Winelovers

Oké, ünnephez pezsgő! De mégis melyik?

Mutatjuk a mi három idei titkos jelöltünket

2019. december 05. - piskor.fanni

pezsgodurranas_640x430.jpg
Az ünnepek közeledtével az asztalokra kerülnek olyan ünnepi italok, mint a pezsgő. Ezzel a bejegyzéssel megismerhettek három olyan pezsgőt, amelyeknek a minősége akár egy champagne-nyal is vetekedhet!

Mindannyian imádunk pezsgőt inni, hiszen van benne valami mámorító érzés, mintha maga a fogyasztása is ünnep lenne. Hazánkban az elmúlt években nagy ütemben növekedett a pezsgőfogyasztás, természetesen főleg olyan kiemelkedő időszakokban, mint a december. Azt viszont fontos tudni, hogy nem csak Champagne vásárlásától kerülhetünk euforikus állapotba. Vannak olyan pezsgők, amik ugyan nem Champagne régióból származnak, de jobb ár-érték aránnyal bírnak, magas minőséget képviselnek, miközben ugyanazzal a tradicionális eljárással, technológiával készültek.

Íme a TOP 3-as kedvencünk:

Egy hazai kedvenccel kezdünk:

Kreinbacher - Extra Dry

 

13955.jpg

A Kreinbacher Birtok csapata Christian Forget segítségével a Méthode Traditionelle, más néven palackos erjesztésű és érlelésű, Champagne-ra jellemző technológiával készíti pezsgőit.

15 gramm/ liter cukortartalommal az extra dry kategóriába tartozik. Fajtaösszetételét tekintve 51% pinot noir, 39% furmint, 10% chardonnay. 18 hónapos seprőn tartásnak köszönhetően nagyon komplex illatvilággal nyit, hiszen a friss citrusos jegyek mellett érett alma, körte, autolízises élesztős, kekszes jegyek dominálnak. A kortyban az elegáns buborékok, lendületes savak, a hosszú lecsengés és az ásványos, citrusos jegyek kerülnek előtérbe.

 

 

Természetesen egy francia különlegességet sem hagyhatunk ki...

Pierre Frick - Crémant 2016

15908.jpg

A franciák egyik titkos fegyvere a Crémant, ami a Champagne vidékén kívülről jövő, de hagyományos módon elkészített pezsgőt jelöli.

Alsace AOC régióból származó 100% pinot gris-ből (szürkebarát) készült tradicionális erjesztésű és érlelésű pezsgő. Az alapbor spontán erjedt, majd a másodlagos erjedés már élesztő hozzáadásával történt. 12 hónapos seprőn tartásnak köszönhetően intenzív gyógynövényes aromák, vanília, méz, aszalt füge, érett alma, sütemény és kenyérhéj is megjelenik illatában. Ízében elegáns, és hozza azokat a csodaszép jegyeket, amelyeket illatában ígért. Hosszú érlelési potenciállal, ropogós savakkal egy igazi egyéniség.

 

Végül egy újvilági stílusú pezsgővel zárjuk a sort Dél-Afrikából:

Pongrácz - Brut Rosé Méthode Cap Classique (non vintage)

12741.jpg

9 gramm / liter cukortartalommal a brut kategóriába sorolható, válogatott fürtökből készült, az alapbor 60% pinot noir, 40 % chardonnay összetételű. Illatában piros bogyós gyümölcsök, ásványosság, élesztős jegyek dominálnak. Ízében a két éves palackos érlelés nyomait fedezhetjük fel, hiszen nagyon összetett, a friss gyümölcsöktől az érettebb élesztős jegyekig minden megtalálható a poharunkban.

Tudtad? December 27-én fokozhatod az ünnepi hangulatot, hiszen jön a Pezsgő és Aszú, ahol több, mint 60 aszút és pezsgőt kóstolhatsz korlátlanul!

 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása