Winelovers

Az üveg nyomában

2021. április 25. - Winelovers

wine_bottle_sizes.jpg

 

Eltűnődtél már azon, hogy vajon miért 0,75 literes a legtöbb borospalack? Ennyit érdemes meginni egyszerre vagy egyéb praktikus oka van? Utánajártunk!

Kép: https://www.sothebys.com/

Szerző: Szabados Enikő

 

Itt az ideje, hogy kiválaszd az esti vacsorához vagy a hétvégi ebédhez a megfelelő bort. Már csak le kell venned a palackot a polcról, ami nagy valószínűséggel 0,75 literes lesz. De hogyan lett a palack a bor „hordozója”?

 getty_1030443038_1920x1280.jpg

Kép: https://www.winemag.com/

Az addig használatos fa- és cserépedényt felváltotta a kelták által közel 2500 éve feltalált hordó, amelyből egyenesen az asztalra, a kancsókba került a bor. Az üveggyártás a 16. századtól hatalmas fejlődésen ment keresztül, ennek köszönhetően a 18. századtól kezdték üvegbe tölteni a bort, hiszen a könnyű tárolhatóság és szállíthatóság fontos szemponttá vált. Viszont a borosüvegek sokáig többféle méretben léteztek.

A számítások alapján a különböző mértékegységek adták. Az Amerikai Egyesült Államok egy saját űrmértéket hozott létre: a boros gallont, amely nem egyenlő a brit (birodalmi) gallonnal. A franciák 225 literes hordóban szállították a bort a britek számára, amely az angol űrmérték szerint 4,54609 liternek megfelelő birodalmi gallon volt. A 225 literes francia barrique hordó pontosan 50 gallonnak felelt meg, ami pedig 300 darab 750 ml-es üveget tesz ki. Ebből pedig 50 db 6-os karton jön ki, amely ma is használatos.

wine-bottle-barrel.jpg 

Kép: https://wineonmytime.com/

Végül 1972-ben az USA szabványosította a borosüvegek méretét 0,75 literre, amit Európában 1973-ban tettek kötelezővé. Egy amerikai gallon 231 köbhüvelyk, amely 3,785411784 liter és 128 folyadékunciát tartalmaz. A szabványosítás során a gallon egyötödében maradtak, ami 25,6 uncia, azaz 757,082 ml, amit később kerekítettek 750 ml-re.

Egy másik érdekes feltételezés szerint azért 7,5 dl az üvegeket űrtartalma, mert az üvegfúvók nagyjából egyszerre ennyi levegőt tudtak kifújni.

Mindenesetre az elfogadott szabvány a 0,75 literes palack lett a világon, persze vannak kivételek, de erről később.

Babiczki László borászt, a Mátrai Borászok Egyesületének elnökét is megkérdeztük a „palackos” témáról.

„A ma elterjedt 0,75 literes szabványú borospalack szinte már egyértelmű szorzószám a szakmánkban, ez alapján számolunk több dolgot a mindennapokban. Például, hogy éppen mennyi raklapnyi palackot kell vásárolni az elkészült új borunkhoz.

A palack kifejezés egyértelműen a 0,75 literes mértékegységet jelenti számunkra. A borkereskedőknek erre alapozva tudunk számokat mondani, hogy egy-egy borfajtánkból mennyi (0,75 l) palackkal áll rendelkezésére.

Ám borászként még egyszerűbb számolnunk a ma használatos 225 literes barrique fa hordó egységgel. Ebben érlelt bort palackozva kereken 300 db 0,75 literes üveget kapunk, ami pontosan 50 db 6 palackos dobozban fér el. Szerintem ez sem véletlenül alakult ki így.

Érdekesség, hogy a régi, magyar űrmérték is e körüli lehetett, mivel az 1 „icce” mennyisége anno 7-9 deciliter közé tehető volt.”

Természetesen a szabványos űrmérték mellett más palackméretek is teret nyertek különlegesség, divat vagy hagyomány révén. Például több évszázados tradíció a tokaji édes borok és aszúk fél literes palackja, de egyre elterjedtebb Tokajban a 0,375 literes is.

Az 1,5 literes magnumtól és a 3 literes dupla magnumtól nagyobb méretű palackok ritkák, és érdekes módon bibliai elnevezést kaptak: 

 

Roboám

4,5 liter

Imperial vagy Matuzsálem

6 liter

Szalmanasszár

9 liter

Baltazár

12 liter

Nabukodonozor

15 liter

Melchior

18 liter

Góliát

27 liter

Melkizedek

30 liter

 

Ha ezek után te is szívesen megkóstolnál egy pohárkával, nézz körül a webshopunkban! 


webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünk.

süti beállítások módosítása