Winelovers

Grill és bor, két jóbarát?

Marha, csirke, hal, sertés - melyikhez mit?

2020. augusztus 27. - Winelovers

hal_konnyu_bor_feher_istock_1000.jpg

Ha nyár, akkor mi más juthatna eszünkbe, mint a barátokkal eltöltött grillezős délutánok, a tóparti sütödék előtt csigázó sorok és párás pohárban csillogó, hűsítő italok? Cikkünkben a nyári évszakban igen kedvelt ételelkészítési technológiával készült húsételeket párosítjuk a hozzájuk leginkább illő borfajtákkal.

Szerző: Szécsi Anita

 

A párosítások célja minden esetben az, hogy az ízek, a textúrák és az intenzitások alapján olyan párokat hozzunk létre, amik harmonikusan kiegészítik egymást. Ha helyesen választunk bort az ételeink mellé, akkor a gasztronómia teljesen új világában találhatjuk magunkat.

 

Grillezés magyarosan

Amikor grillezésre kerül sor, hazánkban a legkedveltebb fűszerezési alapanyagok a pirospaprika, chili, bors, mustár, hagyma és fokhagyma, amik kombinációiból sokszor csípős, tévesen íznek vélt fájdalomérzet párosul. Ezt figyelembe kell vennünk, amikor italt választunk rácson sült ételeink mellé. A sütést magas hőmérsékleten, direkt hőnek kitéve, füsttel átitatva vasrácson vagy parázson végezzük. Az elkészítés lényege éppen a füstös ízen van, ez pótolhatatlan másfajta eljárásmóddal. De felmerül a kérdés: ha van egy ennyire kirobbanó, intenzív ízvilág, akkor ehhez mégis milyen bort választhatunk, hogy az ételünk bukéjához leginkább passzoljon? Tekintsük át hát húsfajtánként!

Nem kell gyakorlott borivónak lennünk ahhoz, hogy észrevegyük: a nyár nem feltétlen a nehéz és testes vörösborok időszaka. Ha viszont kiválasztottuk a számunkra szimpatikus húsfajtát, könnyebb dolgunk van az eligazodásban és rájövünk: a vörösekről sem kell feltétlenül lemondanunk.

 

Sertés

A sertésből készült grillhús mellé tökéletes választás lehet egy gyümölcsös, visszafogott tanninokkal rendelkező, közepesen savas vörösbor. Hazánkban ilyen tulajdonságokkal rendelkező egyik  legnépszerűbb borfajta a pinot noir. A Magyarországon igen kedvelt és elterjedt kékfrankos szintén tökéletes választás lehet, hiszen hangsúlyos savgerinccel, közepesen tanninos vonallal bír és csodásan ellensúlyozza a zsírosabb ételek nehézségét. A legideálisabb választás egy jól fűszerezett oldalas mellé mindenképp egy közepesen testes vörösbor lehet, ami gyümölcsös ízvilágával ellensúlyozni tudja a hús füstös és csípős ízeit.

Ahogyan a grillételek kapcsán, úgy a borokra vonatkozóan is kiemelendő a füstös íz, ami a hordók pörkölését követően, a benne tárolt vörösbor (vagy éppen fehér) esszenciáját adja.

Azok lehetnek igazán jól illő vörösborok a nehéz, karakteres grillhús íz mellé, amik rövid ideig voltak hordóban érlelve, azaz megőrizték gyümölcsösségüket, savasságukat, könnyedségüket, de mégis megtalálhatjuk bennük ezeket a füstös jegyeket.

 

Marha

Grillezett marha és hamburgerek kísérőjeként ideális lehet a kadarka abban az esetben, ha  az, egy fiatalabb, könnyedebb vonalon mozog. De dönthetünk a bordói házasítású borok mellett is, viszont tudnunk kell, hogy ezek alapvetően testesebb és sokszor a hordó füstös jegyeit magukon hordozó vörösborok. Működhet egy fiatalabb, fűszeresebb, testesebb syrah vagy cabernet franc is. Ezek a marha füstösségét és borsosságát emelik ki és hangsúlyozzák azt.

Vigyázzunk, mert a meleg levegő nem kedvez a vörösbornak, veszíthet intenzitásából, ha a nap melegén tároljuk.

 

Csirke és hal

Grillcsirke és halak mellé a hűsítőbb, alacsonyabb hőfokra hűtött fehérek vagy rozék illenek. Ha a csirkét natúr módon, kevés fűszerrel ízesítve fogyasztjuk, akkor egy karakteresen citrusos, zöldes jegyekkel bíró, a könnyed fehérborok csoportját erősítő sauvignon blanc-t ajánlunk, ami azért is lehet jó döntés, mert passzol a fehérhúsokhoz és a húsaink mellé párosított zöldségekhez egyaránt. Ha a tányérra került étel egyszerű, letisztult irányvonalat képvisel, akkor bátran válasszunk mellé egy karakteresebb, reduktív vagy akár hordós érlelésű chardonnay-t. A chardonnay vajassága, érlelés esetén tölgyes ízvilága a testesebb fehérek kategóriájába sorolja és bátran ajánljuk a fehérhúsok párosítására. Megfelelő hőmérséklete ezeknek a boroknak 13°C környékén mozog és ha hagyjuk őket szabad levegőn kissé felmelegedni, akkor még több aroma szabadul fel a pohárban.

Sok függ attól is, hogy a hal édesvízi vagy sósvízi.

Ha tengeri halakat grillezünk egy furmint vagy egy ezerjó az, ami kiegészíti az étel erőteljes zamatosságát. A vidékünkön viszont a legismertebb vízparti étel a hekk, amihez egy szürkebarátot, furmintot, rajnai rizlinget vagy olaszrizlinget érdemes fogyasztani.

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhö

süti beállítások módosítása