Winelovers

Tetoválás a boron, bor a bőrön

A művészet összekapcsol

2016. július 07. - Winelovers

winetattoo6.jpg

Korábban kevés átfedés volt a borkedvelők és a tetováltak társasága között, mára viszont egyre többen kötelezik el magukat a bor mellett olyannyira, hogy akár életük végéig viselik magukon képek vagy szavak formájában a világ legjobb dolgát: a bort. De a tetkókból a boroknak is jut!

Itthon májusban indult a Flyerz Tetovált Lányok Szépségversenye, melynek döntőjére a napokban került sor egy népszerű budapesti borbárban. Ezzel egy időben mutatkozott be a legtöbb tetoválással rendelkező magyar borász, Demeter Endre Délceg nevű borának (száraz furmint + hárslevelű) 2015-ös évjárata is. 

A Délceg Tokaj könnyedebb, jó ivású borait hivatott hirdetni. Friss, üde, jó savgerinccel, kellemesen könnyed formájában tükrözi a gazdag, mádi karaktert. És hogy jön ehhez a tetovált lányok szépségverseny? Hát úgy, hogy Endre borainak címkéin is a borász tetoválása látható.

demetervin_kiralyfurmint_728_485.jpg

Endre borainak címkéjét a hazai borászok legtöbbet foglalkoztatott iparművésze, Ipacs Géza tervezte. Az alapot az Endre karján is látható mint adta: egy szkíta harcos paripa.

A borcímkén megjelenő tetoválás nem egyedülálló a világon. Kanadában a Vintage Ink borainak címkéire is tetoválóművészek alkotásai kerülnek, jelenleg chardonnay-n, sauvignon blanc-on, pinot noir-on és egy cabernet-merlot cuvée-n díszeleg az ontarioi Seattle Dredge művésznő alkotása.

winetattoo7.jpg

Milyen példák vannak még a borok és tetoválások kapcsolatára a nagyvilágban?

Az amerikai Chelsea városban például rizling tetkókkal hirdették a High Line borbár rizling kóstolóját, amikor is a leglelkesebb rajongók ideiglenes tetoválást kaphattak karjukra. Erre egyébként a már említett budapesti borbár is rájátszott legutóbb: a Homola Pincészet 100% Balaton nevű borának kóstolóján 100% Balaton feliratú, felragasztható tetkókat osztogattak. Mondanunk sem kell: a közönség imádta!

winetattoo8.jpg

A boros témájú IGAZI tetoválások száma is folyamatosan növekszik, mint ahogy a tetovált borászoké is. Legkedveltebb téma továbbra is a palack, pohár, dugóhúzó és a szőlő, de találkozhatunk már boros idézetekkel, sőt kóstolási jegyzetekkel is (testes, földes, robusztus) az emberek bőrére varrva.

"Én most 50%-nál tartok, azaz a testem fel van kivarrva. Nem tudok más borászról, akinek ennél több tetoválása van, de ki tudja, biztosan élnek még néhányan a világban!" - mondta Endre.

A tetovált szépségversenyen ezúttal kizárólag lányok indulhattak, és közönségszavazatok alapján kiválasztott 10 legszebb lány közül a legdögösebb címet Kása Zoé kapta. Szerintetek melyik lány a nyertes a képről?

demetervin.jpg

Azt tudtad, hogy egy néhány éve Franciaországban végzett kutatás szerint azok, akik tetoválással vagy piercinggel rendelkeznek, nagy általánosságban több alkoholt isznak? Már korábbi felmérések is kimutatták, hogy akiknek kifejezetten sok tetoválásuk van, gyakrabban kerülnek veszélyes helyzetekbe (gyorshajtás, akár verekedés is) - mivel ők sokkal inkább keresik az adrenalinban gazdag helyzeteket.

Persze általánosítani továbbra sem szabad, hiszen mindenki egyedi okkal tetováltat, az viszont biztos, hogy a művészet integráló sajátosságának hála a bor és borozás egyre vagányabb téma.

süti beállítások módosítása