Winelovers

A bort tényleg csak inni lehet? Tippek és érdekességek a borról

2021. szeptember 03. - Winelovers

61tgylxtygl_ac_sl1000.jpg

Egyesek szerint minden két legyártott üveg bor legalább egy üvegnyi hulladékot termel. Ez lehet a szőlő héja, a magja, a kimaradt hús és minden egyéb, ami a minőségi és egyéb követelmények miatt nem kerül üvegbe. Lássuk, mi készíthető ezekből a maradékanyagokból, illetve a már felbontott és el nem fogyasztott, akár Duna-borrégióban készült borból.

Kép: https://www.ubuy.co.it/

Szerző: Szabados Enikő

Be a lábasba, frissen vagy fagyasztva

Az teljesen természetes, hogy az előző estéről megmaradt borral lehet főzni. Illik szószokba, rizottóban kifejezetten ízletes, de van, aki egyszerűen jégkocka-tartóban lefagyasztja, hogy boros íz adjon egy valamivel később az asztalra kerülő finomságnak.

Kis ügyességgel saját magatok is készíthettek belőle finom borecetet, összefőzhetitek gyűmölccsel, ami rövid idő alatti felszívja. A konyhában csak a képzelet szab határt a megmaradt bor felhasználásának.

Rovarcsapda

Nem is kell ragozni. Elég, ha a nyitott üveget ott hagyjátok, ahol a legnagyobb a rajzás, a legyek hamarosan ellepik az üveget. Ennek az érmének a másik oldala természetesen, hogy aki másnap még szeretné elfogyasztani a maradékot, az ne felejtse el lezárni!

Szőlőmag-olaj

Rengeteg jó tulajdonságát az interneten keresve fellelitek. Fogyasztható étrendkiegészítőként és főzéshez is alkalmas. A gyártók szeretik aláhúzni, hogy szinte korlátlan felhasználású termék, jó hajra, bőrre, testápolóként, de kiskanállal fogyasztva is segít külső és belső egészségünk megőrzésében.

Borból készült szépségápolási termékek

flavored-nail-polish.jpeg

Kép: https://www.trendhunter.com/

Nem kizárólag szőlőmagból készülnek ám borhoz köthető szépségápolási termékek. Bár az összetevők nem engednek arra következtetni, hogy erjedt szőlőléből származnak, de mindenképpen annak alapanyagából találhatók meg különféle éjjeli krémek, de olvastunk már Prosecco-tartalmú körömlakk-lemosóról is.

Háztartási kiegészítők

1438792542-dscf5519orig.jpg

Kép: https://www.countryliving.com/

Egyre többet hallani napjainkban a környezetszennyezés ránk mért veszélyeiről, olvashatunk arról, hogy bizonyos régiókban a borosüvegek súlya is tényezővé vált, ha a szállítási költségek, és az ehhez szükséges, környezetben elégő üzemanyagot is figyelembe vesszük.

Ne dobjuk hát el az üvegeket és a parafadugókat, az interneten rengeteg lehetőséget láthatunk, amellyel saját lakásunkban is ötletes és  olvashatunk, amellyel új életet adhatunk az egyébként szemétbe kerülő parafadugóknak, a kulcstartótól, a képen látható szőnyegen át, egészen a poháralátétig.

Gyertya

il_1588xn_2954114841_b5sv.jpg

Kép: https://www.etsy.com

A romantikus, de őszintén szólva a szombat esti vacsoraasztalon is tökéletes kiegészítő egy szépen elkészített gyertya.

Miért is ne az egyik híres üveg levágott aljába öntenénk a viaszt? Egyesek szerint ráadásul magát a bort is lehet gyertyává önteni...

Borkaviár: gyöngyökbe zárt borok

1208995_192910100890111_593408114_n.jpg

Kép: https://www.facebook.com/winecaviar.eu

Ettetek már bort? Egy gasztronómiai kísérletezés során született meg közel 10 éve ez a magyar találmány: a borkaviár.

A kaviárra külsőleg hasonlító, 2013-as magyar találmány változatlan formában mutatja meg a bor karakterét, ízjegyeit, ezért válik különlegessé önmagában, egy pohár alján vagy ételekkel kombinálva is. Ezek a csillogó kis ékszerek megőrzik a borok eredeti aromáit, és kiválóan harmonizálnak előételek, főételek, desszertek és italok zamatával.

Ráadásul nemcsak az íz, de a látvány is különleges. A borgyöngyök fehér- és vörösborokból is készülhetnek, akár a Duna borrégió boraival is. Egy pohár, szép kövidinkában néhány rubinvörös színű borkaviár egyedi élményt nyújt.

A molekuláris gasztronómia kedvelt zselésítő eljárása során a magyar borkaviárba tartósítószer nem kerül, hőkezelés nem éri, ezért nem módosul a bor karaktere. Természetesen ahány bor, annyi receptúra készül, hiszen a cél a stabil szerkezet elérése a kémiai folyamatok során az adott bor tulajdonságaival.

Már több hazai borász felkérésére készült saját boraik felhasználásával borkaviár egy-egy alkalomra, illetve éttermek is kedvelik a frissen készült borgyöngyöket, hiszen egyszerre ízesíti és díszíti is az ételkreációkat.

A lehetséges variációknak pedig csak a képzelet szab határt: nagyszerűen használható vendégváró falatkák díszítésére, főételek ízesítésére, desszertek készítésére, látványos italcsodák megalkotására. A színes, borból készült ízbombák között bárki megtalálhatja a kedvencét.

Érdekel a bor világa? Látogass el rendezvényeinkre, iratkozz fel egy tanfolyamra! Addig is pedig rendelj egy pár palackkal és próbáld ki egy-két javaslatunkat!

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

 Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz.

 

 

 

süti beállítások módosítása