Winelovers

Unalmas múzeumok? Idesüss!

2021. május 31. - Winelovers

muvit.jpg

A Balatoni borrégióban különösen izgalmas kirándulni, felfedezni a helyi pincészeteket, megismerkedni e történelmi terület jellemző szőlőfajtáival és boraival. A badacsonyi pincetúra, a szigligeti várlátogatás, a keszthelyi csigaparlament megcsodálása, a tihanyi levendulaszedés és a strandolás mellett érdemes meglátogatni – akár rossz időben is – a régió bormúzeumait is.

Kép: https://www.scattidigusto.it/

Szerző: Szabados Enikő

Emelje fel a kezét, aki kerüli a múzeumokat, sőt e szó hallatán a kötelező, sokszor unalmas iskolai programelem jut eszébe! Tegyétek le, mert most izgalmas, kreatív bormúzeumokat ajánlunk, amelyeket nem érdemes kihagyni!

 

Szegedy Róza Ház, Irodalmi és Bormúzeum

Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor utca 17.

A népi barokk vonásokat mutató egykori présház Szegedy Róza hozománya volt, amikor házasságot kötött Kisfaludy Sándorral. Egy badacsonyi szüreten találkozott először a két fiatal, amiről a költő a híres Himfy-strófákban meg is emlékezett. A Kisfaludy házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált az épületegyüttes, ma pedig műemlékvédelem alatt álló irodalmi és bormúzeum. A múzeumban a szerelmüknek, 32 éves házasságuknak és a költő munkásságának emléket állító kiállítás mellett a badacsonyi borászat története is megismerhető a szőlő telepítésétől, a feldolgozáson át, a bor tárolásáig.

A gyönyörű kilátást biztosító birtok egykori prés- és aszalóhelyiségében badacsonyi borokat kóstolhatunk, többek között Szegedy Róza titkos receptje alapján készült ürmösbort. A badacsonyi ürmösbor a 18-19. században a tokaji aszúhoz hasonló hírnévre tett szert - a korabeli források szerint leginkább az asszonyok körében. Az étvágygerjesztőnek és gyomorbántalmakra szánt házi bor általában édes asztali borból készült, különleges ízét a hozzá adott fehér ürömnek és egyéb fűszereknek köszönhette. Róza receptjében fahéj, bazsalikom és szegfűszeg is megtalálható.

Kitérő! A legenda szerint gyakran üldögélt Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor a múzeum közelében található asztalszerű bazalttömbön, hogy együtt gyönyörködjön a balatoni panorámában. Ezt a követ később a hölgyről Rózsakőnek (erről pedig a szőlőfajtát) nevezték el és ma is szerelmi babona övezi:

„Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.”

 

Szent Antal Bormúzeum

Tapolca, Tópart – Arany János utca

A Malom-tó környékén lévő épületek alatt több pincét alakítottak ki a város borkereskedői az 1800-as évek második felében. Ilyen pince a Szent Antal Bormúzeum is, ahol a környék szőlőművelési és borkészítési hagyományaival és eszközeivel ismerkedhetünk meg.

A több km hosszú tapolcai pincerendszert zsidó borkereskedők hozták létre, több ezer hektoliter bor tárolására volt alkalmas. Természetesen a múzeumlátogatás mellé borkóstolót is ajánlunk.

 

„Tüzes ízű Fülöpi” pincekiállítás

Révfülöp, Villa Filip tér 4.

A szőlőművelés és borkészítés történetével és emlékeivel találkozhatunk itt is. A révfülöpi pincekiállítás kiállított tárgyi emlékek az elmúlt századok és a rómaiak korát is bemutatják a 135 éves pincében, ahol természetesen Révfülöp tüzes, magas mineralitású, vulkáni borai állnak a középpontban.

 

Présgyűjtemény

Badacsonytördemic, Hősök útja 12.

A Faluház udvarán található a különleges szőlőprésgyűjtemény és a bazaltbányászatot idéző emlékhely. A szabadtéri múzeumban többek között Esterházy Pál herceg hordója is megcsodálható, valamint egy 1880-ból származó hordó „Isten áldmeg a borosgazdát” felirattal.

 

Bacchus Bormúzeum

Keszthely, Erzsébet királyné u. 18.

Nemcsak a Balaton borvilágát ismerhetjük meg ebből a gyűjteményből, hanem mind a 22 borvidéket. A több mint 1000 kiállítási tárgy nagy része 200-300 éves, szőlőműveléssel és borkészítéssel kapcsolatos eszköz. A borászattal kapcsolatos kiállítást közel 30 éve nyitották meg, amikor véletlenül rábukkantak több, üvegcsempével kirakott, betonból készült bortárolóra is, amelyek űrtartalma 62000 liter. A plafonon látható a bortöltésre szolgáló nyílás is. További érdekesség, hogy a múzeumhoz kapcsolódó étterem különleges berendezései 300 éves borospincék, bálványos prések anyagából készült.

Igazi ritkaságok között sétálhat, aki ellátogat ide.

 

Darnay Bormúzeum és Szőlészeti Bemutatóudvar

Gyenesdiás, Darnay utca 10.

A kiállításnak helyet adó török kori pince és présház több mint 350 éve épült. A megnyitón elmesélték, hogy „a pince gesztenyefából készült mestergerendáján jól kivehető véset jelzi építési idejét (1644), a kutatók szerint ez a Kárpát-medence legrégebbi boronapincéje”. A boronatechnika, vagyis amikor az elemek vízszintes irányban fekszenek egymáson, jó hőszigetelő tulajdonságú falazat készítését tette lehetővé, ezért a szőlészettel kapcsolatos épületeknél, bortárolók vagy pincék építésénél is gyakran használtak.

A szőlőkészítéstől a borkészítésen át a kóstolásig végigvezet a kiállítás a borászat hagyományain, valamint megismerkedhetünk a névadó, dr. Darnay (Dornyai) Béla magyar tudós életútjával és munkásságával. A felújított pincében természetesen a borkóstoló kötelezően ajánlott!

 

Kaiser Géza Bormúzeum

Balatonfüred, Hősök tere 1. 

A korszerű szőlőtermesztés alapjai című könyv írójáról, kitüntetett mezőgazdasági szakemberről elnevezett bormúzeum a Széchényi Ferenc kastély pincéjében található. A közel 250 éves pincében berendezett múzeumot a Szent Benedek Gimnázium és Szakiskola üzemelteti, így nem csoda, hogy az iskola által készített borok is megkóstolhatóak itt.

A több száz éves szőlészeti, borászati eszközök közül kiemelkedik a legrégebbi, az 1800-as évek elejéről származó bálványprés. A bálványos présekről érdemes tudni, hogy a 3-4 méteres vízszintes gerenda, azaz a bálvány egyik vége rögzített, a másik végét kősúllyal terhelték, amelynek segítségével szabályozható a nyomóerő. Ezeket a préseket gyakran díszítették faragott mintákkal. Nem érdemes kihagyni a 200 éves ritkaságot!

Ha pedig látogatás közben innál is egy kortyot, rendelj a shopban!

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünk.

süti beállítások módosítása