntésnek tűnt (?) a borosüvegeket is ennek megfelelően méretre szabni. Ti mit gondoltok? 

Chardonnay Go!

chardonnay_go.jpg

2016. július: amikor a valóság teljesen összemosódik a virtuális világgal. A Pokémon Go őrület hullámát meglovagolva pedig (hol máshol, mint) Amerikában, New Jersey-ben ennél is tovább mentek. A Chardonnay Go alkalmazás segítségével ugyanis a pokémonoknál sokkal hasznosabb dolgokat kereshetünk: a környékünkön elrejtett hűs pohár borokat! Mielőtt viszont azt gondolnátok, ez már a vég, megnyugtatunk: hogy ez mind csak Dena Blizzard komikus poénja.

Skinny Prosecco, azaz diétás pezsgő

skinny_prosecco.jpg

A pezsgők világát is elérte napjaink egészséges életmód őrülete, és ez egy diétás pezsgőben, illetve diétás proseccóban öltött testet. Az angliai Thomson & Scott „Skinny Prosecco” és „Skinny Champagne” nevű termékei csökkentett cukortartalmúak, így tehát ezentúl nem kell kalóriákat számolni az öntudatos fogyasztóknak! Átlagosan egy liter proseccóban 80 kalória és körülbelül 12-15 gramm cukor található, ezzel szemben a Thomson & Scott proseccóban mindössze 7 gramm cukor fedezhető fel. Mi még nem kóstoltuk, ugyanis egyelőre csak az Egyesült Királyságban kapható, ha ti viszont igen, azonnal szóljatok!

Note: gyorsan csekkoltuk, létezik-e még Magyarországon a Norbi Update 1 Bor, de épp nem találjuk sehol. Írjatok nekünk, ha tudtok erről valamit!

Okos borosüveg

okos_borosuveg.jpg

Okos borosüveg – ezzel az eléggé kétes hasznú ötlettel volt tele a sajtó nem olyan régen. 2016 márciusában egy start-up cég bemutatta a Kuvéé névre hallgató készülékét, ami igazán különleges képességekkel bír. Az ötlet jobbik része, hogy a bort aromazáró alumíniumpalackba töltik, ami speciális kupakja révén a felnyitás után is hosszú ideig megőrzi a bor minőségét. A kellemetlenebb rész, hogy az alumíniumpalackot egy külső, nagyobb üveget formázó egységbe kell tenni, amin ráadásul beépített LCD-kijelző meg egy csomó hasonló felesleges vacak van, ami leginkább csak a technikai lehetőségek öncélú demonstrációja. A Vinoportnak volt jobb ötlete.

Másnaposság elleni szuperszűrő

ullo-01.jpgGondoltad volna, hogy létezik egy eszköz, amivel örökre a feledés homályába helyezheted a másnapos fejfájást? Nem vicc, tényleg létezik egy olyan termék, ami kiszűri a borban található szulfitokat, majd megtisztítja azt, így pedig nagyobb eséllyel kerülheted el a kellemetlen macskajajt!

 

A kén megóvja a bort, és megőrzi annak integritását, megállítja az erjedést, ráadásul elpusztítja a káros mikrobákat és baktériumokat is. Szinte minden borban megtalálható, enélkül könnyen és gyorsan megromlana a bor. Az Üllo szűrő forradalmi megoldásával viszont bátran bonthattok bort ezután: a szűrő használatával ugyanis a fejfájást okozó szulfitokat könnyedén kiszűrheted! Videó itt.

Űrbor

tiangong-2-long-march-2ft.jpg

Kína megint odatette magát: a kínai borászok nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint magát az űrt meghódítani kínai borral. A legújabb, Tiangong-2 nevű űrállomásra küldött szállítmányban ezúttal válogatott cabernet sauvignon, merlot és pinot noir szőlőtőkék is helyet kaptak. A kutatók azt remélik, hogy az űrben növekvő növények olyan mutációival ismerkedhetnek majd meg, melyek sokkal könnyebben elviselik a zord éghajlatú bortermő vidékek klímáját. Kína bizonyos részein ugyanis elég gyakoriak a faggyal járó éjszakák (nem ritka a -25C sem) és igencsak kedvezőtlenek a talajviszonyok is. A szőlő genetikai változásainak és ellenállóképességének javítására tehát az űrbe lövéstől várják a választ. Meg sem lepődünk!

Kék bor

blue_wine.jpg

"Ez nemcsak egy kék bor, amit megkóstolhatsz: innovációt rejt magában, egy igazi remekművet iszol. Arra bátorít, hogy bármikor megszegheted a szabályokat, és valami újat alkothatsz, ami a sajátod" – mesélték fiatal, spanyol feltalálói, akik szimpla szórakozásból készítették el az első verziót kék borra. Hogyan lehetséges ez? Nos, a Gik 100%-ban spanyol (igazi) szőlőből készül, mégpedig úgy, hogy az alapborhoz két szerves pigementet, indigót és antocianint adnak. Bátran ajánlják sushihoz, caciki szósszhoz, nachoshoz és lazachoz, sőt egy jó carbonarához is. Kipróbálnád?

Főkép

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása